Για την επιμορφωτική συνάντηση των εκπαιδευτικών με τον κ. Γκίκα Μαγιορκίνη

Γνωρίζουμε πια ότι η επιστήμη πολύ συχνά και για να είναι άμεσα χρήσιμη, πρέπει να συνεργαστεί με εξουσίες που εξυπηρετούν δικές τους προτεραιότητες και αξίες. Οι περισσότεροι από εμάς βλέπουν με συγκατάβαση αυτή τη συνεργασία. Είναι λογικό οι κατακτήσεις των επιστημόνων να μην περιμένουν μια δίκαιη κοινωνία για να μειώσουν τον ανθρώπινο πόνο. Δεν είναι έτσι κατακριτέο όταν οι επιδημιολόγοι θέτουν τη γνώση τους στην υπηρεσία του Κικίλια , της Κεραμέως και του Μητσοτάκη.

Υπάρχει όμως ένα όριο σ’ αυτό. Το όριο του σεβασμού των πορισμάτων και της μεθοδολογίας της επιστήμης. Όταν οι επιστήμονες υποτάσσουν τα πορίσματα της επιστήμης τους στις επιλογές της εξουσίας, τότε είναι ολοφάνερο πως δεν μπορούν να απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη μας. Ο λόγος τους δεν έχει κύρος και πλάθεται στα μέτρα των κυρίαρχων πολιτικών.

Ο καλεσμένος της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πειραιά έχει προ πολλού ξεπεράσει αυτά τα όρια. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, προσπάθησε να ντύσει με δήθεν επιστημονικά προσχήματα την απόφαση της κυβέρνησης να μην ξοδέψει ούτε ένα ευρώ για τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, την ώρα που η επιστημονική κοινότητα στην οποία ανήκει εκφράζει σταθερά την αντίθετη άποψη. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης επιχείρησε να εμφανίσει ως επιδημιολογική επιλογή την καταφανώς νεοφιλελεύθερη επιλογή του περιορισμού των κοινωνικών δαπανών. Η στάση του αυτή υπονομεύει την αναγκαία εμπιστοσύνη στους φορείς του επιστημονικού λόγου. Ενισχύει τις τάσεις ανορθολογισμού στα πλαίσια της κοινωνίας και τροφοδοτεί τη συνωμοσιολογία. Η καθυστερημένη μάλιστα παραίτηση του από τη θέση του επιστημονικού υπεύθυνου εταιρείας με την οποία η α’ υγειονομική περιφέρεια προέτρεπε τα δημόσια νοσοκομεία να συνάψουν συμβάσεις για την διενέργεια μοριακών τεστ για τον covid19 κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Δεν αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, τι θετικό έχει να προσφέρει η διαδικτυακή επιμορφωτική συνάντηση με τον κύριο Μαγιορκίνη, στην οποία καλούν οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Πειραιά όλους τους εκπαιδευτικούς της περιοχής ευθύνης τους.Τι είδους βοήθεια θα προσφέρει στις σχολικές μονάδες, οι οποίες – με απόλυτη ευθύνη του Κράτους και με συνηγορία των ειδικών – ως μόνα όπλα απέναντι στην πανδημία έχουν το αντισηπτικό και τη μάσκα; Μια επιμορφωτική συνάντηση 1ώρας και 30 λεπτών και με κοινό έως και 1.000 άτομα δεν μπορεί παρά να είναι ένα ακόμη μονόλογος του ανθρώπου που αδιαφόρησε για το κύρος της επιστήμης του και έθεσε τους τίτλους του στη διάθεση της κυρίαρχης πολιτικής. Μια τέτοια συνάντηση εξυπηρετεί ίσως τον κύριο Μαγιορκίνη και τις διοργανώτριες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης (Α/θμιας& Β/ θμιας), δεν εξυπηρετεί όμως τους εκπαιδευτικούς της πράξης που παλεύουν καθημερινά και χωρίς βοήθεια για τη μόρφωση, την υγεία και την ψυχική ηρεμία στα σχολεία.

Το κείμενο υπογράφουν οι Σύλλογοι Π.Ε.:

Πειραιά «Η Πρόοδος», Νίκαιας, Κορυδαλλού-Αγίας Βαρβάρας, Πειραιά «Ρ. Φεραίος», Αργοσαρωνικού και Σαλαμίνας.