ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ:9ο Δελτίο Ενημέρωσης (20/08/2020)

Των αιρετών στο ΠΥΣΠΕ Πειραιά

Κατερίνας Λεπτουργίδου (τηλ.6972710436) και

Βύρωνα Κουτσώνη (τηλ.6972643025)

εκλεγμένων με το ψηφοδέλτιο της
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
(Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις Π.Ε.)

 Κυβέρνηση επικίνδυνη και ανίκανη

Ο εμπαιγμός χιλιάδων αναπληρωτών συνεχίζεται!!!

       Η πολιτική που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση  στο χώρο της εκπαίδευσης χαρακτηρίζεται από προχειρότητα, ανικανότητα κι επικινδυνότητα.
  • Ανακοίνωσε την έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 7 του Σεπτέμβρη χωρίς να έχει λάβει κανένα μέτρο προστασίας των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Αντίθετα προχώρησε στην παγκόσμια πρωτοτυπία της αύξησης των μαθητών στα Νηπιαγωγεία και στις 2 πρώτες τάξεις του Δημοτικού στους 25 μαθητές ανά τμήμα. Το μόνο μέτρο προστασίας που ανακοινώνει είναι η χρήση μάσκας από εκπαιδευτικούς και μαθητές.
  • Καθυστέρησε τους μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή κατά ένα χρόνο και ταυτόχρονα δεν υλοποίησε το σχεδιασμό των διορισμών σύμφωνα με τον οποίο θα έπρεπε φέτος να διοριστούν οι 5.000 συνάδελφοι στη Γενική Αγωγή.
  • Απέκλεισε από την εκπαίδευση 10.000 αναπληρωτές συναδέλφους, πολλοί από τους οποίους είχαν πολυετή προϋπηρεσία, μόνο και μόνο επειδή δεν κατέβαλαν με το σωστό τρόπο το παράβολο των 3 ευρώ.
  • Επιχείρησε να παραβιάσει τα εργασιακά δικαιώματα των μόνιμων συναδέλφων, καλώντας τα Υπηρεσιακά Συμβούλια να ολοκληρώσουν, με τελείως παράτυπο τρόπο, τις διαδικασίες των υπηρεσιακών μεταβολών με κλειστά σχολεία ως τις 14/8.
  • Άλλαξε τη διοικητική πυραμίδα, αντικαθιστώντας με συνοπτικές διαδικασίες τους διευθυντές εκπαίδευσης κι επιλέγοντας όσους φαντάζεται ότι θα στηρίξουν, χωρίς περιστροφές, την υλοποίηση των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών που σχεδιάζει για την επόμενη σχολική χρονιά.
  • Την ίδια στιγμή οι παλινωδίες και ο εμπαιγμός των αναπληρωτών συνεχίζεται. Από τη μια προχωράει στην αυτονόητη διαδικασία των προσλήψεων πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, από την άλλη όμως σύμφωνα με όσα διαρρέουν «κύκλοι» του Υπουργείου σήμερα 20/8, δεν προσλαμβάνει κανένα συνάδελφο στην Παράλληλη στήριξη και στα τμήματα ΖΕΠ (παρά τις δεσμεύσεις της στο ΔΣ της ΔΟΕ), αφού δεν έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διαδικασίες για την έγκριση και ίδρυσή τους . Μάλιστα αυτό διευκρινίστηκε μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων περιοχών των συναδέλφων αναπληρωτών, γεγονός που  μπορεί να τους στοιχίσει την καθυστέρηση πρόσληψής τους για κρίσιμο χρονικό διάστημα.

Απαιτούμε από το Υπουργείο να προχωρήσει σε όλες τις προσλήψεις Γενικής, Ειδικής, Παράλληλης και ΖΕΠ ενιαία από την Α’ φάση.

  • Ακόμα και στην αναγκαία έγκαιρη πρόσληψη των αναπληρωτών είναι ολοφάνερη η έλλειψη κάθε σχεδιασμού και σοβαρότητας. Ενώ ανακοινώνει ότι θα προσληφθούν ως τις 25/8, τους καλεί να κάνουν ανάληψη υπηρεσίας στα σχολεία που θα τοποθετηθούν από το οικείο ΠΥΣΠΕ την 1/9. Θα όφειλαν όμως να γνωρίζουν στο Υπουργείο Παιδείας ότι αυτό για την πλειονότητα των Διευθύνσεων ΠΕ και ΔΕ είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί, αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί οι υπηρεσιακές μεταβολές των μόνιμων εκπαιδευτικών (υπεραριθμίες, τοποθετήσεις αποσπασμένων εντός κι εκτός ΠΥΣΠΕ κλπ.).

Σύμφωνα με όσα ισχύουν μέχρι σήμερα αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η προϋπηρεσία των συναδέλφων θα μετράει από την ημέρα πρόσληψής τους (πιθανότατα 25/8) αλλά η μισθοδοσία τους θα καταβληθεί από την ημέρα ανάληψης υπηρεσίας στα σχολεία. Θα παρουσιαστεί έτσι το φαινόμενο σε κάποιες  Διευθύνσεις (με μικρό αριθμό συναδέλφων) να αρχίσουν να πληρώνονται από 1/9, ενώ σε άλλες ενδεχομένως να αρχίσουν να πληρώνονται ως και 10 μέρες μετά.

Για να αποφευχθεί αυτή η καταφανέστατη αδικία καλούμε το Υπουργείο να θεωρήσει ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας όλων των αναπληρωτών την ημέρα πρόσληψής τους.

Ταυτόχρονα, καλούμε το Υπουργείο προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία τόσο των συναδέλφων αναπληρωτών όσο και των σχολικών μονάδων ,να δώσει τη δυνατότητα στους προσληφθέντες να προχωρήσουν στην ανάληψη υπηρεσίας ενιαία και με ηλεκτρονικό τρόπο, απευθείας στη  Διεύθυνση ΠΕ που θα προσληφθούν.

Καλούμε τους Συλλόγους εκπαιδευτικών ΠΕ και τη ΔΟΕ να αναδείξουν τα ζητήματα που προκύπτουν  και να απαιτήσουν την άμεση επίλυσή τους.