ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» ΜΕ ΤΙΣ/ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΕΣ/ΤΕΣ ΤΟΥ 6ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ ΠΕΙΡΑΙΑ (4/2/2022)

Συναδέλφισσες/φοι,

Την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Η Πρόοδος» με τις/τους Συντονίστριες/τές Εκπαιδευτικού Έργου του 6ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ Πειραιά. Στη συνάντηση παρέστησαν ο οργανωτικός συντονιστής του 6ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Πεφάνης Παναγιώτης, και οι συντονίστριες/τές εκπαιδευτικού έργου: Εγγλέζου Φωτεινή, Έξαρχος Ιωάννης, Καλαματιανού Μαρία, Κατσιγιάννη Βικτώρια, Μανδρίκας Αχιλλέας, Μέλλιου Κυριακή, Μπαλαμώτης Γεώργιος και Σκρέτας Δημήτριος.

Στη συνάντηση δεν έλαβε μέρος η κυρία Αζναουρίδου φωτεινή ενώ η κυρία Κατσιγιάννη Βικτώρια δεν κατόρθωσε λόγω τεχνικών προβλημάτων να τοποθετηθεί. Το Δ.Σ. του Συλλόγου θα επιδιώξει σε δεύτερο χρόνο να  συζητήσει μαζί τους πάνω στα ζητήματα που θίχτηκαν στη συνάντηση.

Τη συνάντηση ζήτησε το Δ.Σ. του Συλλόγου μας με αφορμή παρατηρήσεις που αναρτήθηκαν από δύο συντονίστριες/στές αναφορικά με τα σχέδια δράσης (Ενιαία Κείμενα της ΔΟΕ) που κατέθεσαν τα σχολεία τους. Οι παρατηρήσεις αυτές, κατά την εκτίμηση του Δ.Σ., δεν αφορούν το περιεχόμενο των σχεδίων δράσης αλλά κρίνουν την νομιμότητα τους υιοθετώντας την επιχειρηματολογία του ΥΠΑΙΘ περί «μη εξατομικευμένων και υλοποιήσιμων σχεδίων δράσης που δεν συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας  της σχολικής μονάδας».

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας έκανε σαφές ότι η συλλογική βούληση των συναδέλφων όπως εκφράζεται στους συλλόγους διδασκόντων, πρέπει να γίνει απολύτως σεβαστή και ξεκαθάρισε ότι θα συστήσει στους συλλόγους διδασκόντων, οι οποίοι γίνονται δέκτες ανάλογων παρατηρήσεων, να μην τις λάβουν υπόψιν τους – όπως άλλωστε προβλέπεται από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο- και να συνεχίσουν χωρίς τροποποιήσεις να αναρτούν τα Ενιαία Κείμενα της ΔΟΕ.

Με βάση τα παραπάνω το Δ.Σ. του συλλόγου μας ζήτησε από όλους τους/τις Σ.Ε.Ε.:

  • να μην ενδώσουν στην επιχειρούμενη αναβίωση του επιθεωρητισμού μέσω της εξωτερικής αξιολόγησης των σχολικών μονάδων,
  • να μην γίνουν μέρος του μηχανισμού πίεσης και εκβιασμών που ασκεί το Υ.ΠΑΙ.Θ. προς τους εκπαιδευτικούς,
  • να συμβάλλουν στη διατήρηση της ενότητας και του πνεύματος συνεργασίας στο εσωτερικό των σχολείων και κυρίως
  • να σεβαστούν τις αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων, όπως αυτές καταγράφονται στην πλατφόρμα του Ι.Ε.Π. για την Β2 φάση «του συλλογικού προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου» χωρίς να εγείρουν ζητήματα «νομιμότητας» αλλά να αναρτούν μόνο παρατηρήσεις που αφορούν το περιεχόμενο των σχεδίων δράσεις.

Από την πλευρά τους οι Σ.Ε.Ε. ανέφεραν:

  • ότι ασκούν το έργο τους στα πλαίσια που ορίζει το νομοθετικό πλαίσιο.
  • στάθηκαν στον ανατροφοδοτικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα των παρατηρήσεών τους, τις οποίες, όπως άλλωστε ο νόμος ορίζει, οι σύλλογοι διδασκόντων έχουν κάθε δικαίωμα να λάβουν ή να μην λάβουν υπόψη τους.
  • ότι στα πλαίσια άσκησης των καθηκόντων τους καμία σκέψη, πρόθεση ή επιδίωξη έχουν να ασκήσουν πιέσεις προς τους συλλόγους διδασκόντων.

Συναδέλφισσες/φοι,

Το Δ.Σ. καλεί τα μέλη του να διαφυλάξουν τη δημοκρατία και την ενότητα στο εσωτερικό των συλλόγων διδασκόντων. Να συνταχθούν με τις αποφάσεις της Δ.Ο.Ε. χωρίς να υποκύπτουν στις πιέσεις και τους εκβιασμούς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου παιδείας και των μηχανισμών του. Ταυτόχρονα να ενημερώνουν άμεσα τον σύλλογο σε κάθε περίπτωση αυταρχικών συμπεριφορών και πιέσεων που επιχειρούν να παραχαράξουν τη βούληση των συλλόγων διδασκόντων.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.