Ανοιχτή επιστολή προς τους γονείς των μαθητών μας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ “Η ΠΡΟΟΔΟΣ

Να γυρίσουμε στα σχολεία, μειώνοντας τους κινδύνους

15 μαθητές στο τμήμα, δεν είμαστε αναλώσιμοι

  • μάσκες (αν και ακόμη δεν έχουν φτάσει στα σχολεία)                    
  • υγιεινή των χεριών (όταν θα παραλάβουμε τα αντισηπτικά)       
  • καθαριότητα                                                                                                                       Χ
  • τήρηση αποστάσεων (για τις πόλεις)                                                                Χ
χρειάζεται στα σχολεία μας η τήρηση των αποστάσεων;

Ναι, χρειάζεται. Από τη μια, ο κορονοϊός είναι υπαρκτός παγκόσμιος κίνδυνος, με περισσότερα από 26 εκατομμύρια κρούσματα και 870.000 νεκρούς μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου. Κι όλα αυτά μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο και παρά την καραντίνα που επιβλήθηκε στα περισσότερα μέρη του πλανήτη. Τι θα γινόταν χωρίς την καραντίνα και τα μέτρα ασφαλείας; Τι θα γίνει φέτος που η κυβέρνηση μειώνει τα μέτρα ασφαλείας και σχεδόν όλοι χαλαρώνουμε; Από την άλλη οι τάξεις δεν είναι κλειστές κοινότητες. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που κάνουν μάθημα σε όλες τις τάξεις πολλών σχολείων και συναντούν περισσότερα από 400 παιδιά κάθε βδομάδα.

πώς έπρεπε να προχωρήσουμε;
  1. Να αποφασίσουμε ότι θα μειώσουμε όσο γίνεται τα πολυπληθή τμήματα, με στόχο τους 15 μαθητές να τμήμα. Δηλαδή να δώσουμε συγκεκριμένα χρηματικά ποσά για πρόσθετους εκπαιδευτικούς και χώρους.
  2. Να γίνει όλη η απαραίτητη από το υπουργείο διοικητική προεργασία (καταγραφή, μελέτη, ιεράρχηση αναγκών).
  3. Να αξιοποιηθεί άμεσα κάθε άδεια σχολική αίθουσα, κάθε κλειστό (δημόσιο ή ιδιωτικό) σχολικό κτίριο.
  4. Να γίνουν σύντομα όλες οι μικρής έκτασης εργασίες μετατροπής(σχολικών και άλλων)χώρων σε αίθουσες διδασκαλίας,όπου αυτό είναι δυνατό, και να ξεκινήσουν όσες απαιτούν περισσότερο χρόνο.
  5. Να εξεταστεί η προσωρινή εφαρμογή της απογευματινής βάρδιας, ειδικά για τις ηλικίες που δεν απαιτούν φύλαξη.
τι γίνεται σήμερα;

Σήμερα τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έχει γίνει. Η κυβέρνηση το έχει αποφασίσει εδώ και καιρό: στα σχολεία θα φτάσουν ψίχουλα από τα χρήματα που προορίζονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεών της. Στο κυβερνητικό σχέδιο, η υγεία των μαθητών, των οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες.

επαρκεί ο αριθμός των σχολικών καθαριστριών;

Όχι. Τρεις ώρες εργασίας μιας καθαρίστριας για 50 νήπια και τις νηπιαγωγούς τους και 6,5 ώρες δουλειάς για 240 μαθητές και τους δασκάλους τους προφανώς και δεν επαρκούν. Η κυβέρνηση καθυστέρησε την πρόσληψη των καθαριστριών και τσιγκουνεύτηκε στον αριθμό τους.

τι μπορεί ακόμη να σωθεί;

Οι αισιόδοξες προβλέψεις για το εμβόλιο δεν μας καθησυχάζουν. Μέχρι αυτό να εμφανιστεί, για κάποιους θα είναι ήδη αργά. Αυτούς τους «κάποιους» πρέπει να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Για υγειονομικούς και μορφωτικούς λόγους, πρέπει να πετύχουμε, έστω και καθυστερημένα, την εφαρμογή όσων έπρεπε να γίνουν απ’ την αρχή. Προστατεύουμε την υγεία όλων.

Αποστάσεις και στα Σχολεία.
15 μαθητές στην τάξη
Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας
προσλήψεις εκπαιδευτικών
Άμεση και Γενναία Χρηματοδότηση