ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Π.Ε. ΚΑΙ ΕΛΜΕ 13/5/20

Την Τετάρτη 13 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Μαράσλειου Διδασκαλείου σύσκεψη συντονισμού των Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ για την οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν με αποφάσεις τους αρκετοί Σύλλογοι ΠΕ και ΕΛΜΕ, το Συντονιστικό Αναπληρωτών, η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών και εκπρόσωποι γονεϊκών φορέων και φοιτητικών συλλόγων.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά το μαζικό και δυναμικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές και γονείς. Ένα συλλαλητήριο που αποφασίστηκε στην προηγούμενη σύσκεψη συντονισμού των Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ οι οποίοι συνέβαλαν καθοριστικά στην οργάνωση και τη μαζικοποίησή του. Εκτιμούμε ως θετική παρακαταθήκη την κοινή συμπόρευση των εκπαιδευτικών σωματείων και τη συμβολή τους στο κίνημα, από το κοινό κείμενο των 77 Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ έως τις κινητοποιήσεις εν μέσω απαγόρευσης κυκλοφορίας και το τελευταίο συλλαλητήριο. Ως Σύλλογος θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτή την πρωτοβουλία με πνεύμα μαζικής συσπείρωσης και αγωνιστικής συνεννόησης, με διάθεση μαζικοποίησης και ακόμα μεγαλύτερης διεύρυνσής της με περισσότερα σωματεία και φορείς (γονείς, μαθητές, φοιτητές). Αυτή η επιλογή αποτελεί μονόδρομο, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, όπου έχουμε ανάγκη μια πλατιά αγωνιστική ενότητα ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο και στην τροπολογία για τις κάμερες στις τάξεις.

Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε κοινή αντίληψη για τις παρακάτω προτάσεις αγωνιστικών κινητοποιήσεων και δράσεων:

  • Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ, με προοπτική να πραγματοποιηθούν Ολομέλειες Προέδρων στις δύο Ομοσπονδίες άμεσα.
  • Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα (Προπύλαια, ώρα 13.00 και πορεία στη Βουλή) και σε άλλες πόλεις.
  • Πανελλαδική μέρα δράσης – ενημέρωσης για το νομοσχέδιο στις γειτονιές μας, μαζί με τους Συλλόγους/Ενώσεις Γονέων, την επόμενη εβδομάδα.
  • Αγωνιστικές δράσεις μαζί με τους γονείς σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια των εγγραφών.
  • Προετοιμάζουμε απεργιακές κινητοποιήσεις ως απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης, αν τολμήσει να φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή.
  • Συνεχίζουμε με τις αποφάσεις των 77 Συλλόγων ΠΕ – ΕΛΜΕ για Απεργία – Αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης. Καλούμε και τους υπόλοιπους Συλλόγους ΠΕ και ΕΛΜΕ να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις. Καλούμε τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες να πάρουν απόφαση απεργίας-αποχής από την αξιολόγηση/αυτοαξιολόγηση.
  • Καλούμε Συλλόγους ΠΕ και ΕΛΜΕ να πάρουν αποφάσεις καταγγελίας, εκ νέου, για την παύση της ιδιότυπης δίωξης των αναπληρωτριών στο Σύλλογο ΠΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής και να συμμετέχουν στην κινητοποίηση στο υπουργείο την Παρασκευή 15/5, 10.00 π.μ.
  • Αμέσως μετά το συλλαλητήριο της Αθήνας, καλούμε σε νέα σύσκεψη Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ για την κλιμάκωση του αγώνα.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.