ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ ΗΛΕΚΤΟΝΙΣΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ

Το απόγευμα της Τρίτης 7/4, το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης οδηγία ώστε οι Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων, με τη βοήθεια των συναδέλφων, να διερευνήσουν ποιοι μαθητές δεν έχουν ηλεκτρονικό εξοπλισμό (tablet, laptop). Μέχρι στιγμής δεν έχουμε υπόψη μας κάποια απόφαση της κυβέρνησης, κάποια κεντρική δέσμευση για το πως θα καλυφθούν οι “ανάγκες” που θα “καταγραφούν”.

Η κίνηση αυτή από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας επιβεβαιώνει όσα εξ αρχής είχαν επισημάνει τόσο το Δ.Σ. της ΔΟΕ όσο και οι κατά τόπους Σύλλογοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Ότι δεν έχουν όλοι οι μαθητές ισότιμη πρόσβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Οι μαθητές των πίσω θρανίων, οι μαθητές που προέρχονται από κοινωνικά στρώματα που μειονεκτούν, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, αντιμετωπίζουν ένα ακόμα -πολλές φορές ανυπέρβλητο- εμπόδιο στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η ασφυκτικές προθεσμίες που απαιτεί το ΥΠΑΙΘ για να ολοκληρωθεί η καταγραφή των αναγκών των σχολείων μας οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις. Ελπίζουμε ότι το υπουργείο εννοεί όσα διακηρύσσει, ότι δεν πρόκειται, δηλαδή, για έναν ακόμα επικοινωνιακό ελιγμό μπροστά στα σοβαρά προβλήματα που η πολιτική του έχει επισωρεύσει.

Είναι απαράδεκτο και ανθρωπίνως αδύνατον να υπάρχουν τέτοια ασφυκτικά όρια για να συγκεντρωθούν τόσο σημαντικά στοιχεία. Επιπλέον, εάν έστω και ένας γονιός που δεν ρωτήθηκε (και πως να ερωτηθεί εντός λίγων ωρών) δεν συμπεριληφθεί σε αυτούς που θα πάρουν laptop, ενδεχομένως να στραφεί κατά του σχολείου και του διευθυντή. Ο μόνος τρόπος να διασφαλιστούν οι διευθυντές των σχολείων είναι να δηλώσουν όλους τους εκπαιδευτικούς και όλους τους μαθητές.

Στη βάση των παραπάνω καλούμε τους συναδέλφους Δ/ντες:

  • Στις ανάγκες των σχολείων τους για ηλεκτρονικό εξοπλισμό να καταγράψουν το σύνολο των εκπαιδευτικών και των μαθητών των σχολείων τους.
  • Να εξαιρέσουν μόνο όσους ρητά θα δηλώσουν ότι μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους με τα δικά τους μέσα και δεν χρειάζονται επιπλέον ενίσχυση.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.