Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της απόλυσης της προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων στη Ιδιωτική Εκπαίδευση «Ο Βύρων»

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά «Η Πρόοδος» λαμβάνοντας υπόψη την  από 19 Νοεμβρίου 20222 ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στη Ιδιωτική Εκπαίδευση «Ο Βύρων»  στην οποία αναφέρεται ότι:

«Η πρόεδρος του σωματείου, Ελπίδα Νασιοπούλου, απειλείται με απόλυση από το φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης «Πρωτοπορία» στη Ν. Ιωνία, με την απαράδεκτη δικαιολογία πως απολύεται για «συνδικαλιστική δράση σε μαθητές», εφόσον τους μίλησε για την επέτειο του Πολυτεχνείου και την αντίστοιχη αργία των φροντιστηρίων. Η συνάδελφος δεν έχει αποδεχτεί την απόλυσή της και επιδιώκει να συνεχίσει το μάθημά της κανονικά. Εγείρεται σοβαρότατο ζήτημα για την ελευθερία έκφρασης μέσα στους χώρους δουλειάς, πόσο μάλλον για το δικαίωμα κάθε εργαζόμενου να εκφράζει απόψεις και την υποχρέωση του, ως εκπαιδευτικός, να συζητά με τους μαθητές στην τάξη ιστορικά γεγονότα. Το εξώδικο δε που της επιδόθηκε, κάνει απροσδιόριστα λόγο για καταχρηστική συμπεριφορά της συναδέλφου για την εν λόγω συζήτηση. Επιπλέον κατηγορείται πως μέσα στον Οκτώβρη έλειπε αδικαιολόγητα μια μέρα από την εργασία της ενώ εκείνη είχε πολύ υψηλό πυρετό και σαφώς είχε ενημερώσει για την απουσία της.».

αποφασίζει τα παρακάτω:

  1. Καταγγέλλουμε την απόλυση της συναδέλφου. Καταγγέλλουμε το αντιπαιδαγωγικό και αντιεκπαιδευτικό κλίμα που καλλιεργεί αυτή η απόφαση, η οποία θέλει τον καθηγητή υπόλογο για τις ιδέες και τα φρονήματα του ενώ τον παύει εν μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας, προκαλώντας στους μαθητές αποδιοργάνωση, σύγχυση και καλλιεργώντας την απάνθρωπη αντίληψη ότι ο δάσκαλος είναι αναλώσιμος.
  2. Αυτή η πραγματικότητα αποτελεί συνέχεια της εργασιακής ζούγκλας που επικρατεί στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, με τους μισθούς εξαθλίωσης, τις ανύπαρκτες συλλογικές συμβάσεις, τις απαράδεκτες και αντιπαιδαγωγικές 2μηνες και τρίμηνες συμβάσεις, την πλειάδα εξωδιδακτικών καθηκόντων και απλήρωτων υπερωριών που φορτώνονται οι εργαζόμενοι.
  3. Είναι τεράστιες οι ευθύνες των Υπουργείων Παιδείας και Εργασίας, για το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς που επικρατεί στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και ιδιαίτερα των φροντιστηρίων. Ένα καθεστώς που επιτρέπει στον εκάστοτε εργοδότη να δρα ανεξέλεγκτα. Δε θα επιτρέψουμε το καθεστώς εργασιακής γαλέρας με τους εκπαιδευτικούς φιμωμένους!
  4. Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της απόλυσης της προέδρου του συλλόγου εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση! Η εκδικητική απόλυση δεν θα περάσει! Συμμετέχουμε την Τρίτη 22 Νοεμβρίου στις 5 μ.μ. στην παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το φροντιστήριο (Μητροπολίτου Τιμοθέου 18 Νέα Ιωνία)

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.