ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Συνάντηση των Συλλόγων Εκπ/κών Π.Ε. με την Αντιδήμαρχο Παιδείας του δήμου Πειραιά

Την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Δ.Σ. των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά «Πρόοδος», «Ρήγας Φεραίος» και «Νίκαιας-Πειραιά» με την Αντιδήμαρχο Παιδείας του δήμου Πειραιά κ. Αλιγιζάκη. Στη συνάντηση οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών έθεσαν τα εξής θέματα:

α) Την ανάγκη έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των σχολικών μονάδων λόγω των δραματικών ανατιμήσεων και της ακρίβειας σε θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα, αναλώσιμα υλικά κ.λπ. Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων τόνισαν ότι είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης από τη δημοτική αρχή να λυθούν τα προβλήματα οικονομικής λειτουργίας των σχολείων και να διεκδικηθούν απ’ την κεντρική εξουσία τα απαραίτητα χρήματα, γιατί τα υπάρχοντα δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά.

β) Την κάλυψη των σχολείων με προσωπικό καθαριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας, καθώς και των αυξημένων αναγκών με τα διευρυμένα ωράρια πολλών σχολείων έως τις 17.30.

γ) Ενημέρωση για το πρόγραμμα σχολικής στέγης, την αναγκαιότητα ανέγερσης σχολικών κτιρίων και τις ενέργειες που έχουν γίνει από την πλευρά του δήμου ώστε να αντικατασταθούν οι προκάτ αίθουσες των νηπιαγωγείων και τα παραρτήματά τους με νέα σχολικά κτίρια.

Οι απαντήσεις που έλαβαν από την Αντιδήμαρχο Παιδείας συνοψίζονται στα εξής:

α) Ήδη ο δήμος Πειραιάς έχει προχωρήσει σε διακανονισμό για τις οφειλές των σχολικών μονάδων προς τη ΔΕΗ (που εκτινάχτηκαν λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής και της αύξησης της τιμής της κιλοβατώρας), εγκρίνοντας για τον λόγο αυτό το ποσό των 750.000 ευρώ από ίδιους πόρους. Τα χρήματα αυτά αφορούν οφειλές κατά 150.000 ευρώ σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και 600.000 της Δευτεροβάθμιας. Από κει και πέρα, ειπώθηκε -γενικά και αόριστα- ότι ο δήμος θα προβεί και σε όποιες άλλες πρόσθετες επιχορηγήσεις χρειαστούν για να καλυφθούν λειτουργικές ανάγκες των σχολείων.

β) Για την καθαριότητα μάς αναφέρθηκε ότι ήδη έχουν προσληφθεί επιπλέον 47 καθαριστές/στριες από πέρσι και άλλοι/ες 25 για φέτος (από προγράμματα του ΟΑΕΔ), οι οποίοι/ες θα τοποθετηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

γ) Για το ζήτημα των σχολικών κτιρίων ήδη έχει εγκριθεί από την ΚΤΥΠ η ανέγερση 2 δημοτικών (30ό Πειραιά, 38ο Πειραιά) και ενός Γυμνασίου, ενώ σχετικά με την αναγκαιότητα ανέγερσης νηπιαγωγείων, δεν έχει υπάρξει κάποιο σχέδιο, παρά μόνο έχουν γίνει προτάσεις από τη δημοτική αρχή προς τις Κτιριακές Υποδομές. Επιπλέον, τέθηκε από τους Συλλόγους και η αναγκαιότητα για άμεσες επισκευές στα σχολεία.

Σε κάθε περίπτωση οι εκπρόσωποι των Συλλόγων εξέφρασαν τη θέση ότι η αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων των σχολείων από τη μεριά της πολιτείας παραμένει ανεπαρκής, στο πλαίσιο της πολιτικής της άγριας λιτότητας και των περικοπών για τις κοινωνικές ανάγκες. Οι Σύλλογοι και οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για αλλαγή αυτής της πολιτικής, για να αντιμετωπιστούν οι καθημερινές ανάγκες και τα σοβαρά προβλήματα των σχολείων, για σχολικά κτίρια και υποδομές που να εξυπηρετούν τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας.

Το δελτίο τύπου υπογράφουν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά:

«Πρόοδος», «Ρήγας Φεραίος», «Νίκαιας-Πειραιά»