ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΓΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΙΤΙΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να οργανωθεί άμεσα έκτακτη διαδικασία διανομής των σχολικών γευμάτων.

Η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε στο κλείσιμο όλων των σχολείων της χώρας. Κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γνωρίζει πότε και κάτω από ποιες συνθήκες θα ανοίξουν ξανά τα σχολεία. Το βέβαιο είναι ότι η νέα πραγματικότητα που βιώνουμε θα έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία, την ψυχολογία των παιδιών αλλά και το βιοτικό επίπεδο των λαϊκών οικογενειών.

Μια εξαιρετικά σημαντική πτυχή του κλεισίματος των σχολείων είναι και η διακοπή διανομής των σχολικών γευμάτων στους μαθητές και τις οικογένειες τους που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Τα σχολικά γεύματα (ανεξάρτητα από τα προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος) αποτελούν στήριγμα για αρκετές εργατικές-λαϊκές οικογένειες, για οικογένειες προσφύγων και μεταναστών που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην κάλυψη των άμεσων αναγκών τους. Τις τελευταίες μέρες και λόγω των μέτρων που έχουν παρθεί ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού, οι δυσκολίες αυτές μεγαλώνουν όλο και περισσότερο. Αρκετοί γονείς έχουν σταματήσει από τις δουλειές τους, δεν πληρώνονται, δεν έχουν καμία άλλη στήριξη από το κράτος και δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες των παιδιών τους. Όσο περνάνε οι μέρες και τα μέτρα ακουμπούν όλο και περισσότερους κλάδους, τόσο μεγαλύτερη είναι ανάγκη διανομής των γευμάτων.

Τα κονδύλια για τα σχολικά γεύματα είναι εξασφαλισμένα για όλο το 2020, άρα είναι δυνατό, με απόφαση της Κυβέρνηση να γίνει προσαρμογή του προγράμματος και συνέχισή του με άλλους τρόπους.

Θεωρούμε ως επιτακτική ανάγκη, στο βαθμό που τα στοιχεία όσων συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανά σχολείο είναι γνωστά στο Υπουργείο Παιδείας, να οργανωθεί άμεσα έκτακτη διαδικασία διανομής των γευμάτων. Η διαδικασία αυτή μπορεί να εμπλέξει τις υπηρεσίες και τις κοινωνικές δομές του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε εξαιρετικά ευάλωτες οικογένειες να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στα σχολικά γεύματα. Αυτονόητο είναι ότι η όποια διαδικασία ακολουθηθεί πρέπει να εξασφαλίζει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζόμενων στις υπηρεσίες που θα αναλάβουν την διανομή των γευμάτων, αλλά και των γονέων που θα τα παραλαμβάνουν.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.