ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (10/3/19)

Πειραιάς 10- 3 – 2019

Την Πέμπτη 7 Μαρτίου ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά «Η Πρόοδος» συμμετείχε στην κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, που πραγματοποίησαν σωματεία και φορείς της περιοχής μας, ενάντια στην εκχώρηση σχολείων και δημόσιας περιουσίας στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Στα πλαίσια της κινητοποίησης αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από εκπροσώπους των σωματείων συναντήθηκε με την Υφυπουργό Οικονομικών κυρία Παπανάτσιου, τον κύριο Παπακωνσταντίνου, διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού Οικονομικών και την κυρία Τσιλιμπάρη νομική σύμβουλο του Υπουργείου. 

Κατά τη συνάντηση ο εκπρόσωπος του Συλλόγου μας, που συμμετείχε στην αντιπροσωπεία, δήλωσε την αντίθεση του συλλόγου στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας και ιδιαίτερα όταν αυτή αναφέρεται σε χώρους δημοσίου ενδιαφέροντος. Κατήγγειλε τη μεταφορά 50 ακινήτων του  δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας, μεταξύ των οποίων και σχολικά κτίρια, στην ΕΤΑΔ και ζήτησε την άμεση και οριστική εξαίρεσή τους μαζί με όσα αντίστοιχα ακίνητα του δήμου Πειραιά πιθανόν ανήκουν στη ίδια κατηγορία.

Η εξαίρεση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί με δελτία τύπου και ανακοινώσεις του υπουργείου οικονομικών, αλλά με υπουργική απόφαση, όπως έγινε ήδη με τα ακίνητα που κατέγραψε το υπουργείο Πολιτισμού (ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και η Ηετιώνεια Πύλη και το Καστράκι). Αντίστοιχη ευθύνη βαραίνει και το Υπουργείο Παιδείας το οποίο οφείλει άμεσα να καταγράψει και να ζητήσει την εξαίρεση όσων σχολικών κτιρίων έχουν συμπεριληφθεί στα υπό παραχώρηση ακίνητα στην ΕΤΑΔ.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του Υπουργείου δήλωσαν ότι:

1. Από τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ, εξαιρούνται όλα τα ακίνητα που εμπίπτουν στις διατάξεις του αρ. 196 παρ.4 του ν.4389/2016

  • Ακίνητα εκτός συναλλαγής όπως αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι, περιοχές Ramsar, περιοχές Natura, αμιγώς δασικές εκτάσεις, κοινόχρηστοι χώροι.
  • Επίσης όλα όσα είναι προορισμένα για την εξυπηρέτηση δημόσιων, δημοτικών, κοινοτικών ή θρησκευτικών σκοπών. Δηλαδή, αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μνημεία, μουσεία, νοσοκομεία, δημόσια στάδια, πανεπιστήμια, σχολεία, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, στρατόπεδα, αεροδρόμια, ναύσταθμοι, τα οποία χρειάζονται οι δημόσιες υπηρεσίες για την διεξαγωγή του έργου τους.
  • Η παράγραφος 5 του ίδιου άρθρου κατά την ερμηνεία της νομικής συμβούλου του Υπουργείου αναφέρεται σε ακίνητα που μπορεί να υπάγονται στις εξαιρέσιμες κατηγορίες αλλά έχουν περιέλθει στην κυριότητα της ΕΤΑΔ πριν από την ψήφιση του ν. 4389/2016

2. Η Συμπερίληψη των συγκεκριμένων ακινήτων στον σχετικό κατάλογο δεν σημαίνει ότι περνούν αυτομάτως στην κυριότητα της ΕΤΑΔ. Προϋπόθεση για την μεταβίβαση και τη μεταγραφή των ιδιοκτησιακών τίτλων τους στο υποθηκοφυλακείο ή το κτηματολόγιο αποτελεί ο έλεγχος ώστε να αφαιρεθούν όσα υπάγονται στις παραπάνω εξαιρέσεις.

3. Η Συμπερίληψη ακινήτων που εξαιρούνται από τον νόμο στο σχετικό κατάλογο οφείλεται στην έλλειψη οργάνωσης και ορθής καταγραφής των ακινήτων του δημοσίου από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

4. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει ενημερώσει όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία – μεταξύ των οποίων και το Υπουργείο Παιδείας- ώστε να συντάξουν τους καταλόγους με τα εξαιρέσιμα ακίνητα της αρμοδιότητάς τους. Σταδιακά και μόλις κάθε υπουργείο ολοκληρώνει τον κατάλογο το Υπουργείο οικονομικών θα εκδίδει τις Υ.Α. εξαίρεσης των ακινήτων.

Ο εκπρόσωπος του συλλόγου μας στο κλείσιμο της συνάντησης δήλωσε ότι το σωματείο μας θα παρακολουθεί την εξέλιξη του ζητήματος, θα ελέγχει αν οι δηλώσεις των εκπροσώπων του υπουργείου επαληθεύονται και από τις αντίστοιχες πρακτικές ενέργειες και σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσει να διεκδικεί να μην περάσει ούτε ένα ακίνητο δημοσίου συμφέροντος στα χέρια ιδιωτών, δρομολογώντας όλες τις αναγκαίες δράσεις και κινητοποιήσεις.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.