ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: Β’ φάση προσλήψεων αναπληρωτών, πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες !!!

10ο Δελτίο Ενημέρωσης 24/09/2020

των αιρετών στο ΠΥΣΠΕ Πειραιά

Κατερίνας Λεπτουργίδου (τηλ.6972710436) και

Βύρωνα Κουτσώνη (τηλ.6972643025)

εκλεγμένων με το ψηφοδέλτιο της
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
(Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις Π.Ε.)

Απαράδεκτες οι πρακτικές που ακολουθεί η Κυβέρνηση και στην Παιδεία
Β’ φάση προσλήψεων αναπληρωτών: πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες !!!
Καμία πρόσληψη για Παράλληλη Στήριξη και Τμήματα Ένταξης

Το απόγευμα της Παρασκευής 18/9 ανακοινώθηκε η β φάση προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών για τη φετινή σχολική χρονιά. Μέχρι σήμερα πολλά σχολεία υπολειτουργούν καθώς έχουν κενά δασκάλων για τα πρωινά τους τμήματα, αλλά και κενά σε ειδικότητες, και ελάχιστα είναι αυτά που έχουν καταφέρει να ξεκινήσουν το ολοήμερο πρόγραμμά τους, την ώρα μάλιστα που η Υπουργός Παιδείας απηύθυνε πρόσκληση σε όλους τους γονείς να γράψουν τα παιδιά τους σε αυτό.

Ωστόσο, μετά και τη β’ φάση προσλήψεων διαπιστώνουμε ότι δεν καλύπτονται όλες οι ανάγκες των σχολείων, καθώς και πάλι οι προσλήψεις δεν επαρκούν . Έτσι, για μια ακόμη φορά η λειτουργία του σχολείου κινείται στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής στους οικονομικούς δείκτες και όχι με κριτήριο μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν οι επιπλέον ανάγκες για εκπαιδευτικό προσωπικό λόγω της πανδημίας που δεν ικανοποιούνται ούτε στο ελάχιστο!!!

Συγκεκριμένα στον παρακάτω πίνακα φαίνονται τα κενά που δηλώθηκαν και οι προσλήψεις που έγιναν ανά ειδικότητα:

ΚΕΝΑ

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

ΠΕ70

114

92

ΠΕ60

43

43

ΠΕ06

15

14

ΠΕ11

15

13

ΠΕ79

11

8

ΠΕ07

3

5 ΑΜΩ

ΠΕ05

6

1 ΑΜΩ

ΠΕ91

15

11

ΠΕ08

27

20

ΠΕ86

16

14

Ειδική

74

10

Παράλληλη

260

ΖΕΠ

37

37

Από αυτά γίνεται φανερό ότι ακόμα και μετά την τοποθέτηση των αναπληρωτών της Β’ φάσης θα συνεχίσουν να υπάρχουν κενά που θα δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο τη λειτουργία των σχολείων, ενώ είναι τραγικό το γεγονός ότι 260 παιδιά μένουν ακόμα χωρίς την παράλληλη στήριξη που έχουν τόση ανάγκη και δεν έχουν στελεχωθεί 60 περίπου τμήματα ένταξης. Για τους «άριστους» η Ειδική Αγωγή μάλλον είναι κατώτερης σημασίας.

Επιπρόσθετα, η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη από το γεγονός ότι τα κενά που έχουν προκύψει στα σχολεία από τις άδειες ειδικού σκοπού δεν θα καλυφθούν από τους υπάρχοντες αναπληρωτές (Α και Β φάση), αλλά έχει γίνει ειδική προκήρυξη για αυτές τις θέσεις ,ώστε να προσληφθούν αναπληρωτές ορισμένου χρόνου (3μηνες συμβάσεις)!!!

 Η θέσπιση αυτού του νέου τύπου εκπαιδευτικού τρίμηνης διάρκειας ενισχύει περαιτέρω τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στην εκπαίδευση, οδηγεί σε άκρως επικίνδυνους δρόμους τις εργασιακές σχέσεις όλων των εκπαιδευτικών καθώς και τη λειτουργία των σχολείων και πλήττει καίρια τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, καθώς προωθεί ακόμη περισσότερο μια αγοραία αντίληψη για την παιδαγωγική και υπονομεύει τον κατ’ εξοχήν κοινωνικό χαρακτήρα της παραγωγής και της μετάδοσης της γνώσης.

Ως Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση καταγγέλλουμε αυτήν την επιλογή της Κυβέρνησης και ζητάμε την απόσυρση της απαράδεκτης αυτής εγκυκλίου και την άμεση κάλυψη κι αυτών των κενών.

Την ίδια ώρα με νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών επανακαθορίζονται οι ομάδες αυξημένου κινδύνου και αλλάζουν οι προϋποθέσεις χορήγησης της ειδικής άδειας απουσίας σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, σε μια προσπάθεια που, όπως φαίνεται, έχει ως σκοπό τον περιορισμό των εργαζομένων που θα δικαιούνται την άδεια αυτή, καθώς αρκετοί συνάδελφοι θα αναγκαστούν να επιστρέψουν στις τάξεις. Με αυτόν τον τρόπο επιλέγει η Κυβέρνηση να καλύψει τα κενά; Θέτοντας σε κίνδυνο ζωές συναδέλφων;

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση

  • Να πάρει πίσω την εγκύκλιο. Να μην ανακληθεί η άδεια κανενός εργαζόμενου.
  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας όλων των εργαζομένων.

Τέλος, το ΠΥΣΠΕ Πειραιά στη συνεδρίασή του στις 23/9, ανταποκρινόμενο στο αίτημα όλων των συλλόγων εκπαιδευτικών της περιοχής και των αιρετών μελών του, εξέτασε και ικανοποίησε όλες τις αιτήσεις των αναπληρωτών της Α’ φάσης για επανατοποθέτηση-βελτίωση θέσης (εκτός από 2 περιπτώσεις που έγινε ανάκληση του αιτήματος και μία που δεν μπορούσε να στοιχειοθετηθεί το αίτημα). Διευκρινίζεται ότι δεν εξετάστηκαν τα αιτήματα των αναπληρωτών της Παράλληλης στήριξης. Οι συνάδελφοι θα αποδεσμευτούν μόλις γίνει η αντικατάστασή τους στα σχολεία.

Συνεχίζουμε να απαιτούμε:

Άμεση κάλυψη όλων των κενών .

Να μειωθεί τώρα ο αριθμός των μαθητών και να γίνουν μαζικές προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών που θα καλύψουν τις ανάγκες.

Κανένα τμήμα με περισσότερους από 15 μαθητές.

Μόνιμους μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία.

Να ανακοινωθούν όλα τα κενά για να μπορούν να επιλέξουν οι συνάδελφοι αναπληρωτές που επιθυμούν να πάνε, χωρίς να γίνονται οι ίδιοι θύματα της πολιτικής της διαχείρισης των κενών και των υπολειπόμενων σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες προσλήψεων.

Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα για βελτίωση θέσης των συναδέλφων αναπληρωτών οι οποίοι προσλήφθηκαν στην πρώτη φάση.

Κάλυψη όλων των κενών της παράλληλης στήριξης ΤΩΡΑ!!!