Δεν είμαστε αναλώσιμοι! Ανοιχτά αλλά ασφαλή Σχολεία και όχι εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού

Εδώ και τώρα ουσιαστικά μέτρα προστασίας υγείας και μορφωτικών δικαιωμάτων

Η κυβέρνηση αποφάσισε το πρωί της Τετάρτης και επικύρωσε (τι έκπληξη!) το απόγευμα η γνωστή «επιστημονική» επιτροπή, τα «μέτρα» για το άνοιγμα των σχολείων…

Τα σχολεία λοιπόν ανοίγουν όπως έκλεισαν…

 • Στη χώρα που αποδεδειγμένα είναι στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη στην αντιμετώπιση της πανδημίας (1.451.354 κρούσματα συνολικά, 21.263 θάνατοι, πάνω από 600 διασωληνωμένοι/μέρα).
 • Στη χώρα που περιμένει τις επόμενες δύο βδομάδες κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων, με μέτρα πλήρως αναποτελεσματικά, το δημόσιο σύστημα υγείας ανοχύρωτο, τα νοσοκομεία υπερπλήρη και το υγειονομικό προσωπικό σε φυσική και ψυχολογική εξάντληση.
 • Στη χώρα που η κυβέρνηση υλοποιεί με βίαιο τρόπο ανοσία αγέλης, ενώ είναι γνωστό ότι είναι πιθανή επόμενη μετάλλαξη, έχουμε αύξηση κρουσμάτων στις μικρές ηλικίες και οι περιπτώσεις μακροχρόνιων επιπτώσεων (long covid) δεν θα είναι λίγες.

Τα σχολεία ανοίγουν όπως έκλεισαν…

Τα νέα «αυξημένα» μέτρα  της κυβέρνησης περιορίζονται στο εξής ένα: 1  παραπάνω self test για τους μαθητές μόνο για την 1η εβδομάδα και self test για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Κι ενώ όλοι μεταδίδουν και  νοσούν, η τιμωρία στους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς παίρνει εξοντωτικές οικονομικές διαστάσεις με το κόστος των διαγνωστικών να βαραίνει τους ίδιους.

Ενδεικτικό της κυβερνητικής ανικανότητας και ανοργανωσιάς είναι το γεγονός ότι ακόμη και αυτό το επιπλέον self tests είναι δυσεύρετο και περισσότεροι από 120.000 μαθητές θα φτάσουν στα σχολεία τη Δευτέρα το πρωί χωρίς να το έχουν προμηθευτεί. Την ίδια στιγμή δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό ποιος και σε ποιο χώρο θα κάνει αυτά τα  self test τα οποία κλήθηκαν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου να προμηθευτούν ως τη Δευτέρα οι Διευθυντές των σχολείων και οι προϊστάμενες των νηπιαγωγείων. Χαρακτηριστικό είναι ότι, ενώ η Δ/νση Π.Ε. Πειραιά απέστειλε e-mail στους διευθυντές των σχολείων να επικοινωνούν με τις οικίες Σχολικές Επιτροπές για την προμήθεια selftests, από την σχολική επιτροπή του Δήμου Πειραιά δήλωναν, σε όσους επικοινωνούσαν μαζί τους,  άγνοια  για το θέμα και κυρίως ότι δεν διαθέτουν selftests

Κατά τα άλλα το ΥΠΑΙΘ συνεχίζει στην πεπατημένη που μόνο στόχο έχει να αποκρύψει την πραγματική διασπορά του ιού στα σχολεία: Ανοιχτά παράθυρα, πληθωρικά τμήματα, συγχρωτισμός μαθητών από διαφορετικά τμήματα στο ολοήμερο και βεβαίως το μαγικό πρωτόκολλο των 50%+1 κρουσμάτων για να κλείσει ένα τμήμα, που εξαφανίζει τα κρούσματα!  

Για τις μάσκες ούτε κουβέντα…. Καθώς οι πάνινες είναι θεωρούνται ακατάλληλες για τον περιορισμό της Όμικρον, οι αποτελεσματικότερες FFP2 και FFP3 θα πληρώνονται από γονείς και εκπαιδευτικούς (το κόστος ανά μάσκα είναι από 0,80€-1€ άρα κάτι λιγότερο από 25€ ανά άτομο κάθε μήνα)… Σκεφτείτε λοιπόν τις οικογένειες με δυο και τρία παιδιά την ίδια ώρα που σαρώνει η ακρίβεια σε ενέργεια και βασικά είδη διατροφής.

Ο κυνισμός έχει πλέον το πρόσωπο όσων παίρνουν αποφάσεις που αφορούν τις ζωές μας. Είμαστε γενικά αναλώσιμοι… Το  “Μένουμε σπίτι” τελείωσε, μαζί  με τα λεφτά για τις “χρυσές τηλεοπτικές” καμπάνιες, όπως τελείωσαν και οι μεγαλοστομίες για την καινοτομία της τηλεκπαίδευσης που βυθίστηκε στα σκοτεινά νερά των προσωπικών δεδομένων όλων των εμπλεκομένων, τα οποία παραχωρήθηκαν στην Cisco… αλλά και στην ανυπαρξία τεχνικών μέσων αξιόπιστων να υποστηρίξουν την εξ αποστάσεως από το χώρο του σχολείου…

Όσο για την επιτροπή που έλαβε την απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία, να σημειώσουμε ότι συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη. Γιατί αν ένιωθαν ασφαλείς δεν ζητούσαν να τους παραχωρήσουμε μια σχολική αίθουσα; Χωράνε και οι 30!!!

Ποιοι τα σκέφτονται αυτά; Οι ίδιοι που μόλις βρέθηκε ένα (1) κρούσμα στη Βουλή αποφάσισαν κλείσιμο, απολύμανση και το έκαναν και πρώτο θέμα…

Ποιοι είναι αυτοί που κόπτονται σήμερα για την αξία της ζωντανής εκπαίδευσης; Αυτοί που οδήγησαν με την εγκληματική τους υγειονομική και εκπαιδευτική πολιτική σε εκατόμβες νεκρών και στο μεγαλύτερο σχολικό lock down παγκοσμίως. Αυτοί που επιχείρησαν να βάλουν τις κάμερες μέσα στις σχολικές τάξεις.

Δε συζητάνε λοιπόν για λιγότερα παιδιά στην τάξη, δε συζητάνε βάρδιες, δε συζητάνε παράταση των διακοπών των Χριστουγέννων, όπως πρότειναν επίμονα μάχιμοι γιατροί (βλ. απεγνωσμένες εκκλήσεις του Ν. Καπραβέλου, διευθυντή της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου».

Το ΥΠΑΙΘ επαίρεται ότι το προηγούμενο τρίμηνο, «κάθε σχολική ημέρα έκλειναν κατά μέσο όρο 2,78 από περίπου 81.000 τμήματα – δηλαδή το 0,003% των τμημάτων ήταν κλειστά – με μέγιστο αριθμό τα 10 τμήματα (0,01%)». Γιατί δεν μας δίνουν τα πραγματικά δεδομένα αλλά επιλεκτικά κάνουν συσχετίσεις ποσοστών; Πόσα κρούσματα είχαμε στις ηλικίες 4-12, πόσα στις ηλικίες 13-17, πόσα στην Αθήνα, πόσα στη Θεσσαλονίκη; Πόσοι εκπαιδευτικοί νόσησαν; Είναι χαρακτηριστικό ότι το χρονικό διάστημα από 30/11 έως 27/12 του 2021, τα κρούσματα στις ηλικίες 0-17 (βασικά μαθητές) ήταν 35.718, δηλαδή το 25% των συνολικών κρουσμάτων το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, πριν ακόμα επεκταθεί η μετάλλαξη όμικρον.

Και πώς να κλείσει ένα τμήμα όταν, παρά την ιλιγγιώδη αύξηση των κρουσμάτων, το φετινό πρωτόκολλο προβλέπει ότι πρέπει τα κρούσματα να φτάνουν το 50%+1 του τμήματος; Όταν είχαμε 800-1500 κρούσματα την ημέρα το τμήμα έκλεινε με ένα κρούσμα, σήμερα με 40.000 και πλέον κρούσματα την ημέρα πρέπει να κολλήσουν πάνω από τα μισά παιδιά για να κλείσει. Ένα πρωτόκολλο που δεν στοχεύει στις συνέπειες της πανδημίας και τον περιορισμό τους, αλλά στην κατασκευή ενός πλαστού αφηγήματος ότι «όλα πάνε καλά». Ε, όχι λοιπόν, τίποτα δεν πηγαίνει καλά! Με 70 νεκρούς την ημέρα τίποτα δεν πηγαίνει καλά! Στους πόσους νεκρούς δηλαδή θα πρέπει να ανησυχήσουμε; Το πρώτο πράγμα που πρέπει να πράξουμε, είναι να μην συνηθίσουμε τον θάνατο. Υπάρχουν ευθύνες και μάλιστα ευθύνες εγκληματικές.

Αναφέρονται σε ευρωπαϊκές χώρες που ανοίγουν τα σχολεία τους, δεν μας λένε όμως ότι το εγκληματικό πρωτόκολλο του 50%+1 αναδεικνύεται σ’ ένα από τα πιο «παράτολμα» της Ευρώπης, σύμφωνα με το ανεξάρτητο δίκτυο πληροφόρησης  euractiv. Δεν μας λένε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη με διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ! Έφτασε μάλιστα στο σημείο ο πρωθυπουργός να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει καμία έρευνα που να αποδεικνύει ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη διασωλήνωση εντός και εκτός ΜΕΘ, για να έρθει η δημοσίευση της γνωστής από καιρό στα κυβερνητικά επιτελεία έρευνας Τσιόδρα να τον διαψεύσει.

Την ίδια στιγμή, οι δημόσιες δομές υγείας που παρέχουν τη δυνατότητα δωρεάν μοριακού τεστ, είναι τόσο ελάχιστες και ανεπαρκείς που χρειάζεται να περιμένει κανείς ατελείωτες ώρες στην ουρά. Καθημερινά, χιλιάδες, νοσούντες στην πλειοψηφία τους, συμπολίτες μας, περιμένουν επί ώρες στις ουρές για ένα δωρεάν μοριακό τεστ! Τι θα γίνει όμως όταν προστεθούν και τα κρούσματα από το άνοιγμα των σχολείων; Το σύστημα καταρρέει την ίδια στιγμή που οι κερδοσκόποι στα ιδιωτικά κέντρα πουλούν, με την ανοχή της κυβέρνησης, τα test  σε διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η κυβέρνηση ανακυκλώνει σχεδόν καθημερινά τα ίδια μέτρα χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αρνείται πεισματικά να υλοποιήσει έστω και στοιχειωδώς τα αιτήματα για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία που εδώ και 2 χρόνια διεκδικούν εκπαιδευτικά σωματεία, φορείς των γονιών και μαθητές. Είχε όλο τον χρόνο να τα υλοποιήσει, δεν το έκανε όμως, γιατί τα θεωρεί «κόστος» και γιατί δεν της «καίγεται καρφί» για τη μόρφωση των μαθητών μας. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι πώς θα υλοποιήσει και θα τρέξει την αντιεκπαιδευτική της πολιτική (αξιολόγηση, κατηγοριοποίηση σχολείων, υποχρηματοδότηση, Τράπεζα θεμάτων, ΕΒΕ κλπ). Καλούμε λοιπόν την κυρία Κεραμέως, την κυρία Μακρή και τον κύριο Συρίγο, να έρθουν σε ένα νηπιαγωγείο του Συλλόγου μας με 25 νήπια και να μείνουν μαζί μας, μέσα στην τάξη, μία ολόκληρη ημέρα, να μείνουν και δύο ώρες στο ολοήμερο, να συγχρωτιστούν με τα παιδιά σε κλειστούς χώρους και όχι στο προαύλιο για 10 λεπτά μαζί με τις κάμερες για φωτογράφιση.

Κανένα σοβαρό σχέδιο δεν φαίνεται να υπάρχει για την αναπλήρωση των εκατοντάδων εκπαιδευτικών που, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία και τις προβλέψεις των ειδικών, θα νοσήσουν. Το μάρμαρο θα το πληρώσουν- όπως γίνεται και με τους υγειονομικούς- οι υγιείς με λύσεις εκ των ενόντων που οδηγούν στην φυσική και ψυχολογική τους εξουθένωση. Θα το πληρώσει το δημόσιο σχολείο με την υπολειτουργία ή το ολοκληρωτικό κλείσιμο των ολοήμερων. Θα το πληρώσουν οι γονείς που δεν θα έχουν που να αφήσουν τα παιδιά τους και θα τρέχουν στα «Κέντρα Μελέτης». Αυτό είναι το ανύπαρκτο σχέδιο της κυβέρνησης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το Υπουργείο Παιδείας φρόντισε, με την εγκύκλιο «Ωράριο και υπερωριακή διδασκαλία των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» (αρ. πρ. 141076/Ε3/4-11-2022) να προβλέψει τη δυνατότητα υποχρεωτικής ανάθεσης υπερωριών (έως 5 ώρες την εβδομάδα) σε κάθε εκπαιδευτικό!

Διεκδικούμε άμεσα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων:

 • Να αλλάξει άμεσα το πρωτόκολλο «ανοσίας της αγέλης» που ακολουθεί το Υπουργείο. Το τμήμα να κλείνει όταν έχει ένα κρούσμα και το σχολείο όταν παρατηρείται ταυτόχρονη συρροή κρουσμάτων και σε άλλα τμήματα. Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί να επιστρέφουν στο σχολείο μόνο με αρνητικό μοριακό test που θα παρέχεται δωρεάν.
 • Με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις, ώστε να καλύπτονται άμεσα τα κενά των εκπαιδευτικών που νοσούν ή βγαίνουν σε άδεια για λόγους υγείας και να εξασφαλίζεται η ομαλή ανάπτυξη του ωρολόγιου προγράμματος των σχολείων.
 • Να παρέχονται δωρεάν μάσκες υψηλής προστασίας σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Η χρήση της μάσκας υψηλής προστασίας να ενταχθεί ως υποχρεωτική στο πρωτόκολλο.
 • Αραίωση των τμημάτων. Μέχρι 15 μαθητ(ρι)ες στο τμήμα – Εύρεση και διαμόρφωση νέων σχολικών χώρων. Να ανακληθούν άμεσα όλες οι συγχωνεύσεις τμημάτων.
 • Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων με μόνιμες προσλήψεις, ώστε να τηρούνται τα πρωτόκολλα.

Ταυτόχρονα ο σύλλογός μας μαζί με το υπόλοιπο εκπαιδευτικό κίνημα από την αρχή της πανδημίας διεκδικεί:

 • Δωρεάν rapid και μοριακά τεστ για όλον τον πληθυσμό. Γενναία ενίσχυση των δημόσιων δομών και δημιουργία επαρκών σημείων για δωρεάν μοριακό τεστ.
 • Θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας (προσλήψεις, ΜΕΘ, επίταξη ιδιωτικών δομών κ.ά.)
 • Προσλήψεις σχολικών νοσηλευτών και σύνδεσης των σχολικών μονάδων με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων και δωρεάν πρόγραμμα ιατρικών εξετάσεων όλων όσοι νόσησαν.
 • Διεύρυνση των κατηγοριών που δικαιούνται άδεια ευπαθούς ομάδας. Άδεια ειδικού σκοπού σε όλους τους γονείς για όλο το χρονικό διάστημα που νοσούν τα παιδιά τους με πλήρεις αποδοχές.
 • Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού στους εκπαιδευτικούς που βγαίνουν θετικοί ή νοσούν (10 ημερών), σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους.
 • Στοχευμένα εκπαιδευτικά – παιδαγωγικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε μαθησιακό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Γενίκευση των προγραμμάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας, Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης και διάθεση όλων των αναγκαίων ωρών σε φροντιστηριακά μαθήματα. Προσλήψεις σε όλες τις ειδικότητες του Ειδικού Επιστημονικού και Βοηθητικού Προσωπικού. Κάλυψη όλων των κενών σε Παράλληλη Στήριξη, Τμήματα Ένταξης και Ειδικά Σχολεία. Δημιουργία νέων τμημάτων ένταξης. Πλήρης διεπιστημονική στελέχωση των ΚΕΔΑΣΥ. Αναπροσαρμογή-μείωση της σχολικής ύλης.

Συναδέλφισσες/φοι,

Απέναντι σε αυτή την πολιτική η περιγραφή της κατάστασης δεν αρκεί. Χρειάζεται συντονισμένος, ενωτικός και μαζικός αγώνας για την ανατροπή της. Χρειάζεται το εκπαιδευτικό, το γονεϊκό και το μαθητικό κίνημα να συντονίσουν το βηματισμό τους. Όμως, μέχρι τώρα υπάρχει ένας πληθωρισμός προτάσεων ή και εξαγγελιών κινητοποιήσεων από ομοσπονδίες και παρατάξεις που δεν συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.  Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, και να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της υγείας εκπαιδευτικών και μαθητών καθώς και των μορφωτικών δικαιωμάτων. 

Εδώ και τώρα τα Δ.Σ. της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ να αναλάβουν την πρωτοβουλία μιας μαζικής κινητοποίησης στο κέντρο της Αθήνας. Να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα (στάση εργασίας, απεργία, συντονισμό με την ομοσπονδία γονέων, συντονισμό με άλλους χώρους εργαζομένων, συνέντευξη τύπου κ.λπ.) ώστε αυτή η κινητοποίηση να αποτελέσει κεντρικής εμβέλειας πολιτικό γεγονός που θα ανατρέψει τις κυβερνητικές πολιτικές, που δεν θα μπορεί να αγνοηθεί ούτε από την κυβέρνηση ούτε από τα χειραγωγούμενα Μ.Μ.Ε. 

Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί το Δ.Σ. του Συλλόγου μας το αμέσως επόμενο διάστημα. Θα επιδιώξουμε τον συντονισμό Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ με στόχο να ασκηθεί πίεση στις Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες για την αγωνιστική κλιμάκωση της πάλης, ενώ ταυτόχρονα θα προσπαθήσουμε να συντονίσουμε τη δράση μας με τους γονείς, τους μαθητές και όλους τους εργαζόμενους.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.