ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΥΠΑΙΘ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ

Ενημερώνουμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους Δ/ντιες, Δ/ντες Δημοτικών και Προϊσταμένες Νηπιαγωγείων ότι η συμμετοχή στο ενημερωτικό σεμινάριο του ΥΠΑΙΘ δεν είναι υποχρεωτική.

Η αξιολόγηση δεν θα περάσει
Δεν θα συναινέσουμε στην κατεδάφιση του δημόσιου σχολείου

Ο κλάδος των εκπαιδευτικών της Π. Ε. με ομόφωνη απόφαση του Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε. δήλωσε την αντίθεσή του στην εφαρμογή του ν. 4692/2020 για την «αξιολόγηση» της σχολικής μονάδας και των εκπαιδευτικών προκηρύσσοντας ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ από κάθε αξιολογική διαδικασία.

Το υπουργείο αδιαφορεί εγκληματικά απέναντι στην υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Αν η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας είχαν πρόθεση να στηρίξουν τη λειτουργία των σχολείων και να βοηθήσουν στην «αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου» θα είχαν ικανοποιήσει τις δίκαιες διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών σωματείων, των γονιών και των μαθητών και θα είχαν πάρει μέτρα για τη λειτουργία των σχολείων με ασφάλεια και υγιεινή.

Το ΥΠΑΙΘ και η πολιτική του ηγεσία συνεχίζουν τον αντιδημοκρατικό τους κατήφορο αγνοώντας τις προτάσεις και τις θέσεις του εκπαιδευτικού κινήματος και της ΔΟΕ επιδιώκοντας την με κάθε μέσο διάλυση της Δημόσιας Εκπ/σης και την ισοπέδωση κάθε έννοιας εργασιακού και συνδικαλιστικού δικαιώματος των εργαζόμενων.

Την Παρασκευή 5/1/21 ήρθε στα σχολεία πρόγραμμα ενημέρωσης των δ/ντών και των προϊσταμένων νηπιαγωγείων από την πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας την Δευτέρα 8/2/21 στις 13.30 μμ έως 16.00 μμ. Το υπουργείο με το σχεδιασμό που ανακοινώνει δείχνει για άλλη μια φορά ότι δεν ενδιαφέρεται να έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα των σχολείων και τη λειτουργία τους. Είναι χαρακτηριστική η περιφρόνηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ και της κυβέρνησης απέναντι στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σεμινάριο γίνεται εκτός εργασιακού ωραρίου.

  • Μεγάλος αριθμός προϊσταμένων νηπιαγωγείων αναλαμβάνει τα ολοήμερα τμήματα και εργάζεται 12 – 4 μ.μ. δηλαδή την ώρα της ενημέρωσης.
  • Διευθύντ(ρι)ες και προϊστάμενες/-οι νηπιαγωγείων (όσες/-οι έχουν πρωινά τμήματα) βρίσκονται στα σχολεία πριν από τις 8πμ και το εργασιακό τους ωράριο λήγει στις 2μμ. ενώ υπάρχουν και διευθύντ(ρι)ες που έχουν πρωινή ζώνη έχουν εργασιακό 7πμ – 1μμ. ή ολοήμερο και σχολάνε στις 4.

Απαξιωτικά και με «κουλτούρα αξιολόγησης» αντιμετωπίζει το Υπουργείο τους εκπαιδευτικούς. Το ίδιο το πλαίσιο της ενημερωτικής συνάντησης μαρτυρά πόσο κούφια και χωρίς περιεχόμενο είναι τα λόγια των υπευθύνων για δημοκρατική και ανατροφοδοτική αξιολόγηση! Η συμμετοχή των συναδέλφων/-ισσών προϋποθέτει κλειστά μικρόφωνα, κλειστό το chat και οι όποιες ερωτήσεις θα κατατεθούν από την προηγούμενη ημέρα σε ειδική πλατφόρμα. Για ποια δημοκρατική και ανοιχτή διαδικασία μιλάμε; Από πότε η έκφραση γνώμης απαγορεύεται;

Έχοντας αυτά υπόψιν μας ενημερώνουμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους ότι η συμμετοχή στο ενημερωτικό σεμινάριο του ΥΠΑΙΘ δεν είναι υποχρεωτική. Αντίθετα καταπατά το εργασιακό ωράριο. Κανείς δεν μπορεί να επιβάλει την οποιαδήποτε εργασία εκτός εργασιακού ωραρίου. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε και ίδια η εγκύκλιος που έφτασε στα σχολεία αναφέρει ότι η συμμετοχή είναι «απαραίτητη» και όχι «υποχρεωτική».

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.