Δελτίο τύπου: Πανελλαδική Σύσκεψη Αγώνα, Τετάρτη 15/2/23

Πραγματοποιήθηκε στις 15/2/23, αμέσως μετά τα μεγαλειώδη πανεκπαιδευτικά απεργιακά συλλαλητήρια, στα γραφεία της ΔΟΕ, μαζική σύσκεψη αγώνα συντονισμού εκπαιδευτικών σωματείων με διαδικτυακή σύνδεση για όλη τη χώρα με στόχο την κλιμάκωση και την οργάνωση του αγώνα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν 63 Σύλλογοι Π.Ε. και ΕΛΜΕ από όλη την Ελλάδα, το Συντονιστικό Αναπληρωτών και Αδιόριστων Εκπαιδευτικών καθώς και πλήθος συναδέλφων.

Τα εκπαιδευτικά σωματεία και οι συνάδελφοι-ισσες που τοποθετήθηκαν στη διάρκεια της σύσκεψης μετέφεραν τις εκτιμήσεις τους για το σύνολο των ζητημάτων. Συγκεκριμένα:

  1. Χαιρετίζουμε τους δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στην απεργία και τις διαδηλώσεις της 15ης Φλεβάρη. Οι εκπαιδευτικοί πλημμύρισαν τους δρόμους της Αθήνας διαδηλώνοντας μαζί με τους καλλιτέχνες (στη μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων ετών) και όλων των πόλεων της χώρας, με τα συνθήματα, τα τραγούδια τους, τις σημαίες τους, το πάθος, τη φαντασία τους, την αυτοοργάνωση δρώμενων και γεγονότων,  διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στην αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, στην πολιτική της λιτότητας, της αδιοριστίας και των περικοπών, συνολικά ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα. Διεκδικώντας άμεσα την ακώλυτη μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων συναδέλφων. Για μια ακόμη φορά το εκπαιδευτικό κίνημα ξεσηκώνεται και δηλώνει ότι η αξιολόγηση, η κατηγοριοποίηση σχολείων μαθητών και εκπαιδευτικών, ο ανταγωνισμός και το σχολείο της αγοράς δε θα περάσουν. Το εκπαιδευτικό κίνημα σηκώνει το γάντι στην αντιδραστική επίθεση της κυβέρνησης στη δημόσια εκπαίδευση, στην εργασία τους, στην ραγδαία φτωχοποίηση και στον αυταρχισμό. Η τεράστια συμμετοχή στην απεργία και τις διαδηλώσεις, οι μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και η μαζική υπογραφή του κειμένου της ΔΟΕ για απεργία/αποχή από την ατομική αξιολόγηση διαψεύδουν πλήρως το ψευδές αφήγημα της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ ότι μόνο οι συνδικαλιστικές ηγεσίες διαφωνούν με την αξιολόγηση και την αντιεκπαιδευτική της πολιτική.
  2. Στις 15/2 οι εκπαιδευτικοί στη χώρα μας πήραμε τη σκυτάλη από τους συναδέλφους μας στη Γαλλία, την Αγγλία και την Πορτογαλία. Καμιά κυβέρνηση, καμιά πολιτική δύναμη δεν μπορεί να αγνοήσει πλέον το εκπαιδευτικό κίνημα. Η βάση των εκπαιδευτικών έδειξε τις αγωνιστικές της διαθέσεις για έναν αγώνα πολύμορφο, διαρκείας, αποφασιστικό, μέχρι τη νίκη. Καμία αναμονή, καμία εκλογική αυταπάτη, αλλά και καμιά δικαστική απόφαση δεν μπορεί να σταματήσει αυτόν τον αγώνα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, οι Σύλλογοι Π.Ε. και οι ΕΛΜΕ που υπογράφουν το παρόν δελτίο τύπου πρότειναν στη σύσκεψη και καταθέτουν στις συλλογικές διαδικασίες των Συλλόγων Π.Ε. και των ΕΛΜΕ τις παρακάτω προτάσεις:

Α. Την οργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Μέγαρο Μουσικής, τη Δευτέρα 20/2, στις 17:00, όπου η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, παρουσία του πρωθυπουργού, οργανώνει εκδήλωση παρουσίασης της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που ακολούθησε την τελευταία τετραετία.

Β. Τη συμμετοχή στη μεγάλη συναυλία του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και του Πανελλήνιου Σωματείου Ελλήνων Τραγουδιστών στο ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ -REX τη Δευτέρα 20/2 στις 16:00. Ενώνουμε τη φωνή και τις διεκδικήσεις μας με τους αγωνιζόμενους καλλιτέχνες.

Γ. Την πραγματοποίηση Γ.Σ. και Ολομέλειας Προέδρων για τη ΔΟΕ, Γ.Σ. Προέδρων για την ΟΛΜΕ το αμέσως επόμενο διάστημα.

Δ. Την συγκρότηση κοινού μετώπου αγώνα σε Παιδεία-Υγεία-Πολιτισμό με κοινά γεγονότα, όπως συλλαλητήρια και συναυλίες, μέσα σε αυτά τη στήριξη των κινητοποιήσεων στην υγεία στις 22/2 με συμμετοχή σε όλα τα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα

Ε. Την οργάνωση απεργίας (24ωρης ή 48ωρης), στις αρχές Μάρτη, (ενδεικτική ημερομηνία Παρασκευή 3/3) κατά προτίμηση ημέρα Παρασκευή, ώστε να πραγματοποιηθεί πανελλαδική πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στην Αθήνα.

Στ. Οι Σύλλογοι Π.Ε. και οι ΕΛΜΕ εγγυώνται ότι θα υπερασπίσουν και θα επιμείνουν στις μορφές της Απεργίας/Αποχής και των Στάσεων Εργασίας από τις διαδικασίες της ατομικής αξιολόγησης σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιχειρήσει να τις βγάλει παράνομες προσφεύγοντας στα δικαστήρια:

α) προτείνοντας στις ΔΟΕ/ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ την επαναπροκήρυξή τους

β) προτείνοντας στις ΔΟΕ/ΟΛΜΕ να καλέσουν τους Συλλόγους Π.Ε. και ΕΛΜΕ να τις επαναπροκηρύξουν

γ) με την επαναπροκήρυξη σε κάθε περίπτωση και από τους Συλλόγους Π.Ε. και ΕΛΜΕ της Απεργίας/Αποχής και των Στάσεων.

Ζ. Τον κοινό αγώνα με τους γονείς και το οργανωμένο γονεϊκό κίνημα και την πλατιά καμπάνια ενάντια στον νέο διαγωνισμό τύπου PISA που εξαγγέλθηκε με την Υ.Α. της 13ης Φλεβάρη, με στόχο την ακύρωσή του στην πράξη. Τη συνολική απεύθυνσή μας στην κοινωνία για την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης  και των υπερεθνικών οργανισμών (ΕΕ, ΟΟΣΑ) με στόχο την εμπορευματοποίηση/κατηγοριοποίηση των δημόσιων σχολείων και την υπεράσπιση του καθολικού δικαιώματος στη μόρφωση.

Η. Τις ενημερώσεις ανά Σύλλογο ΠΕ/ΕΛΜΕ ή ανά περιοχή των νεοδιόριστων με στόχο την αγωνιστική τους συσπείρωση γύρω από την γραμμή αντίστασης και ακύρωσης της αξιολόγησης στην πράξη, αλλά και του αγώνα για την ακώλυτη μονιμοποίησή τους.

Θ. Πολύμορφες κινητοποιήσεις σε Διευθύνσεις και Περιφέρειες Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, καταλήψεις, συγκεντρώσεις ώστε να ασκηθεί η μέγιστη κινηματική και πολιτική πίεση ώστε να μπει τέρμα στην ομηρία, για τη μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων.

Οι αξιολογητές που κάνουν αυτές τις μέρες τις πρώτες απόπειρες να κλείσουν ραντεβού με τους/τις συναδέλφους/ισσες, ώστε να ξεκινήσουν την απαράδεκτη διαδικασία της ατομικής αξιολόγησης, παίρνουν την απάντηση που τους αντιστοιχεί από την αποφασιστική και μαχητική στάση του κλάδου. Στέλνουμε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, στην κυβέρνηση, στο Υπουργείο: «η κατηγοριοποίηση των σχολείων και ο εξευτελισμός των εκπαιδευτικών δε θα περάσουν».

–Συνεχίζουμε αποφασιστικά και ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΟΛΟΙ οι εκπαιδευτικοί (μόνιμοι, νεοδιόριστοι, αναπληρωτές) τη δήλωση συμμετοχής στην απεργία αποχή που έχει προκηρύξει η ΔΟΕ, σε ένα ΕΝΙΑΙΟ έντυπο και το καταθέτουμε στο πρωτόκολλο του σχολείου.

– Δεν συμμετέχουμε σε καμία εξωδιδακτική διαδικασία σχετική με τη ατομική αξιολόγηση (ραντεβού με Σύμβουλο Εκπαίδευση, ενημέρωση ψηφιακής πλατφόρμας κ.τ.λ.).

– Αξιοποιούμε ΟΛΟΙ οι εκπαιδευτικοί τις 3ωρες στάσεις εργασίας της ΔΟΕ (καλύπτουν όλο το εργασιακό) για να μην μπουν οι αξιολογητές στις τάξεις μας. Τα σωματεία μας δηλώνουμε ότι θα επιτρέψουμε να κυριαρχήσει ο φόβος, μπλοκάρουμε σε κάθε βήμα κάθε απόπειρα των αξιολογητών.

– Είναι απόλυτα καταδικαστέα η υποχρεωτική εισαγωγική επιμόρφωση να πραγματοποιείται σε μη εργάσιμες ώρες, ακόμα και σε αργίες. Σε κάθε περίπτωση η επιμόρφωση πρέπει να γίνεται με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα ή εντός του εργασιακού ωραρίου (π.χ. 1-10 Σεπτεμβρίου, 15-21 Ιουνίου) και να ανταποκρίνεται στις πραγματικές μορφωτικές ανάγκες και ενδιαφέροντα των επιμορφούμενων.

Το δελτίο τύπου συνυπογράφουν:

Σύλλογοι Π.Ε. Α΄ Αθηνών, «Αθηνά», Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής «Ηρώ Κωνσταντοπούλου», «Αριστοτέλης», Γλυφάδας-Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Ζ΄ Θεσσαλονίκης, Ζακύνθου «Διονύσιος Σολωμός», Κ. Σωτηρίου, Κεφαλληνίας-Ιθάκης, Κορινθίας, Λαγκαδά, Μεσσηνίας, Πειραιά «Η Πρόοδος», Ροδόπης «Τρεις Ιεράρχες», Σύρου-Τήνου-Μυκόνου

ΕΛΜΕ  Α΄ Κυκλάδων, Άνω Λιοσίων Ζεφυρίου Φυλής, Β΄ Έβρου, Γ΄ Θεσσαλονίκης, Ε΄ Θεσσαλονίκης, Εύβοιας, Ικαρίας-Φούρνων, Καλλιθέας-Ν. Σμύρνης-Μοσχάτου, Καστοριάς, Ρεθύμνου, Φωκίδας, Χανίων

Συντονιστικό Αναπληρωτών και Αδιόριστων Εκπαιδευτικών

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.