Δελτίο τύπου από την πανελλαδική  σύσκεψη Συλλόγων Π.Ε. ΚΑΙ Ε.Λ.Μ.Ε. (16/1/2024)  

Τη Τρίτη 16-1, μετά από πρόσκληση των ΣΕΠΕ: «Αριστοτέλης» και Πειραιά «Η πρόοδος» και των Γ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και ΕΛΜΕ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ- ΖΕΦΥΡΙΟΥ- ΦΥΛΗΣ, πραγματοποιήθηκε πανελλαδική σύσκεψη στο Συντονισμού  Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ, δια ζώσης και διαδικτυακά. Στη σύσκεψη συμμετείχαν 25 Σύλλογοι Π.Ε. και 11  ΕΛΜΕ.:

Σύλλογοι Π.Ε.: Α΄ Αθηνών, Αθηνά, Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής «Ηρώ Κωνσταντοπούλου», Αργοσαρωνικού, Αριστοτέλης, Γληνός, Γλυφάδας-Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Ζ’ Θεσσαλονίκης, Ζακύνθου «Δ. Σολωμός», Κ. Σωτηρίου, Καλλιθέας-Μοσχάτου «ο Αριστοτέλης», Καρύστου, Κορινθίας, Λαγκαδά,  Νέας Σμύρνης, Σύρου-Τήνου-Μυκόνου, Πειραιά «Η Πρόοδος», Περικλής, Πιερίας, Ροδόπης «Οι τρεις Ιεράρχες».

ΕΛΜΕ: Α’ Κυκλάδων, Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, Β’ Έβρου, Γ’ Θεσσαλονίκης, Ε’ Θεσσαλονίκης, Καστοριάς, Χανίων

και ως παρατηρητές οι Σύλλογοι Π.Ε.: Α΄ Πειραιά «Ρήγας Φεραίος», Κεφαλονιάς – Ιθάκης και οι ΕΛΜΕ: Β’ Αθήνας, Γ’ Αθήνας, Γ’ Δυτικής Αθήνας, Καλλιθέας-Ν. Σμύρνης-Μοσχάτου

Η μαζική συμμετοχή των σωματείων και η πλούσια συζήτηση που έγινε επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα, μπροστά  στη σφοδρότητα της επίθεσης της στο δημόσιο δωρεάν και καθολικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης,  ενός πολύμορφου αγώνα διαρκείας για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Τα σωματεία τοποθετήθηκαν στη σύσκεψη με βάση τις αποφάσεις τους, το πλαίσιο πάλης και δράσης τους και επικέντρωσαν στα παρακάτω ζητήματα:

 • Χαιρετίζουμε τα μαζικά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια της 11ης Γενάρη στην Αθήνα και σε όλες τις πόλεις της χώρας. Το πανεκπαιδευτικό κίνημα, με αιχμή του δόρατος το φοιτητικό τμήμα του, έστειλε το πρώτο του μήνυμα πως το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της παιδείας δε θα περάσει! Καταγγέλλουμε την εισβολή των ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο το πρωί της Δευτέρας 15/1/2024, που επιτέθηκαν  σε φοιτητές και επιχειρούν  να τρομοκρατήσουν και να καταστείλουν το φοιτητικό κίνημα, φανερώνοντας τον πανικό  της κυβέρνησης που νομίζει ότι με την καταστολή και την τρομοκρατία θα ανακόψει την οργή και τον αγώνα της νεολαίας. Τους διαψεύδουν εξάλλου οι μαζικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων αυτή τη βδομάδα, η κλιμάκωση με νέες καταλήψεις και πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στις 18/1 και η δυναμική που αναπτύσσεται για έναν αγώνα αποφασιστικό διαρκείας.  
 • Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί τομή στα πλαίσια της αντιδραστικής εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης– που με απροκάλυπτο κυνισμό παραβιάζει το άρθρο 16 του συντάγματος και στοχεύει στην ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ και την πλήρη εμπορευματοποίηση- επιχειρηματικοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου. Καταργεί επί της ουσίας η αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση, υπονομεύει δραστικά τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων και παραδίδει την παιδεία στις ανάγκες και τα κέρδη του κεφαλαίου.
 • Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή  ετοιμάζεται να  χαρίσει τη δημόσια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση στις δυνάμεις της αγοράς, του μικρού και μεγάλου κεφαλαίου. Με την επίνευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΟΣΑ, του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και των εργοδοτικών ενώσεων, τρία χρόνια μετά τον νόμο Κεραμέως για τις μεταγυμνασιακές Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης και την κατηγοριοποίηση των σχολείων με βάση την αξιολόγηση, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την εμπορευματοποίηση και έμμεση ιδιωτικοποίηση των ΕΠΑΛ, βάζοντας λουκέτο σε ολόκληρα σχολεία και τινάζοντας στον αέρα οργανικές θέσεις συναδέλφων! Οι απόφοιτοι/ες μαθητές/τριες μας των ΕΠΑΛ θα είναι ακόμη πιο φθηνοί και αναλώσιμοι εργαζόμενοι!
 • Εντείνεται και επεκτείνεται το υπάρχον αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο στην εκπαίδευση. Η ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της τεχνικής εκπαίδευσης, η αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, η ΕΒΕ, η τράπεζα θεμάτων, η κατάργηση του  πανεπιστημιακού ασύλου, οι πανεθνικές εξετάσεις τύπου «PISA»,  η επέκταση της ελαστικής εργασίας στην εκπαίδευση (οι αναπληρωτές αποτελούν το 1/3 του εκπαιδευτικού σώματος), η κατάργηση των σχολικών επιτροπών, η ένταση του αυταρχισμού, των αυθαιρεσιών και των διώξεων, η προώθηση μιας σειράς αντιεκπαιδευτικών νομοσχεδίων το αμέσως επόμενο διάστημα ( νέος διαγωνισμός ΑΣΕΠ, «ελεύθερη» επιλογή σχολείων από τους γονείς, εθνικό απολυτήριο συνδεδεμένο με τη σκληρή εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων) δεν είναι αποσπασματικά μέτρα, αλλά εντάσσονται σε μια συνολική αντιεκπαιδευτική αναδιάρθρωση μετάλλαξης της δημόσιας εκπαίδευσης, δίνοντας τη βορρά στο κεφάλαιο και στις «ανάγκες» της αγοράς. Με την προώθηση τους από την κυβέρνηση της Ν.Δ., αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, τον ΟΟΣΑ και τα επιχειρηματικά συμφέροντα, επιδιώκουν να μετατρέψουν την εκπαίδευση σε εμπόρευμα, τους γονείς σε πελάτες και τους εκπαιδευτικούς σε άβουλους-υπάκουους κακοπληρωμένους υπαλλήλους, να απογειώσουν τους ταξικούς φραγμούς, να μεταλλάξουν ακόμα περισσότερο το περιεχόμενο της προς συντηρητική κατεύθυνση.
 • Η ίδρυση των ιδιωτικών ΑΕΙ που επιχειρεί η κυβέρνηση θα επιταχύνει τις αντιδραστικές αυτές αλλαγές πλήττοντας το δημόσιο σχολείο, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και τα εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών. Χιλιάδες συνάδελφοι και συναδέλφισσες που τελείωσαν το δημόσιο πανεπιστήμιο και που εργάζονται ως αναπληρωτές/τριες με βάση το βασικό τους πτυχίο, συγκεντρώνοντας προϋπηρεσία, θα δουν μέσα σε μια μέρα τα πτυχία τους να εξισώνονται με αυτά κάθε λογής Ιδρυμάτων- κολεγίων- Ιδιωτικών ΑΕΙ
 • Το εκπαιδευτικό κίνημα δίνει εδώ και τρία χρόνια με ενότητα, αποφασιστικότητα και μαζικότητα τη μάχη για το μπλοκάρισμα της ατομικής αξιολόγησης και της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας. Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα τους/τις νεοδιόριστους/ες συναδέλφους για τη συμμετοχή τους στο συλλογικό αγώνα για να μην μπουν στο σχολείο οι αξιολογητές. Απευθύνουμε μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα και αντίστασης για να μην περάσει η αξιολόγηση. Ιδιαίτερα για την ατομική αξιολόγηση, καλούμε τους/τις διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία-αποχή των Ομοσπονδιών.
 • Οι αυξήσεις-κοροϊδία που διαφημίζει η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζουν ούτε στο ελάχιστο την ακρίβεια, τις νέες αυξήσεις σε τρόφιμα και ενέργεια, τις υπέρογκες τιμές των ενοικίων των σπιτιών. Ο αγώνας για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις και μέτρα κατά της ακρίβειας πρέπει να μπει πολύ ψηλά στις αγωνιστικές διεκδικήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος. Με απαίτηση για γνήσιες συλλογικές συμβάσεις, αυξήσεις που θα καλύπτουν τις απώλειες της δεκαπενταετίας, 1200 ευρώ καθαρά στο εισαγωγικό κλιμάκιο με ανάλογη κλιμάκωση για όλες τις κατηγορίες- και αναπροσαρμογή όλων των ΜΚ με βάση το νέο κατώτατο καθαρό), κάλυψη των μνημονιακών απωλειών, επαναφορά 13ου-14ου μισθού και αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους. Αφορολόγητο στα 12.000€. Αναδρομική επιστροφή του «κλεμμένου» Μ.Κ. 2016-2017. Κατάργηση των ΦΠΑ σε ρεύμα και φυσικό αέριο και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα.
 • Η επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων με νέες απορρυθμίσεις που θα προστεθούν στην ιδιωτικοποίηση -εμπορευματοποίηση μιας σειράς κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών (τρένα, ρεύμα, λιμάνια, αεροδρόμια, υγεία) πλήττουν σοβαρά τη ζωή και την υγεία της κοινωνικής πλειοψηφίας.
 • Τα εργατικά ατυχήματα εκπαιδευτικών που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα αποκαλύπτουν τόσο το ζήτημα των άθλιων, ακατάλληλων και επικίνδυνων κτιριακών υποδομών, όσο και το απαράδεκτο καθεστώς των πετσοκομμένων δικαιωμάτων των αναπληρωτών (μόνο 15 ημέρες αναρρωτικής άδειας). Οι αναπληρωτές/τριες, οι εκπαιδευτικοί δεν είναι αναλώσιμοι. Απαιτούμε σχολικά κτίρια ασφαλή και λειτουργικά για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
 • Το χτύπημα συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, η  επιβολή ενός αυταρχικού πλαισίου και η προσπάθεια τρομοκράτησης, ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής και κοινωνικής δράσης μέσω της βιομηχανίας  των πειθαρχικών διώξεων, των εκπαιδευτικών που αγωνίζονται ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, είναι δομικό στοιχείο ενός σχολείου που θέλουν να λειτουργεί σαν επιχείρηση.
 • Την ίδια στιγμή, η λωρίδα της Γάζας ισοπεδώνεται από τον ισραηλινό στρατό κατοχής ενώ η πολεμική σύγκρουση επεκτείνεται με την εμπλοκή των ΗΠΑ και τους βομβαρδισμούς σε Λίβανο, Υεμένη και αλλού. Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί λιπαίνουν το έδαφος των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία και αλλού, ενώ η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς εμπλέκοντας τη χώρα σε πολεμικές περιπέτειες. Το εκπαιδευτικό κίνημα συμμετέχει στα συλλαλητήρια και τις δράσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό.

Τα εκπαιδευτικά σωματεία τόνισαν  την ανάγκη το εκπαιδευτικό κίνημα όλες οι ΕΛΜΕ και  ΣΕΠΕ, η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ, οι φοιτητικοί σύλλογοι, να οργανώσουμε άμεσα πανεκπαιδευτικό μαζικό πολύμορφο αγώνα με σχέδιο, επιμονή και διάρκεια ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Να συγκροτηθεί μέτωπο παιδείας με το φοιτητικό, εκπαιδευτικό και εργατικό κίνημα, να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Με πολύμορφο αγώνα διαρκείας που θα περιλαμβάνει ενημερώσεις του κλάδου και της κοινωνίας, εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, απεργιακά βήματα με αποφασιστικό ρόλο στη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα ως το τέλος της χρονιάς .

 Στα πλαίσια του αποφασιστικού αγώνα διαρκείας  κατατέθηκαν οι παρακάτω προτάσεις:

– Συμμετοχή στις 18 Γενάρη, στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια  σε όλη τη χώρα.

– Κάλεσμα σε όλα τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια με στάσεις. Συμμετοχή των σωματείων στις συνελεύσεις αγώνα των συντονιστικών των καταλήψεων των φοιτητικών συλλόγων μετά τις κινητοποιήσεις.

– Άμεσα σύγκληση  γενικών συνελεύσεων και συνελεύσεις προέδρων σε ΟΛΜΕ ΚΑΙ ΔΟΕ

– ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΡΑ! 24ωρη απεργία στις 25/01. Νέος γύρος Γ.Σ. μετά για την κλιμάκωση του αγώνα. Αιτήματα αιχμές, τα ιδιωτικά ΑΕΙ, η αξιολόγηση, η ιδιωτικοποίηση της τεχνικής εκπαίδευσης, η αύξηση μισθών, ο διορισμός-μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, η άμεση ακώλυτη μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων, η άμεση εξίσωση των δικαιωμάτων τους με αυτά των μονίμων, σχολεία ασφαλή και λειτουργικά.

– Παλλαϊκό πανεργατικό απογευματινό συλλαλητήριο ενδεικτική ημερομηνία 26/1

–  Πρόταση  συντονισμού  με σωματεία του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα .

– Άμεση απεργιακή κλιμάκωση με πανεργατική απεργία στις αρχές Φλεβάρη με στόχο τη συμβολή όλου του εργατικού κινήματος στη μάχη ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, συνολικά τις ιδιωτικοποιήσεις στα κοινωνικά αγαθά και για το κεντρικό ζήτημα των αυξήσεων στους μισθούς κόντρα στη λιτότητα και την ακρίβεια.

– Επόμενο αγωνιστικό πανεκπαιδευτικό βήμα,  μετά από κύκλο ΓΣ και ολομέλεια προέδρων: 48ωρη απεργία πανεκπαιδευτική( ενδεικτική ημερομηνία 15-16 Φεβρουαρίου)

– Πανελλαδική μέρα δράσης για τις διώξεις με συγκεντρώσεις στις πόλεις ενδεικτική ημερομηνία 2/2 – εκδήλωση των ΕΛΜΕ- ΣΕΠΕ. Συμμετοχή  στην πανελλαδική σύσκεψη 19/1.

– Καμπάνια και δράσεις σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο για τα θέματα των μισθών και της ακρίβειας

– Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό στις 20/1 για τη Θεσσαλονίκη και στις 21/1 για την Αθήνα. Συμμετοχή στην ανάλογη συγκέντρωση στο Σύνταγμα κάθε Σάββατο.

-Κάλεσμα συνυπογραφής της κοινής αφίσας ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό.

-Στήριξη κινητοποιήσεων για τα εργατικά ατυχήματα και άνοιγμα του αγώνα για τα δικαιώματα, τις άδειες και τους μαζικούς μόνιμους διορισμούς των αναπληρωτών αποκλειστικά με το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία όχι σε γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ και συνέντευξη.

 – Μεγάλη συγκέντρωση σε γήπεδο-θέατρο των νεοδιόριστων της Αττικής που υπογράφουν Α/Α ώστε να υπάρξει η απαραίτητη αγωνιστική συσπείρωση, το στοιχείο της συλλογικής και όχι ατομικής αντίστασης στην αξιολόγηση και να δοθεί πανελλαδικό μήνυμα ότι υπάρχουν χιλιάδες σε αυτή τη μάχη.

– Στα πλαίσια της μάχης ενάντια στην αξιολόγηση καλούμε τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ καθώς και Συλλόγους ΠΕ και ΕΛΜΕ να καλέσουν τις/τους διευθυντ(ρι)ες να δηλώσουν Α/Α από την ατομική αξιολόγηση και να μην αξιολογήσουν όταν τους καλέσει το υπουργείο.

– Ακύρωση εξετάσεων PISA. Απεργία την ημέρα των εξετάσεων Καμπάνια και κοινές συσκέψεις Συλλόγων Π.Ε., ΕΛΜΕ και γονεϊκών φορέων ανά περιοχή με στόχο την οργάνωση κοινού αγώνα για την ακύρωση των πανεθνικών εξετάσεων τύπου «PISA».

– Κινητοποιήσεις για την εξίσωση ωραρίου των νηπιαγωγών και των εκπαιδευτικών ολιγοθέσιων με τις/τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς.

-Στήριξη των ψηφισμάτων του ΣΕΠΕ ΗΡΩΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ενάντια στο πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας συναδέλφου εκπαιδευτικό.

– Πρόταση για επόμενο πανελλαδικό συντονισμό με ενδεικτική ημερομηνία 4/2

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας για το δικαίωμά μας στο μισθό, στην εργασία, στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση

Το Δελτίο τύπου υπογράφουν οι:

Σύλλογοι Π.Ε.: Α΄ Αθηνών, Αθηνά, Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής «Ηρώ Κωνσταντοπούλου», Αργοσαρωνικού, Αριστοτέλης, Γλυφάδας-Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Ζακύνθου «Δ. Σολωμός», Κ. Σωτηρίου, Καλλιθέας-Μοσχάτου «ο Αριστοτέλης», Κορινθίας, Λαγκαδά, Νέας Σμύρνης, Σύρου-Τήνου-Μυκόνου, Πειραιά «Η Πρόοδος», Ροδόπης «Οι τρεις Ιεράρχες».

ΕΛΜΕ: Α’ Κυκλάδων, Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, Β’ Έβρου, Γ’ Θεσσαλονίκης, Ε’ Θεσσαλονίκης, Καστοριάς, Χανίων

Ενώ Παρατηρητές ήταν οι Σύλλογοι Π.Ε.: Α΄ Πειραιά «Ρήγας Φεραίος», Κεφαλονιάς – Ιθάκης και οι ΕΛΜΕ: Β’ Αθήνας, Γ’ Δυτικής Αθήνας, Καλλιθέας-Ν. Σμύρνης-Μοσχάτου

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.