ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

 Καταστρέφουν τη χώρα, ξεπουλάνε τα πάντα, διαλύουν τις ζωές μας, αποδομούν τη δημόσια παιδεία, υγεία και κοινωνική ασφάλιση. Ποιος θα τους σταματήσει;

ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ!

Έκτακτη Γενική Συνέλευση Πέμπτη 9/9, 18:30, στον αύλειο χώρο των 9ου και 11ου Δημοτικά Σχολεία Πειραιά

Ευχόμαστε σε όλες και όλους τους συναδέλφους στα Δημοτικά σχολεία και τα Νηπιαγωγεία του συλλόγου μας  καλή σχολική χρονιά, υγεία και δύναμη!

Χαιρετίζουμε και καλωσορίζουμε τους νεοδιόριστους συναδέλφους/ισσες που αφήνουν πίσω την αμηχανία, την ανασφάλεια και τις αγωνίες περισσότερων από 10 χρόνων και εισέρχονται αυτές τις μέρες στη νέα σχολική χρονιά με μόνιμη πλέον σχέση εργασίας. Μόνιμη και σταθερή δουλειά που αποτελεί καρπό του εκπαιδευτικού κινήματος και της πολιτικής πίεσης που ξεδίπλωσε όλο το προηγούμενο διάστημα ενάντια στην ελαστική εργασία και την αναπλήρωση σπάζοντας τον φαύλο κύκλο της αδιοριστίας. Αριθμός διορισμών βέβαια που είναι μικρότερος από τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων μας, καθώς φαίνεται ότι οι προσλήψεις αναπληρωτών θα αγγίξουν και φέτος τους 40.000 παρά τους 11.700 διορισμούς!

Καλωσορίζουμε τους/τις αναπληρωτές/τριες συναδέλφους που τοποθετούνται στις σχολικές μας μονάδες, συνεχίζοντας το συλλογικό αγώνα για εργασιακή αξιοπρέπεια και ίσα δικαιώματα για όλους τους εκπαιδευτικούς.

Η σχολική χρονιά ξεκινάει πάνω στα αποκαΐδια 1,2 εκατ. στρεμμάτων δάσους, με την κυβέρνηση να αποδεικνύεται ανίκανη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κλιματική κρίση – τις ακραίες θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού- και να αρκείται στην επικοινωνιακή διαχείριση της συμφοράς. Ταυτόχρονα 40.000 μαθητές κόπηκαν από τις πανελλαδικές με το σύστημα-λαιμητόμο της Κεραμέως, ενώ την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός εκδράμει στις ΗΠΑ για να γράψει την κόρη του στο Yale University. Ένας μαθητής που έγραψε 16 στις πανελλαδικές δεν μπορεί να περάσει στο Πανεπιστήμιο, ενώ ένας μαθητής που έγραψε 3, μπορεί να πληρώσει δίδακτρα (εάν η οικογένειά του έχει τη δυνατότητα), να εγγραφεί σε ένα ιδιωτικό κολλέγιο και να πάρει ένα πτυχίο ισότιμο με αυτό ενός δημόσιου Πανεπιστημίου. Η επικουρική ασφάλιση παραδόθηκε στους ιδιώτες με τις εισφορές των εργαζομένων να παραδίδονται στα μεγάλα επενδυτικά funds και να τζογάρονται στο χρηματιστήριο.

Το ζήτημα της εκπαίδευσης αποτελεί αυτή τη στιγμή κεντρικό πεδίο κοινωνικής και ταξικής αντιπαράθεσης. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι η προσαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος σε ένα οικονομικό μοντέλο για τη χώρα που σημαίνει τη μετατροπή της σε ένα παγκόσμιο θέρετρο με πουλημένα τα πάντα. Γι’ αυτό θέλουν μια νέα γενιά εργαζόμενων – πληβείων, που ένα μέρος της θα μεταναστεύσει στο εξωτερικό και ένα άλλο μεγάλο μέρος της θα είναι οι ελαστικοί εργαζόμενοι του μέλλοντος. Γι’ αυτό προωθούν την αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση των σχολείων και την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Για να μας υποτάξουν με χίλιους τρόπους και να μας υποχρεώσουν να υπηρετήσουμε αυτό το σχέδιο. Θέλουν να επιβάλλουν τα εργαστήρια δεξιοτήτων στενεύοντας το χώρο της γνώσης, την έξωση των μαθητών από τη δημόσια εκπαίδευση, την εγχάραξη χαμηλών προσδοκιών από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, την ιδιωτικοποίηση/εμπορευματοποίηση, τον ασφυκτικό έλεγχο, τη διάλυση του εκπαιδευτικού κινήματος, τη μείωση των εκπαιδευτικών δαπανών. Δηλώνουμε με όλη μας τη δύναμη ότι δεν θα υπακούσουμε!

Όλοι/όλες στη Γενική Συνέλευση

Πέμπτη 9/9, 18:30, στον αύλειο χώρο των 9ου και 11ου Δημ. Σχ. Πειραιά

Απέναντί μας έχουμε την πιο αντιδραστική και επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης:

 • Αντί να προσλάβουν δασοπυροσβέστες, προσλαμβάνουν αστυνομικούς.
 • Αντί να προσλάβουν δασκάλους, επιβάλουν με προφορικές οδηγίες πλαφόν στην παράλληλη στήριξη.
 • Αντί να ενισχύσουν την κοινωνική ασφάλιση, διαλύουν τα επικουρικά ταμεία.
 • Αντί να ενισχύσουν την πρωτοβάθμια υγεία, απαιτούν πληρωμένα από την τσέπη μας τεστ.
 • Αντί να χρηματοδοτήσουν τη δημόσια υγεία, χρηματοδοτούν διαφημίσεις για την υγεία.
 • Αντί να ευνοήσουν την ελευθεροτυπία, επιβάλλουν τον απόλυτο έλεγχο των ΜΜΕ.
 • Αντί να ενισχύσουν το δικαίωμα στην κατοικία, επιβάλλουν τους πλειστηριασμούς κατοικιών.

Πίσω από όλα αυτά, στο παρασκήνιο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, υπάρχουν επιτροπές, προγράμματα, εταιρίες, όμιλοι, μεγάλα συμφέροντα που αγοράζουν γη, ενέργεια, αέρα και νερό. Εκπαιδευτικοί όμιλοι και ιδιωτικά συγκροτήματα υγείας. Και όλα αυτά, με την απροκάλυπτη στήριξη της κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο, ότι η Εύβοια που παραδόθηκε στις φλόγες το καλοκαίρι, ήταν η περιοχή στην οποία το Υπουργείο Παιδείας φρόντισε να καταργήσει τα μισά από όσα σχολεία που καταργήθηκαν μέσα στο καλοκαίρι.

Θέλουμε ανοιχτά αλλά ασφαλή σχολεία

Δεν θα παίξουμε τις ζωές μας κορώνα – γράμματα μέσα σε αίθουσες κλουβιά με 25 μαθητές. Ούτε πρόκειται να αποδεχτούμε νέους διαχωρισμούς και διχασμούς μεταξύ μας. Πρόπερσι έφταιγαν οι ηλικιωμένοι που δεν ήταν προσεκτικοί, πέρσι οι νέοι που έβγαιναν στις πλατείες, φέτος στο στόχαστρο μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι. Ναι, χρειάζεται να εμβολιαστούμε, όπως χρειάζονται και μια σειρά μέτρα ουσιαστικά για την αντιμετώπιση της νέας μετάλλαξης Δ της πανδημίας η οποία μεταδίδεται, τόσο από τους εμβολιασμένους όσο και από τους ανεμβολίαστους, αλλά και από τα παιδιά. Επομένως, ο μαζικός εμβολιασμός, η αραίωση των μαθητών, τα δωρεάν τεστ για όλους, ο καθαρισμός του αέρα στις αίθουσες, η ενίσχυση του συστήματος υγείας, είναι απολύτως απαραίτητα μέτρα για να μην ξανακλείσουν τα σχολεία και να μην οδηγηθούμε σε μια χωρίς προηγούμενο εκπαιδευτική κρίση. Αλλά δεν μπορεί το εμβόλιο δια μέσου της υποχρεωτικότητας να μετατραπεί σε μέσο κοινωνικού αποκλεισμού και απομόνωσης. Δεν μπορεί τα τεστ, αντί να παρέχονται σε όλους/ες δωρεάν, αφού όλοι κινδυνεύουμε πλέον εξίσου να κολλήσουμε, να αξιοποιούνται ως μέσο τιμωρητικής διαδικασίας και οικονομικής εξάντλησης. Ο στόχος με τέτοιου είδους μέτρα δεν είναι η προστασία από την πανδημία αλλά η πειθάρχηση.

Αυτή η κυβέρνηση είναι αντιλαϊκή, άκρως επικίνδυνη για το λαό, τη δημόσια υγεία και παιδεία, το περιβάλλον, τη χώρα. Η πολιτικής της πρέπει να ανατραπεί. Ποιος θα τους σταματήσει; Όλοι εμείς με τους αγώνες μας! Με ισχυρά σωματεία βάσης, με μαζικές συνελεύσεις, με την ενεργή συμμετοχή μας, με συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματίων και κυρίως με ένα πλατύ αγωνιστικό μέτωπο που θα αγκαλιάζει όλη την κοινωνία. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του αυτήν την κρίσιμη στιγμή!

Πανεκπαιδευτικός – Παλλαϊκός Αγώνας διαρκείας πολύμορφος μέχρι την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής

Προτείνουμε:

 1. Η απεργία-αποχή που έχει κηρύξει η ΔΟΕ από την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας βρίσκεται σε πλήρη ισχύ για όλους τους συναδέλφους και για τους/τις διευθυντές/ντριες. Σε κάθε απόπειρα συνεδρίασης Συλλόγου Διδασκόντων, δηλώνουμε: «Συμμετέχω στην απεργία – αποχή που έχει κηρύξει το Δ.Σ. της ΔΟΕ από τις διαδικασίες αξιολόγησης της σχολικής μονάδας». Η συμμετοχή μας σε μια αγωνιστική μορφή όπως η απεργία – αποχή δεν επισύρει καμιά ποινή. Επιπλέον με πρόσφατη ανακοίνωση της η ΔΟΕ προαναγγέλλει την έκδοση νέας απόφασης Υπουργικής απόφασης και ζητά να μη συνεδριάσουν οι Σύλλογοι Διδασκόντων. Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ να εκδώσει νέα απόφαση για απεργία -αποχή που που θα λαμβάνει υπόψη της τα νέα δεδομένα.   
 2. Έκτακτη Γ.Σ. του Συλλόγου μας, την Πέμπτη 9/9 , στις 18.30, στο προαύλιο των 9ου-11ου Δημ. Σχολείων Πειραιά.
 3. Οργανώνουμε συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Δήμους και Περιφέρειες για όλα τα ζητήματα που τους αφορούν.
 4. Πανελλαδικός Συντονισμός Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ άμεσα, σε ημερομηνία που θα οριστεί από κοινού με τα υπόλοιπα εκπαιδευτικά σωματεία.
 5. Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή, την Δευτέρα 13/9.
 6. Νέος κύκλος Γ.Σ. αμέσως μετά με πρόταση για 24ωρη απεργία και πανελλαδική πανεκπαιδευτική κινητοποίηση το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη και οργάνωση πανελλαδικού συντονισμού Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ αμέσως μετά την κινητοποίηση.
 7. Απεργία-αποχή με απόφαση της ΔΟΕ από τη διαδικασία κατάθεσης πιστοποιητικών εμβολιασμού και τεστ έως ότου εξασφαλιστούν δωρεάν τεστ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ.]
 8. Τακτική Γ.Σ. και εκλογές στον Σύλλογο μας μέχρι το τέλος Οκτώβρη ή τις αρχές Νοέμβρη.

Με τους αγώνες μας υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη ζωή, στην υγεία, στη μόρφωση, υπερασπιζόμαστε το περιβάλλον και τους δημόσιους χώρους

Για μια ζωή αξιοσημείωτη, για το δημόσιο σχολείο των όλων, των ίσων και των διαφορετικών

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.