ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Κινητοποίηση των Συλλόγων Εκπ/κων Π.Ε στην Δ/νση Π.Ε. Πειραιά, Πέμπτη 3 Μαρτίου.

Οι απαντήσεις που έδωσε η Δ/νση Π.Ε. Πειραιά για τις καθυστερήσεις στην απόδοση των μισθολογικών κλιμακίων, τις άδειες ανατροφής των νεοδιόριστων και τα κενά.

Συναδέλφισσες/φοι,

οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε.: Πειραιά «Η Πρόοδος», Νίκαιας, Κερατσινίου-Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», Κορυδαλλού-Αγίας Βαρβάρας, Πειραιά «Ρ. Φεραίος», Αργοσαρωνικού και Σαλαμίνας, πραγματοποίησαν την Πέμπτη 3 Μαρτίου κινητοποίηση στη Δ/νση Π.Ε. με θέματα διεκδίκησης:

1. Την άμεση απόδοση των Μισθολογικών Κλιμακίων στους/στις αναπληρωτές/τριες.

2. Τις άδειες ανατροφής των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών.

3. Την κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης εκπρόσωποι των Δ. Σ. των συλλόγων ζήτησαν συνάντηση με τον Δ/ντη Π.Ε. για να του εκθέσουν τις θέσεις των σωματείων ο οποίος όμως απουσίαζε. Αντ’ αυτού συναντήθηκαν με διοικητικούς υπαλλήλους της Δ/νσης στους οποίους κατέθεσαν το υπόμνημα διαμαρτυρίας που παρατίθεται στο τέλος του δελτίου τύπου, ζήτησαν να απαντηθούν τα ερωτήματα που αναπτύσσονται σ’ αυτό και έλαβαν τις ακόλουθες απαντήσεις:

1. Για την απόδοση των Μισθολογικών κλιμακίων η κυρία Βαπορίδου Κατερίνα απέδωσε τις καθυστερήσεις στην απόδοση των Μ.Κ.:

  • Στον μεγάλο όγκο των αναπληρωτών που υπηρετούν στη Δ/νση Πειραιά, το πλήθος των μεταπτυχιακών τίτλων που πρέπει να ελεγχθούν και την ταυτόχρονη υποστελέχωση των υπηρεσιών.
  • Στους ελλιπείς φακέλους που καταθέτει μέρος των αναπληρωτών με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθυστερήσεις κατά τον έλεγχο πληρότητας των φακέλων.
  • Στο βαθμό απόκρισης των φορέων (Πανεπιστήμια, ΔΟΑΤΑΠ) στα αιτήματα ελέγχου της γνησιότητας των μεταπτυχιακών τίτλων, που κυμαίνεται  από  λίγες μέρες ως και μερικούς μήνες για την περίπτωση του ΔΟΑΤΑΠ.
  • Στις «θολές» -όπως τις χαρακτήρισε- βεβαιώσεις προϋπηρεσίας που προέρχονται από Δήμους, προγράμματα ΟΑΕΔ κ.λπ. τις οποίες, σε αντίθεση με άλλες Δ/νσεις,  η Δ/νση Πειραιά υποβάλει σε ενδελεχή έλεγχο.

Σε ό,τι φορά την αποτύπωση της σημερινής κατάστασης αναφορικά με την απόδοση των Μ.Κ  ανέφερε:

α) Δεν υπάρχουν εκκρεμότητες αναφορικά με την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας μέχρι και 28 Φεβρουαρίου.

β) Εκκρεμούν 177 περιπτώσεις συνάφειας η εξέταση των οποίων ολοκληρώνεται και η προσμέτρησή τους θα εμφανιστεί είτε στην μισθοδοσία του Φεβρουαρίου (που θα γίνει στις 10 Μαρτίου) είτε στη μισθοδοσία του Μαρτίου (που θα γίνει στις 10 Απριλίου).

γ) Οι μισθολογικές ωριμάνσεις είναι έτοιμες έως και 28 Φεβρουαρίου και θα αποδοθούν στη μισθοδοσία  του Μαρτίου (που θα γίνει στις 10 Απριλίου). Στις περιπτώσεις που συναδέλφισσες/φοι παίρνουν ταυτόχρονα Μ.Κ. και λόγω μεταπτυχιακού και λόγω ωρίμανσης τότε πρώτα θα αποδίδεται το Μ.Κ. λόγω μεταπτυχιακού και στην επόμενη μισθοδοσία θα αποδίδεται η ωρίμανση, εξαιτίας της αδυναμίας του συστήματος να δεχθεί δυο υπηρεσιακές μεταβολές τον ίδιο μήνα.

2. Σε ό,τι αφορά τις άδειες ανατροφής των νεοδιόριστων η κυρία Μαριού Μαρία ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί τέσσερις (4) αιτήσεις οι οποίες και θα εγκριθούν καθώς συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις. Δεν δεσμεύτηκε όμως, ότι την ίδια αντιμετώπιση θα έχουν και όσες αιτήσεις κατατεθούν στο μέλλον, καθώς άφησε να εννοηθεί ότι κρίσιμος παράγοντας είναι το πλήθος των κενών που θα δημιουργηθούν και η δυνατότητα κάλυψής τους. Στο συγκεκριμένο σημείο οι εκπρόσωποι των συλλόγων τόνισαν ότι πρέπει να ικανοποιηθούν χωρίς διακρίσεις όλες οι αιτήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις. Επίσης αναφέρθηκαν στην εσκεμμένη κωλυσιεργία του ΥΠΑΙΘ  να εκδώσει τη σχετική εγκύκλιο, που θα προσαρμόζεται στην απόφαση του ΣτΕ, με στόχο να εκπνεύσει η σχολική χρονιά και να μην κάνει τις προσλήψεις που θα απαιτηθούν.

3.  Για τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό η κυρία Εξαδακτύλου Ελένη ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν κενά σε δασκάλους τάξης και νηπιαγωγούς εκτός από τα κενά covid που η Δ/νση προσπαθεί να καλύπτει. Για τα κενά σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων και παράλληλης στήριξης ανέφερε ότι δεν έχει πληροφόρηση για την πιθανότητα επιπλέον προσλήψεων ούτε για το χρονοδιάγραμμα κάλυψής τους.

Το δελτίου τύπου υπογράφουν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε.:

Πειραιά «Η Πρόοδος», Νίκαιας, Κερατσινίου-Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», Κορυδαλλού-Αγίας Βαρβάρας, Πειραιά «Ρ. Φεραίος», Αργοσαρωνικού και Σαλαμίνας.


ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

1. Καταγγέλλουμε την καθυστέρηση απόδοσης των μισθολογικών κλιμακίων στις/στους αναπληρώτριες/τες εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στη Δ/νση Π.Ε. Πειραιά. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, στις σημερινές όμως συνθήκες όξυνσης της ακρίβειας στην ενέργεια και σε βασικά προϊόντα, οι έτσι κι αλλιώς δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης πολλών συναδέλφων μας γίνονται ακόμα πιο δύσκολες καθώς από την αρχή της πρόσληψής τους εξακολουθούν να αμείβονται με το κατώτατο μισθολογικό κλιμάκιο. Με βάση τα παραπάνω θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για:
α) Τον αριθμό των εκκρεμών υποθέσεων απόδοσης των μισθολογικών κλιμακίων είτε αυτές αφορούν την αναγνώριση της προϋπηρεσίας είτε της συνάφειας των τίτλων σπουδών.
β) Το χρονοδιάγραμμα διευθέτησης των υποθέσεων αυτών. 
γ) Τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Δ/νση Π.Ε. ώστε την επόμενη σχολική χρονιά να μην επαναληφθούν οι προαναφερόμενες καθυστερήσεις. 

2. Το Υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιό του (108357/Ε3/21.08.2020) τον Αύγουστο του 2020, αφαίρεσε από τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς το δικαίωμα άδειας ανατροφής αντίστοιχης με αυτή των μονίμων. Ενώ ένας μόνιμος συνάδελφος δικαιούται να κάνει χρήση της άδειας μέχρι το παιδί να κλείσει τα 4 χρονιά, για τον νεοδιορισμένο αυτό το δικαίωμα αφαιρείται μόλις το παιδί κλείσει τα 2 χρόνια. Επίσης για τους μονίμους η άδεια είναι 9μηνης διάρκειας, ενώ για τους νεοδιορισμένους το υπουργείο χρησιμοποιεί έναν αυθαίρετο αλγόριθμο που μειώνει τη διάρκεια της άδειας ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Μετά την έκδοση της υπ’ αριθμ. 2637/21 απόφασης του ΣτΕ που ακύρωσε τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, αντί το ΥΠΑΙΘ να εκδώσει άμεσα νέα, που θα λαμβάνει υπόψιν την απόφαση του δικαστηρίου, κωλυσιεργεί προβάλλοντας διαδικαστικά και τυπικά κωλύματα. Με δεδομένα τα παραπάνω ερωτάται η Δ/νση Π.Ε. Πειραιά:
α) Πόσοι συνάδελφοι έχουν καταθέσει εκ νέου αίτηση στη Δ/νση Π.Ε. Πειραιά για τη χορήγηση ολόκληρης της άδειας ανατροφής που δικαιούνται;
β) Την πολιτική που ακολουθεί η Δ/νση Π.Ε. Πειραιά ως προς την ικανοποίηση αυτών των αιτήσεων ή μελλοντικών που θα κατατεθούν.

3. Η φετινή χρονιά είναι μια από τις χειρότερες σε ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού από την αρχή του σχολικού έτους, το απαράδεκτο καθεστώς των  κενών, ως αποτέλεσμα της αδιοριστίας και των περιοριστικών πολιτικών στην εκπαίδευση, διαιωνίζεται. Σήμερα βρισκόμαστε σχεδόν στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του σχολικού έτους και πολλά ολοήμερα σχολεία υπολειτουργούν, ενώ παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις κυρίως σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων και παράλληλης στήριξης. Με βάση τα παραπάνω παρακαλούμε να μας ενημερώσετε:
α) Για τον ακριβή αριθμό των κενών σε δασκάλους τάξης,  ειδικοτήτων, παράλληλης στήριξης κ.λπ. που παρατηρούνται σήμερα στη Δ/νση Π.Ε. Πειραιά.
β) Για το χρονοδιάγραμμα κάλυψής τους.