Ανιστόρητες και επικίνδυνες οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Κ. Πιερρακάκη

Ο υπουργός Παιδείας, κ. Πιερρακάκης, μέλος της κυβέρνησης,  μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, προχώρησε σε μια απίστευτη δήλωση, ύστερα από τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες 20 μέρες σε όλη την Ελλάδα. Στη γραμμή τρομοκράτησης όσων εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού που δολοφονείται από το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, κατηγόρησε την ΟΛΜΕ και χιλιάδες εκπαιδευτικούς για «αντισημιτισμό». Μίλησε για τυφλό φανατισμό και ποδηγέτηση της ελεύθερης σκέψης των μαθητών. Ντράπηκε και ντροπή!

Έφτασε μάλιστα στο σημείο να δηλώνει ότι ο ρόλος του σχολείου … «δεν είναι να διακρίνει τα θύματα της τρομοκρατίας ή ενός πολέμου σε αθώους ή ένοχους»!!! Πραγματικά απαράδεκτες και ανιστόρητες απόψεις που ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους για την ίδια την ιστορική αλήθεια που έχουμε χρέος να διδάσκουμε στους μαθητές μας.

Οι δηλώσεις αυτές εντάσσονται στο κλίμα νεομακαρθισμού που καλλιεργούν τα ΜΜΕ και η κυβέρνηση με στόχο να στηρίξουν την πλήρη ταύτιση της ελληνικής κυβέρνησης με τα επιδιώξεις του κράτους του Ισραήλ. Μάλιστα φαίνεται να έχουν γίνει «κατά παραγγελία» του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, όπως αποδεικνύει και η σημερινή (07/11) ανακοίνωση του τελευταίου.

Είναι κατανοητή η δυσκολία της κυβέρνησης και του ιδίου, να πείσουν τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους αλλά και τη νεολαία για την απαράδεκτη στάση που κρατάει η κυβέρνηση απέναντι στην εθνοκάθαρση που διεξάγεται στη Λωρίδα της Γάζας, στο διαχρονικό έγκλημα της παράνομης κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών, της διαρκούς εξόντωσης αμάχων και παιδιών. Δυσκολεύονται να πείσουν για τις τεράστιες ευθύνες της εμπλοκής της χώρας μας στον πόλεμο, στη μετατροπή της Ελλάδας σε ορμητήριο πολέμου του ΝΑΤΟ (χρήση της βάσης της Σούδας, του αεροδρόμιου της Ελευσίνας, αποστολή φρεγάτας), στην απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης στο ψήφισμα του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός. Είναι σε δύσκολη θέση γιατί υπάρχει ομόθυμη στήριξη του ελληνικού λαού στον παλαιστινιακό αλλά και τον ισραηλινό λαό, που πληρώνει και αυτός βαρύ τίμημα, στην απαίτηση να μπει ένα τέλος στη σφαγή με την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος για τη δημιουργία κράτους στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Όμως ο Υπουργός Παιδείας ξεπέρασε κάθε όριο!

Με τις δηλώσεις του προσβάλλει τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς και μαθητές, που με τον πολύμορφο αγώνα τους μαζί με τον ελληνικό λαό, εδώ και μέρες, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό. Προσβάλλει τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που εδώ και χρόνια δίνουμε μάχη μέσα στις τάξεις, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, για να αποτρέψουμε ρατσιστικές συμπεριφορές και να διαπαιδαγωγήσουμε τους μαθητές μας να απομονώνουν ιδεολογίες φυλετικού μίσους.

Όλη την προηγούμενη δεκαετία, συνάδελφοι στοχοποιήθηκαν, δέχθηκαν επιθέσεις, αλλά πάντα έμπαιναν μπροστά προκειμένου το σχολείο να είναι ανοιχτό σε κάθε μαθητή, ανεξάρτητα από το φύλο, την καταγωγή ή το θρήσκευμα. Έμπαιναν απέναντι στο δηλητήριο του φασισμού και του ναζισμού. Προσβάλλει τους μαθητές, οι οποίοι δεν ποδηγετούνται, έχουν σκέψη, βούληση και δικαίωμα να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους με όποια μορφή πάλης αυτοί επιλέγουν.

Αλήθεια, η επίκληση του Υπουργού σε ένα σχολείο που δεν ξεχωρίζει τους μαθητές με βάση την καταγωγή και το θρήσκευμα, πόσο υποκριτική είναι, όταν αφήνει χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες χωρίς την κατάλληλη στήριξη, στοιβάζοντάς τους μέσα σε τμήματα χωρίς καμία προετοιμασία και γνώση της ελληνικής γλώσσας, αποκλείοντάς τους συνειδητά από την εκπαιδευτική διαδικασία.

Και είναι ο ίδιος υπουργός που την ώρα που κατηγορεί την ΟΛΜΕ για αντισημιτισμό δεν βρήκε μία λέξη να πει για τις χιλιάδες παιδιά που έχουν σκοτωθεί μέσα σε ένα μήνα στην Παλαιστίνη και για τις δεκάδες χιλιάδες παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας που χρόνια τώρα αποκλείονται από το σχολείο, φυλακίζονται και βασανίζονται.

Ξεκαθαρίζουμε και στον υπουργό και σε όσους αναπαράγουν την ίδια προπαγάνδα: η αντίθεση στην πολιτική του κράτους του Ισραήλ δε σημαίνει αντισημιτισμό. Δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως θύμα ένα κράτος που 75 χρόνια τώρα έχει δολοφονήσει χιλιάδες παλαιστίνιους, έχει καταστήσει εκατομμύρια Παλαιστινίων πρόσφυγες σε ολόκληρη την υφήλιο, έχει καταπατήσει τη γη τους έχοντας εγκαθιδρύσει καθεστώς απαρτχάιντ, έχει μετατρέψει τη λωρίδα της Γάζα σε ένα σύγχρονο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο οποίο στοιβάζονται 2.500.000 Παλαιστίνιοι αποκλεισμένοι από γη, αέρα και θάλασσα. Δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως θύμα τη στιγμή που δολοφονεί χιλιάδες άμαχους και ετοιμάζεται να προχωρήσει σε εθνοκάθαρση. Δεν μπορεί να θεωρηθεί κράτος που σέβεται τις διεθνείς συμβάσεις και σέβεται τα δικαιώματα των λαών για αυτοδιάθεση.

O Υπουργός Παιδείας για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι να στηρίξει την απαράδεκτη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που στηρίζει τη σφαγή στην Παλαιστίνη. Η δική μας έγνοια είναι οι χιλιάδες μαθητές μας που μας κοιτούν κάθε ώρα, κάθε λεπτό στα μάτια και ζητάνε απαντήσεις στα μεγάλα “γιατί”.

Αυτές τις απαντήσεις προσπαθούμε να τις δίνουμε κάθε μέρα στη σχολική τάξη, στον δρόμο, στην κινητοποίηση, εκεί που ζουν και αναπνέουν οι μαθητές μας. Αυτή η σχέση εμπιστοσύνης έχει χτιστεί στην ελληνική κοινωνία εδώ και δεκαετίες, σε πολύ δυσκολότερες συνθήκες από τις σημερινές και δεν μπορεί να την διαταράξει κανένας περαστικός από το υπουργείο Παιδείας.

  • Απαιτούμε εδώ και τώρα, ο Υπουργός να αποσύρει τις απαράδεκτες δηλώσεις που προσβάλλουν όλο τον κλάδο.
  • Άμεσα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ, προκειμένου να υπερασπίσει την τιμή και την υπόληψη των χιλιάδων εκπαιδευτικών και να προστατεύει από κάθε στοχοποίηση να προχωρήσει σε κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς προς τον Υπουργό Παιδείας για τις άθλιες, απαράδεκτες και συκοφαντικές δηλώσεις του.
  • Τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ, ΔΟΕ, οι ΣΕΠΕ, η ΟΙΕΛΕ να προσυπογράψουν την μηνυτήρια αναφορά.
  • Καλούμε τα σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τις Ομοσπονδίες και Ε.Κ. να καταγγείλουν την επίθεση της κυβέρνησης και του υπουργού στην ΟΛΜΕ και να καταδικάσουν την προσπάθεια επιβολής νεομακαρθισμού ενάντια στις απόψεις και τις δράσεις σωματείων και των μελών τους.  Να υπάρξει ένα κύμα καταδίκης της στάσης του Υπουργού Παιδείας και του ΚΙΣ στην ΟΛΜΕ.
  • Καλούμε σε οργάνωση και κλιμάκωση των παρεμβάσεων αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό από τις ΕΛΜΕ και τους εκπαιδευτικούςσε συνεργασία με τα μαθητικά συμβούλια και συλλόγους γονέων (εκδηλώσεις, συζητήσεις, προβολές φιλμ κλπ.).
  • Την Τρίτη 14/11 στις 6 το απόγευμα προχωράμε σε μαζική κινητοποίηση με ανάρτηση γιγαντοπανό έξω από τη Βουλή.

Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά! Αυτή είναι της ιστορίας η σωστή πλευρά!

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.