Α’ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ – ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ Δ.Σ.

Συναδέλφισσες/φοι,

Το Δ.Σ. του συλλόγου μας, με απόφαση του, προσανατολίζεται στην διεξαγωγή αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021.

Για το σκοπό αυτό έχουμε καταθέσει στη Δ/νση Π.Ε. Πειραιά αίτημα χορήγησης μιας ημέρας άδειας στα μέλη μας, ώστε να συμμετέχουν στην Εκλογική-Απολογιστική Γενική Συνέλευση και τις αρχαιρεσίες που θα ακολουθήσουν. Η Δ/νση όχι μόνο μας απάντησε αρνητικά επικαλούμενη τον νόμο Χατζηδάκη (Ν. 4808/2021), αλλά όπως μαθαίνουμε μετά από παρέμβαση της υπουργού παιδείας ανακάλεσε και τις άδειες που είχε ήδη δώσει σε άλλους συλλόγους του Πειραιά (Σαλαμίνας και Κερατσινίου-Περάματος). Την ίδια πρακτική ακολούθησαν κι άλλοι Δ/ντες Εκπαίδευσης οι οποίοι ανακάλεσαν τις άδειες που αρχικά είχαν εκχωρήσει.

Η υπουργός παιδείας αυτή τη φορά βάζει στο στόχαστρο τα σωματεία των εκπαιδευτικών. Επιδιώκει την αποδυνάμωση και τη διάλυσή τους. Με όπλο τον νόμο Χατζηδάκη βάζει εμπόδια στην μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις διαδικασίες των σωματείων τους. Στον σύλλογό μας στις τελευταίες εκλογές αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΔΟΕ (Μάιος 2019) συμμετείχαν περίπου 700 συνάδελφοι ενώ σε όλη τη χώρα περισσότεροι από 67.000. Η μαζική αυτή συμμετοχή ενοχλεί το ΥΠΑΙΘ, γιατί δίνει δύναμη στους συλλόγους και την ομοσπονδία, δύναμη αποτροπής των αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων και της κατάλυσης του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Κύριο μέλημα και υποχρέωση του Δ.Σ. είναι να διαφυλάξει την ακεραιότητα του συλλόγου, να εξασφαλίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις που, δεδομένων των συνθηκών, θα διασφαλίζουν την μαζική συμμετοχή στις εκλογές. Οι όροι αυτοί αφορούν:

  • στην ομόφωνη και δημόσια διακηρυγμένη απόφαση όλων των δυνάμεων – παρατάξεων που συγκροτούν το Δ.Σ. να προχωρήσουν στην προκήρυξη των εκλογών και να καταθέσουν ψηφοδέλτια υποψηφίων,
  • στον διαχωρισμό της Απολογιστικής Γενικής Συνέλευσης από την εκλογική διαδικασία ώστε η πρώτη να προηγηθεί και να πραγματοποιηθεί το απόγευμα και η δεύτερη σε διαφορετική μέρα το πρωί.
  • στην εξασφάλιση των αναγκαίων χώρων για την πραγματοποίηση των Εκλογών (Τετάρτη 1/12) κατά τη διάρκεια του πρωινού και απογευματινού κύκλου λειτουργίας των σχολείων. Οι εκλογές σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν σε τέσσερα (4) διαφορετικά σχολικά διδακτήρια -εκλογικά τμήματα (2 στην Καλλίπολη, 1 στα Ταμπούρια-Μανιάτικα και 1 στη Δραπετσώνα). Οι συνάδελφοι θα μπορούν, σε σχετικά μικρή απόσταση από τα σχολεία τους, να προσέρχονται και να ψηφίζουν είτε στο διάλειμμα είτε στα κενά τους ή με τη λήξη των μαθημάτων. Τα σχολεία θα επιλεγούν σε συνεργασία και συμφωνία με τους Δ/ντες. Για την παραχώρησή τους θα κατατεθεί αίτημα στις αντίστοιχες σχολικές επιτροπές των δήμων.
  • στην εθελοντική στελέχωση των εφορευτικών επιτροπών που απαιτούνται από συναδέλφισσες/φους.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.