ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΗ Δ/ΝΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Την Τρίτη 24 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας εκπροσώπων των Συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Πειραιά «Η Πρόοδος», Νίκαιας – Πειραιά, Κερατσινίου-Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», A΄ Πειραιά «Ρ. Φεραίος» στη Δ/νση Π.Ε. Πειραιά και συνάντηση με τον Διευθυντή Εκπαίδευσης.

Κατά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Π.Ε. Πειραιά έθεσαν τα παρακάτω θέματα:

  1. Το ζήτημα της πρόωρης εκκίνησης – καθότι οι σχολικές μονάδες είναι κλειστές – των υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών (υπεραριθμίες, τοποθετήσεις (διαθεσιτών, μεταταγμένων, νεοδιόριστων), αποσπάσεις)

Σχετικά με το αρ. πρωτ. 100252/E2/12-8-2021 («Οδηγίες προσωρινής τοποθέτησης νεοδιόριστων και μεταταγμένων») έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΙΘ, με το οποίο καλούνται οι Διευθύνσεις να ολοκληρώσουν τις υπηρεσιακές μεταβολές μέχρι τις 25 Αυγούστου, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων τόνισαν πως:

Α) πρόκειται, καταρχάς, για παράνομη οδηγία, αφού οι ισχύουσες διατάξεις ορίζουν ρητά πως οι υπηρεσιακές μεταβολές λαμβάνουν χώρα «κατά την έναρξη του σχολικού έτους» (άρθρο 12, παρ. 2 του ΠΔ 100/97) με προφανή τη στόχευση του νομοθέτη να καταγράφονται οι πραγματικές λειτουργικές ανάγκες των εκπαιδευτικών μονάδων,

Β) αν εφαρμοστεί η συγκεκριμένη εγκύκλιος θα καταστρατηγηθούν τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων εκπαιδευτικών, θα υπάρξει αναστάτωση στους Συλλόγους Διδασκόντων με το άνοιγμα των σχολείων, καθώς οι εκπαιδευτικοί θα αιτούνται πλέον – όπως έχουν κάθε νόμιμο δικαίωμα – την τοποθέτησή τους στα πραγματικά κενά που θα εμφανιστούν, με θύματα, τελικά, την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία και τους μαθητές για τους οποίους, υποτίθεται, πως κόπτεται η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ και εν κατακλείδι ζητήθηκε από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης να προχωρήσει στην πραγματοποίηση των υπηρεσιακών μεταβολών από την 1η του Σεπτέμβρη.

         2. Το ζήτημα της αποτύπωσης των κενών στη Γενική και Ειδική Αγωγή

Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων ζήτησαν από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης τη γνωστοποίηση όλων των κενών της Γενικής και Ειδικής Αγωγής (βλέπε Παράρτημα), την κάλυψη όλων των κενών στην Α’ Φάση πρόσληψης αναπληρωτών, καθώς και για την Παράλληλη Στήριξη να μας γνωρίσει αν υπάρχει σχετική προφορική οδηγία από το ΥΠΑΙΘ για τοποθέτηση μέχρι 2 Εκπαιδευτικών ανά σχολική μονάδα, ανεξάρτητα από τον αριθμό έγκρισης αιτημάτων που υπάρχουν γι’ αυτή.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Για το 1ο ζήτημα ο Διευθυντής απάντησε πως γίνεται χρήση του άρθρου 182 του νέου νόμου (4823/21) και με βάση αυτό προχωρούν στην πραγματοποίηση των υπηρεσιακών μεταβολών μέσα στον Αύγουστο. Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων αντέτειναν πως το άρθρο αυτό δεν αναφέρεται στις λειτουργικές υπεραριθμίες αλλά ο Διευθυντής επέμεινε στην άποψή του και τόνισε πως οι υπηρεσιακές μεταβολές θα γίνουν όπως έχουν προγραμματιστεί από τη Διεύθυνση. Παραδέχθηκε το γεγονός ότι μπορεί να υπάρξει αναστάτωση στους Συλλόγους Διδασκόντων και δήλωσε πως θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα των συναδέλφων που θα αιτηθούν βελτίωση θέσης όταν εμφανιστούν με το άνοιγμα των σχολείων (από την 1η του Σεπτέμβρη) τα πραγματικά λειτουργικά κενά.

Για το 2ο ζήτημα ο Διευθυντής δήλωσε πως τη φετινή χρονιά αλλάζει ο τρόπος τοποθέτησης των αναπληρωτών και οι τοποθετήσεις θα γίνονται από το ΥΠΑΙΘ με βάση τη σειρά του πίνακα και κατόπιν δήλωσης προτιμήσεων από μας προσληφθέντες αναπληρωτές. Επιπλέον, τόνισε πως μετά την πρόσληψη των αναπληρωτών, η Διεύθυνση – ανάλογα με τον αριθμό των προσληφθέντων – θα αξιολογεί τα κενά και θα δηλώνει στον ΟΠΣΥΔ τον αντίστοιχο με μας προσλήψεις αριθμό κενών και με προτεραιότητα τα ολιγοθέσια σχολεία. Εκτιμά, μας, πως και μετά την Α’ Φάση πρόσληψης αναπληρωτών δεν θα γίνει κατορθωτό να λειτουργήσουν πολλά από τα Ολοήμερα Τμήματα των σχολικών μονάδων. Για το ζήτημα μας Παράλληλης Στήριξης ουσιαστικά παραδέχθηκε πως υπάρχει προφορική οδηγία από το ΥΠΑΙΘ για ύπαρξη «κόφτη» σε 2 Εκπαιδευτικούς ανά σχολική μονάδα και ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν περισσότερα αιτήματα, αλλά η οδηγία αυτή «μεταφράζεται» σε αξιολόγηση των αιτημάτων αυτών, η οποία αξιολόγηση θα γίνεται από τον ίδιο σε συνεργασία με τον Προϊστάμενο Εκπαιδευτικών Θεμάτων, αν η ηγεσία του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. και ο ΣΕΕ Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης δεν προβούν σε αυτή. Τέλος, κατόπιν ερωτήματός μας για ιδρύσεις νέων Τ.Ε., δήλωσε πως δεν έχει κάποια ενημέρωση πάνω σε αυτό.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Είναι ολοφάνερο στον καθένα μας το μέλλον που μας ετοιμάζουν! Μετά την ψήφιση του πρόσφατου νόμου Κεραμέως, πέραν μας σκληρής και τιμωρητικής αξιολόγησης για σχολικές μονάδες και εκπαιδευτικούς, έβαλαν πλώρη για περαιτέρω ψαλίδισμα των εργασιακών μας δικαιωμάτων και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας. Άλλωστε, «τι χρείαν έχομεν μαρτύρων», όταν από την απάντηση του Διευθυντή Εκπαίδευσης εμφαίνεται πως αντί το ΥΠΑΙΘ να προχωρά στην κάλυψη των κενών με βάση μας ανάγκες μας κάθε Διεύθυνσης, θα ανακοινώνει μας προσλήψεις και με βάση αυτές οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης θα… προσαρμόζουν μας ανάγκες μας!!! Ο «κόφτης» στην Παράλληλη Στήριξη είναι ενδεικτικός του σύγχρονου Καιάδα που ορέγονται στο ΥΠΑΙΘ και την κυβέρνηση συνολικά! ΔΕΝ θα επιτρέψουμε με τον αγώνα μας περαιτέρω υποβάθμιση των δικαιωμάτων μας! Παραμένουμε συσπειρωμένοι μας Συλλόγους μας και συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας και των εργασιακών δικαιωμάτων του Κλάδου μας.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Σύμφωνα με ενημέρωση από τη Διεύθυνση ΠΕ Πειραιά, τα κενά – πριν από το άνοιγμα των σχολείων – έχουν ως εξής:

Γενικής Αγωγής ΑΠΩ

(Δασκάλων, Νηπιαγωγών και Ειδικοτήτων)

598
Γενικής Αγωγής ΑΜΩ

(Ειδικοτήτων)

71
ΣΜΕΑΕ

(Δασκάλων, Νηπιαγωγών και Ειδικοτήτων)

64
Τ.Ε.

(Δασκάλων, Νηπιαγωγών)

38
Παράλληλη Στήριξη (Δασκάλων, Νηπιαγωγών)

(Αιτήματα που έχουν υποβληθεί για έγκριση)

821
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 1592
Την ανακοίνωση υπογράφουν οι Σύλλογοι:
Πειραιά «Η Πρόοδος», Νίκαιας, Κορυδαλλού-Αγίας Βαρβάρας, Πειραιά «Ρ. Φεραίος», Αργοσαρωνικού και Σαλαμίνας.