Ανοιχτά αλλά ασφαλή Σχολεία: Συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας Τρίτη 11/1, στις 17:30 μαζί με Συλλόγους Π.Ε., Ενώσεις Γονέων και μαθητές.

Εδώ και τώρα ουσιαστικά μέτρα προστασίας υγείας και μορφωτικών δικαιωμάτων.

Αποφάσισε η κυβέρνηση και έπειτα επικύρωσε (τι έκπληξη!) η γνωστή επιτροπή τα «μέτρα» για το άνοιγμα των σχολείων, εν μέσω κορύφωσης της πανδημίας, με το κύμα της Δέλτα να συνεχίζεται και την Όμικρον να σαρώνει.

Στη χώρα που αποδεδειγμένα είναι στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη στην αντιμετώπιση της πανδημίας (κρούσματα, ΜΕΘ, θάνατοι).Στη χώρα που περιμένει τις επόμενες δύο εβδομάδες κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων, με μέτρα πλήρως αναποτελεσματικά, το δημόσιο σύστημα υγείας ανοχύρωτο, τα νοσοκομεία υπερπλήρη και το υγειονομικό προσωπικό σε φυσική και ψυχολογική εξάντληση. Τα σχολεία ανοίγουν όπως έκλεισαν… 

Τα νέα «αυξημένα» μέτρα  της κυβέρνησης περιορίζονται στο εξής ένα: 1  παραπάνω self test για τους μαθητές μόνο για την 1η εβδομάδα και self test για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Ενδεικτικό της κυβερνητικής ανικανότητας και ανοργανωσιάς είναι το γεγονός ότι ακόμη και αυτό το επιπλέον self tests είναι δυσεύρετο και περισσότεροι από 120.000 μαθητές θα φτάσουν στα σχολεία τη Δευτέρα το πρωί χωρίς να το έχουν προμηθευτεί.

Κατά τα άλλα το ΥΠΑΙΘ συνεχίζει στην πεπατημένη που μόνο στόχο έχει να αποκρύψει την πραγματική διασπορά του ιού στα σχολεία: Ανοιχτά παράθυρα, πληθωρικά τμήματα, συγχρωτισμός μαθητών από διαφορετικά τμήματα στο ολοήμερο και βεβαίως το μαγικό πρωτόκολλο των 50%+1 κρουσμάτων για να κλείσει ένα τμήμα, που εξαφανίζει τα κρούσματα!  Για τις μάσκες ούτε κουβέντα…. Καθώς οι πάνινες θεωρούνται ακατάλληλες και οι αποτελεσματικότερες FFP2 και FFP3, αλλά και κατά πολύ ακριβότερες, θα πληρώνονται από γονείς και εκπαιδευτικούς

Ο κυνισμός έχει πλέον το πρόσωπο όσων παίρνουν αποφάσεις που αφορούν τις ζωές μας. Είμαστε γενικά αναλώσιμοι… Το  “Μένουμε σπίτι” τελείωσε, μαζί  με τα λεφτά για τις “χρυσές τηλεοπτικές” καμπάνιες, όπως τελείωσαν και οι μεγαλοστομίες για την καινοτομία της τηλεκπαίδευσης που βυθίστηκε στα σκοτεινά νερά των προσωπικών δεδομένων όλων των εμπλεκομένων, τα οποία παραχωρήθηκαν στην Cisco… αλλά και στην ανυπαρξία τεχνικών μέσων αξιόπιστων να υποστηρίξουν την εξ αποστάσεως από το χώρο του σχολείου…

Κανένα σοβαρό σχέδιο δεν φαίνεται να υπάρχει για την αναπλήρωση των εκατοντάδων εκπαιδευτικών που, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία και τις προβλέψεις των ειδικών, θα νοσήσουν. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το Υπουργείο Παιδείας φρόντισε, με την εγκύκλιο «Ωράριο και υπερωριακή διδασκαλία των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» να προβλέψει τη δυνατότητα υποχρεωτικής ανάθεσης υπερωριών (έως 5 ώρες την εβδομάδα) σε κάθε εκπαιδευτικό!

Η κυβέρνηση ανακυκλώνει σχεδόν καθημερινά τα ίδια μέτρα χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αρνείται πεισματικά να υλοποιήσει έστω και στοιχειωδώς τα αιτήματα για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία που εδώ και 2 χρόνια διεκδικούν εκπαιδευτικά σωματεία, φορείς των γονιών και μαθητές. Είχε όλο τον χρόνο να τα υλοποιήσει, δεν το έκανε όμως, γιατί τα θεωρεί «κόστος» και γιατί δεν της «καίγεται καρφί» για τη μόρφωση των μαθητών μας. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι πώς θα υλοποιήσει και θα τρέξει την αντιεκπαιδευτική της πολιτική (αξιολόγηση, κατηγοριοποίηση σχολείων, υποχρηματοδότηση, Τράπεζα θεμάτων, ΕΒΕ κλπ).

Διεκδικούμε άμεσα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων:

 • Να αλλάξει άμεσα το πρωτόκολλο «ανοσίας της αγέλης» που ακολουθεί το Υπουργείο. Το τμήμα να κλείνει όταν έχει ένα κρούσμα και το σχολείο όταν παρατηρείται ταυτόχρονη συρροή κρουσμάτων και σε άλλα τμήματα. Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί να επιστρέφουν στο σχολείο μόνο με αρνητικό μοριακό test που θα παρέχεται δωρεάν.
 • Με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις, ώστε να καλύπτονται άμεσα τα κενά των εκπαιδευτικών που νοσούν ή βγαίνουν σε άδεια για λόγους υγείας και να εξασφαλίζεται η ομαλή ανάπτυξη του ωρολόγιου προγράμματος των σχολείων.
 • Να παρέχονται δωρεάν μάσκες υψηλής προστασίας σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Η χρήση της μάσκας υψηλής προστασίας να ενταχθεί ως υποχρεωτική στο πρωτόκολλο.
 • Αραίωση των τμημάτων. Μέχρι 15 μαθητ(ρι)ες στο τμήμα – Εύρεση και διαμόρφωση νέων σχολικών χώρων. Να ανακληθούν άμεσα όλες οι συγχωνεύσεις τμημάτων.
 • Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων με μόνιμες προσλήψεις, ώστε να τηρούνται τα πρωτόκολλα.

Ταυτόχρονα ο σύλλογός μας μαζί με το υπόλοιπο εκπαιδευτικό κίνημα από την αρχή της πανδημίας διεκδικεί:

 • Δωρεάν rapid και μοριακά τεστ για όλον τον πληθυσμό. Γενναία ενίσχυση των δημόσιων δομών και δημιουργία επαρκών σημείων για δωρεάν μοριακό τεστ.
 • Θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας (προσλήψεις, ΜΕΘ, επίταξη ιδιωτικών δομών κ.ά.)
 • Προσλήψεις σχολικών νοσηλευτών και σύνδεσης των σχολικών μονάδων με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων και δωρεάν πρόγραμμα ιατρικών εξετάσεων όλων όσοι νόσησαν.
 • Διεύρυνση των κατηγοριών που δικαιούνται άδεια ευπαθούς ομάδας. Άδεια ειδικού σκοπού σε όλους τους γονείς για όλο το χρονικό διάστημα που νοσούν τα παιδιά τους με πλήρεις αποδοχές.
 • Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού στους εκπαιδευτικούς που βγαίνουν θετικοί ή νοσούν (10 ημερών), σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους.
 • Στοχευμένα εκπαιδευτικά – παιδαγωγικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε μαθησιακό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Γενίκευση των προγραμμάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας, Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης και διάθεση όλων των αναγκαίων ωρών σε φροντιστηριακά μαθήματα. Προσλήψεις σε όλες τις ειδικότητες του Ειδικού Επιστημονικού και Βοηθητικού Προσωπικού. Κάλυψη όλων των κενών σε Παράλληλη Στήριξη, Τμήματα Ένταξης και Ειδικά Σχολεία. Δημιουργία νέων τμημάτων ένταξης. Πλήρης διεπιστημονική στελέχωση των ΚΕΔΑΣΥ. Αναπροσαρμογή-μείωση της σχολικής ύλης.

Καλούμε την Τρίτη 11/1, στις 17:30 στη συγκέντρωση μαζί με Συλλόγους Π.Ε.. Ενώσεις Γονέων και τους μαθητές στο Υπουργείο Υγείας με απαίτηση για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία. Επιδιώκουμε τον συντονισμό Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ. Συντονίζουμε τη δράση με γονείς, μαθητές και εργαζόμενους. Τα Δ.Σ. της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της υγείας εκπαιδευτικών και μαθητών και των μορφωτικών δικαιωμάτων. 

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.