ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Π.Ε. & ΕΛΜΕ & ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Ημέρα δράσης ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις, συγκέντρωση των σωματείων στο Σύνταγμα την Παρασκευή 2/2/2024 στις 13:30

  • Να αρθούν τώρα όλες οι διώξεις εκπαιδευτικών σε Πειραιά, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και αλλού!

·   Αγωνιστική απάντηση του κλάδου φραγμός στον αυταρχισμό, την τρομοκρατία και τις διώξεις!

Την Παρασκευή 19/1/2024 πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη πρωτοβάθμιων εκπαιδευτικών σωματείων, ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις εκπαιδευτικών, ύστερα από κάλεσμα της ΕΛΜΕ Καλλιθέας – Ν. Σμύρνης-Μοσχάτου, της οποίας μέλος είναι ένας από τους διωκόμενους.

Είχε προηγηθεί η σύσκεψη στις 12/12/2023 και σχετικές ενέργειες και συγκέντρωση στον Πειραιά, που είναι το επίκεντρο των διώξεων, την Παρασκευή 12/01/2024.

Από την προηγούμενη σύσκεψη οι συνδικαλιστικές διώξεις συνεχίζουν και αυξάνονται και φτάνουν τις 22 πανελλαδικά, ώστε να μιλάμε για μια πραγματική βιομηχανία διώξεων που λειτουργεί προκλητικά, αυθαίρετα και εκβιαστικά. Επιγραμματικά έχουμε:

  • παραπομπή στο πειθαρχικό σε 11 εκπαιδευτικούς με την απίστευτη κατηγορία της «ανάρμοστης συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας» γιατί απλά συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις και για συνδικαλιστική/κοινωνική δράση. 2  συνάδελφοι γιατί διαδήλωναν στις 6/12/2020 (πορεία με αφορμή τα 12 χρόνια από την δολοφονία του Γρηγορόπουλου), παρά την απαγόρευση διαδηλώσεων λόγω κόβιντ. Επίσης, 4 συνάδελφοι γιατί, σε κινητοποίηση της ΕΛΜΕ Πειραιά, στο σχολείο που διεξαγόταν ο διαγωνισμός PISA, ενημέρωσαν τους εκπαιδευτικούς του σχολείου για το δικαίωμα που είχαν να κάνουν στάση εργασίας. 1 δάσκαλος στην Θεσσαλονίκη γιατί συμμετείχε στις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς κατοικιών. 4 συνδικαλιστές σε Θεσσαλονίκη – Ημαθία για την συμπεριφορά τους κατά την διάρκεια συνέλευσης της ΕΛΜΕ.
  • στον Πειραιά επίσης και με την απαράδεκτη κατηγορία για «κακόβουλη κριτική κατά της κυβέρνησης», έχουν κατατεθεί 2 διώξεις, γιατί εκπαιδευτικοί-συνδικαλιστές έκαναν κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης στο διαδίκτυο.
  • στην Αθήνα πάλι 3 διώξεις σε καθηγήτριες γιατί διαμαρτυρήθηκαν για τα κενά στα σχολεία και σε 3 δασκάλες γιατί αδυνατούσαν να κάνουν τηλεκπαίδευση από το σπίτι τους, κατά την κακοκαιρία το Φεβρουάριο του 2023.
  • τέλος, μόλις την προηγούμενη βδομάδα, 3 συνδικαλιστές-εκπαιδευτικοί της ΕΛΜΕ Πειραιά, καλέστηκαν στο αστυνομικό τμήμα για «εξηγήσεις» και για μήνυση που κατατέθηκε εναντίον τους για κινητοποίηση που έγινε το 2023 κατά την διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωνε ο ΔΙΔΕ Πειραιά για να διαφημίσει τα ιδιωτικά σχολεία!!! 

Μπορεί στη βιομηχανία διώξεων και μηνύσεων να πρωταγωνιστεί ο ΔΔΕ Πειραιά, είναι φανερό όμως ότι η προσπάθεια περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης και τρομοκράτησης όποιου αγωνίζεται είναι κεντρική κυβερνητική επιλογή. Δεν είναι επίσης άσχετη και με τους νόμους (Γεωργιάδη κ.α.) που περιορίζουν το δικαίωμα στην συνδικαλιστική δράση στον ιδιωτικό τομέα.

Ο φάκελος του πειθαρχικού που αφορά τους εκπαιδευτικούς που κινητοποιήθηκαν στον Πειραιά ενάντια στον διαγωνισμό PISA ή οι διώξεις συνδικαλιστών για την στάση τους σε ΓΣ ΕΛΜΕ στην Θεσσαλονίκη, δείχνει ότι έχουμε έως και ποινικοποίηση ανακοινώσεων παρατάξεων και εξόφθαλμες προσπάθειες σκευωρίας και κατασκευής ενόχων. Αποδεικνύεται ότι γυρίζουμε σε πρακτικές 70 χρόνων πίσω, όταν δρούσε ανεξέλεγκτα το συνδικαλιστικό της ασφάλειας! 

Είναι φανερό ότι το υπουργείο επιδιώκει οι διωκόμενοι συνάδελφοι να καταστούν όμηροι και παραδείγματα “προς αποφυγήν” για τον κλάδο μπροστά στις κινητοποιήσεις που γίνονται και θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Κινητοποιήσεις ενάντια στην υποβάθμιση και την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης συνολικά με αιχμές τα ΑΕΙ και την Τεχνική Εκπ/ση και Κατάρτιση (ΤΕΕ/ΕΕΚ), αλλά και απέναντι στις επισκέψεις/επιθέσεις των αξιολογητών στα σχολεία μας. 

Τα σωματεία έχουν πρώτο και κύριο καθήκον να προστατεύουν τα μέλη τους από τις απειλές και τις στημένες επιθέσεις της διοίκησης, που στόχο έχουν τον εκφοβισμό τους. Θέλουν να εξοντώσουν ακόμη και οικονομικά τους συναδέλφους με την απειλή της αργίας! 

Το ζήτημα των διώξεων πρέπει να πάρει δημοσιότητα και ο μόνος που μπορεί να βάλει φρένο στην σκευωρία της διοίκησης είναι ο κλάδος με τη μαζική κινητοποίηση του. 

Τα σωματεία που συνυπογράφουμε, καλούμε σωματεία, φορείς, ενώσεις να συμπορευθούμε και προχωράμε το επόμενο διάστημα σε δράσεις και κινητοποιήσεις.

  • Διοργανώνουμε μέρα δράσης ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις με μαζική συγκέντρωση των σωματείων στην Αθήνα στο Σύνταγμα την Παρασκευή 2/2/2024 στις 13.30.

Δεσμευόμαστε να προχωρήσουμε σε νέα σύσκεψη σωματείων, σε ημερομηνία που θα καθοριστεί από κοινού, για να οργανωθούν τα επόμενα βήματα. Ενδεικτικά κατατέθηκαν από σωματεία προτάσεις όπως κινητοποίηση στο Υπουργείο, κινητοποιήσεις σε ΔΔΕ, ΠΔΕ,

διοργάνωση εκδήλωσης / συνέντευξης τύπου.

ΕΛΜΕ:  Α’ Δυτικής Αττικής (Ελευσίνα),  Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής,  Ε’  Αθήνας, Καλλιθέας – Ν. Σμύρνης – Μοσχάτου, Ρεθύμνου,  Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

ΣΕΠΕ: Αιγάλεω, Α’ Σύλλογος Αθηνών, Αμαρουσίου, Αριστοτέλης, Γλυφάδας Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Ηρώ Κωνσταντοπούλου, Καλλιθέας – Μοσχάτου, Πειραιά “Η πρόοδος”, Κ. Σωτηρίου, Α’ Σύλλογος Πειραιά “Ρήγας Φεραίος”

ΥΓ1: Την σύσκεψη επίσης παρακολούθησαν η ΕΛΜΕ Γ’ Δυτικής Αθήνας, Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ