Πρόγραμμα Δράσης: Απέναντι στην αντιλαϊκή/αντιεκπαιδευτική πολιτική μόνη απάντηση η αγωνιστική ενότητα του εκπαιδευτικού κινήματος

Έκτακτη Γ.Σ. την Πέμπτη 28/9, στις 18:30, αίθουσα εκδηλώσεων των 9ου και 11ου Δημ. Σχολείων Πειραιά (πρώτο κάλεσμα για ΓΣ, 21/9, δεύτερο κάλεσμα για ΓΣ 23/9)

Τη Δευτέρα 11/9 χτύπησε το πρώτο κουδούνι  στα σχολεία μας. Όχι όμως στα σχολεία της Θεσσαλίας που έχουν καταστραφεί μερικώς ή και ολοσχερώς από τις πλημμύρες. Η σκέψη μας είναι στους/στις μαθητές/τριες μας, τους/τις συναδέλφους/ισσες μας και τους κατοίκους που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Η βιβλική καταστροφή στη Θεσσαλία, ο θάνατος και ο μαρασμός που πλήττουν την περιοχή έχουν την υπογραφή της  αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής. Η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων  και η εγκληματική κυβερνητική αδιαφορία έχουν  ως  αποτέλεσμα τον  αφανισμό χωριών, τον τραγικό θάνατο αβοήθητων ανθρώπων  και  την πλήρη οικονομική καταστροφή των πληττομένων περιοχών.

Το Δ.Σ εκφράζει την αλληλεγγύη και την αμέριστη συμπαράστασή  του στους συγγενείς των θυμάτων στις πληττόμενες περιοχές  του Θεσσαλικού κάμπου, αλλά και σε όλους όσους είδαν τα σπίτια, τις περιουσίες, τα νοικοκυριά, τις καλλιέργειες και τα κοπάδια τους να καταστρέφονται μπροστά στην επέλαση της πλημμύρας, ενώ το «επιτελικό κράτος» επιβεβαίωνε ξανά, με τον πιο προκλητικό τρόπο, την πλήρη αδιαφορία του για την προστασία  της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των λαϊκών στρωμάτων. Σύντομα θα ανακοινώσουμε τη συμμετοχή μας σε πρωτοβουλίες αλληλεγγύης ανάλογα και με τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας.

Στην παιδεία η αντιπαράθεση με την αντιεκπαιδευτική πολιτική συνεχίζεται

Η σχολική χρονιά ξεκινάει με πλήθος προβλημάτων και ελλείψεων (κενά, κτιριακά προβλήματα, μονιμοποίηση νεοδιόριστων κ.α.). Ταυτόχρονα η κυβέρνηση βαθαίνει τις αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης. Με τις προγραμματικές δηλώσεις ο υπουργός Παιδείας έβαλε στο τραπέζι το πετσόκομμα της παράλληλης στήριξης, που ήδη υλοποιεί, την ενοποίηση του προγράμματος βρεφονηπιακών σταθμών και νηπιαγωγείων, την ελεύθερη επιλογή σχολείων από τους γονείς, την επέκταση των Πρότυπων -Πειραματικών που θα οδηγήσουν στην κατάρρευση των σχολείων της γειτονίας, την δημιουργία της πλατφόρμας eParents για τους γονείς και βεβαίως την  ένταση της αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Σχετικά με την οργάνωση της αντίστασής μας στην αξιολόγηση (ατομικής και σχολικών μονάδων), θα προχωρήσουμε σε ξεχωριστή αναλυτική ανακοίνωση όπου θα εξειδικεύσουμε τα βήματα και τις ενέργειες που θα ακολουθήσουμε για την ακύρωση της .

Εργαζόμενοι on demand!

Το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο Γεωργιάδη είναι έτοιμο προς ψήφιση από την κυβέρνηση της ΝΔ. Οι διατάξεις του έρχονται να συμπληρώσουν και να ενισχύσουν όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο, όπως αυτό είχε θεσπιστεί με το νόμο 4808/2021 (νόμος Χατζηδάκη). Στα άρθρα του μεταξύ άλλων προβλέπεται:

– Νομιμοποίηση όλων των βαθιά εκμεταλλευτικών και εξοντωτικών «λευκών συμβάσεων» εργασίας (μηδενικών ωρών εργασίας)

– Κατάργηση 8ώρου με τη νομιμοποίηση της ημερήσιας εργασίας 13 ωρών

– Κατάργηση του πενθήμερου σε πολλές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα

– Σκληρότερη ποινικοποίηση της απεργίας και της συνδικαλιστικής δράσης (βαριές ποινές σε όσους περιφρουρούν την απεργία)

Η απάντηση: πλατιά αγωνιστική συνεννόηση

Απέναντι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η απάντηση είναι η μαζική συσπείρωση στα σωματεία μας, ο αγώνας για τον ταξικό τους προσανατολισμό και την ανεξαρτησία τους από εργοδοσία, διοίκηση και κόμματα. Ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο, οι μοναχικοί δρόμοι και ο κατακερματισμός των αγωνιστικών δυνάμεων, συνιστούν καταστροφικές επιλογές για τον κόσμο της εργασίας. Απαιτείται μια ελάχιστη αγωνιστική συνεννόηση για τη συνάντησή τους στους δρόμους του αγώνα με ένα αγωνιστικό σχέδιο με βάθος, κλιμάκωση και στόχο ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Σε αυτό το πλαίσιο:

  • Καλούμε σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 28/9 στις 18:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων των 9ου και 11ου Δημ. Σχολείων Πειραιά. Ορίζουμε την συνέλευση ως 3η επαναληπτική με πρώτο κάλεσμα στις  21/9, και δεύτερο στις 23/9.
  • Συμμετέχουμε ως παρατηρητές στη σύσκεψη της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής το Σάββατο 16/9.
  • Συμμετέχουμε στις αντιφασιστικές συγκεντρώσεις στις 18/9, στις 5.30 μ.μ. στο μνημείο του Παύλου Φύσσα (Π. Φύσσα 60) στο Κερατσίνι και στην πορεία στο μπλόκο της Κοκκινιάς και στις 1/11 στη Νέα Ιωνία, ενάντια στο πανευρωπαϊκό κάλεσμα νεοναζιστών.
  • Συμμετέχουμε σε κάθε αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας.
  • Συμμετέχουμε σε κάθε προσπάθεια για πανεκπαιδευτικό συντονισμό Συλλόγων  Π.Ε. και ΕΛΜΕ που εξασφαλίζουν την ισοτιμία των συμμετεχόντων και την ανεξαρτησία συλλόγου μας.
  • Προτείνουμε απεργία ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο, οργάνωση πανεκπαιδευτικής απεργίας στις 20 Οκτώβρη και κύκλο ΓΣ για την κλιμάκωση.

Διεκδικούμε άμεσα:

Κάλυψη όλων των κενών, όλων των ειδικοτήτων σε όλα τα σχολεία με ανακοίνωση όλων των κενών.

Κατάργηση της εγκυκλίου για την περικοπή της παράλληλης στήριξης.

Μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών. Διορισμό/μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία – ΟΧΙ στον διαγωνισμό ΑΣΕΠ και το προσοντολόγιο.

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς σύμφωνα με τις ανάγκες μας και αυτόματη τιμαριθμική προσαρμογή για να προστατευθούμε από την ακρίβεια.

Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια υπηρεσίας για όλους. Πλήρης  σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας και 60 έτη ηλικίας.

Όχι στην ελαστικοποίηση του εργάσιμου χρόνου και τη μαύρη εργασία, στις απολύσεις, την εντατικοποίηση, την εργοδοτική αυθαιρεσία

Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία, την περιφρούρησή της, τη συνδικαλιστική δράση και τη λειτουργία των σωματείων.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.