ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ  ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

Την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε.: Πειραιά «Η Πρόοδος» με τον δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστο Βρεττάκο. Στη συνάντηση συμμετείχε και η  Αντιδήμαρχος παιδείας Στέλλα Μιχάλογλου.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας ανοίγοντας τη συζήτηση, ανέδειξε τα παρακάτω ζητήματα:

  1.  Την ανάγκη επιπλέον έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των σχολείων, ώστε να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα κόστη από την παράταση του ωραρίου λειτουργίας τους ως τις 5:30 μ.μ. αλλά και των δραματικών αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, τα καύσιμα και τα αναλώσιμα είδη.
  2. Την ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας των σχολείων λόγω της αύξησης του ωραρίου λειτουργίας τους αλλά και των αναγκών που παραμένουν και απαιτούν την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  3. Το πρόγραμμα σχολικής στέγης του Δήμου και την ανάγκη ανέγερσης νέων νηπιαγωγείων για να καλυφθούν οι υφιστάμενες ανάγκες (π.χ. 5ο Νηπιαγωγείο Κερατσινίου) και να αντικατασταθούν οι προκατασκευασμένες αίθουσες με νέα κτίρια.

Από την πλευρά του Δήμου αναφέρθηκε ότι:

  1. Η τακτική κρατική επιχορήγηση των σχολικών μονάδων ήταν αυξημένη μόλις κατά 8.000 ευρώ, αύξηση που δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο τη μεγέθυνση του κόστους λειτουργίας τους. Η τρίτη δόση της επιχορήγησης που έφτασε καθυστερημένα θα αρχίσει να μοιράζεται άμεσα στις σχολικές μονάδες. Η έκτακτη κρατική επιχορήγηση αφορά ένα κονδύλι 40.000€ για τα σχολεία όλου του Δήμου που θα διατεθεί στη θέρμανση και τη συντήρηση των σχολείων.
  2. Για την καθαριότητα διατέθηκαν από το Κράτος 51 καθαρίστριες πλήρους ωραρίου ενώ προσλήφθηκαν από τον Δήμο άλλες 29 πλήρους ωραρίου για να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων. Συμπληρωματικά στα σχολεία εργάζονται 15 ακόμα καθαρίστριες που προέρχονται από πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και 14 υπάλληλοι γενικών καθηκόντων. Επιπλέον τόνισε ότι ο δήμος στο μέτρο των δυνάμεων του μεριμνά για τον περιορισμό της πανδημίας και καλύπτει με δωρεάν test μαθητές και εκπαιδευτικούς.
  3. Ο Δήμος έχει καταθέσει την πρότασή του και περιμένει την απάντηση της ΚΤΥΠ για την αντικατάσταση των προκατασκευασμένων αιθουσών νηπιαγωγείων με νέα κτίρια. Στην προτεραιότητα του βρίσκεται το οικόπεδο στην οδό Χατζοπούλου στη Δραπετσώνα (5ο Νηπιαγωγείο Δραπετσώνας). Οι κτιριακές ανάγκες του 5ου Νηπιαγωγείου Κερατσινίου θα καλυφθούν με την ανέγερση νέου νηπιαγωγείου στο συγκρότημα της ΝΑΦΘΑ. Επιπλέον αναφορά έγινε και στα προγράμματα του δήμου για την μόνωση των οροφών, τη βαφή και διαμόρφωση των αυλών, καθώς και τη μελέτη τοποθέτησης λαμπτήρων led για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Κλείνοντας ο Δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας, αφού δήλωσε ότι συντάσσεται με το σύνολο των αιτημάτων του κλάδου των εκπαιδευτικών, τόνισε ότι, παρόλο που η κρατική επιχορήγηση δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων, είναι πολιτική επιλογή του Δήμου η ασφάλεια των μαθητών και η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Για το σκοπό αυτό, γνωρίζοντας τα αυξημένα λειτουργικά κόστη,  θα παρθούν όλα τα μέτρα που χρειάζονται, ώστε κανένα σχολείο να μην αντιμετωπίσει προβλήματα με τη θέρμανση και την κάλυψη των πάγιων εξόδων του σε ηλεκτρική ενέργεια κ.λπ.