ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ Ή ΌΤΑΝ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ Η ΒΙΑ

Όλοι στο συλλαλητήριο Τετάρτη 17/3, 6.30 μ.μ. στο Σύνταγμα για ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Ένας χρόνος πανδημία. Ανασφάλεια, φόβος, ραγδαία αλλαγή καθημερινότητας. Η, σχεδόν, ομόθυμη αντιμετώπιση της στην 1η φάση της γεννά ελπίδες. Ελπίδες κοινωνικής συσπείρωσης αλλά και αντιμετώπισης χρόνιων προβλημάτων, με σημαντικότερο την εγκατάλειψη του Ε.Σ.Υ.

Οι ελπίδες διαψεύδονται. Η πανδημία αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση μόνο με δύο τρόπους: Επικοινωνιακά (με την απεριόριστη στήριξη των συστημικών Μ.Μ.Ε.) και με ατελείωτο εγκλεισμό. Τα lockdown διαδέχονται το ένα το άλλο ή το ένα μέσα στο άλλο. Οι “δύο επόμενες κρίσιμες εβδομάδες” έχουν ήδη γίνει, πάντα με ευθύνη των πολιτών, πέντε μήνες και είναι άγνωστο πότε θα τελειώσουν…

Η Δημόσια Υγεία παραμένει υποστελεχωμένη και υποχρηματοδοτούμενη, ενώ ο ιδιωτικός τομέας της δρέπει τα οφέλη της μετατροπής των νοσοκομείων σε μονάδες περίθαλψης covid. Για τη Δημόσια Παιδεία τα γνωρίζουμε όλοι. Κλείνουμε, ξανανοίγουμε, ξανακλείνουμε με τους ίδιους ή χειρότερους όρους εν μέσω ορυμαγδού αντικρουόμενων δηλώσεων πολιτικών, ειδικών και μη. Τα δίκαια αιτήματα  του κλάδου αγνοούνται.

Τους τελευταίους μήνες και με ιδιαίτερη ένταση τις τελευταίες εβδομάδες σημειώνεται μια πολύ ανησυχητική στροφή. Καίριος ρόλος στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και ίσως της επερχόμενης οικονομικής, ανατίθεται στην αστυνομία.

Αρχίζοντας από την, βγαλμένη από το σκοτεινό παρελθόν, απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων στην επέτειο του Πολυτεχνείου φτάσαμε στα γεγονότα της Νέας Σμύρνης με πολλούς ενδιάμεσους σταθμούς (ενδεικτικά μόνο: 6η Δεκέμβρη, Χαλάνδρι, Πανόρμου ). Η αλλαγή πολιτικής είναι εμφανής. Εκατοντάδες προσαγωγές, δεκάδες συλλήψεις και μάλιστα για σοβαρά αδικήματα ακόμα και τυχαίων ανθρώπων (ανάμεσα τους και συναδέλφισσα σε σχολείο της Ν. Σμύρνης).

Η κυβερνητική προσπάθεια συγκάλυψης της αστυνομικής βίας, με δεκανίκι πάλι τα χρηματοδοτούμενα κανάλια, οφθαλμοφανής και συνεχής. Διάδοση ψευδών πληροφοριών, κοινοποίηση φακελώματος πολίτη από βουλευτή, παραποιημένα βίντεο, απαγόρευση σε βουλεύτρια της αντιπολίτευσης να γνωστοποιήσει περιεχόμενο οπτικοακουστικού υλικού επιβαρυντικού για την αστυνομία, καταδίκη των εναλλακτικών και μη ελεγχόμενων δικτύων πληροφόρησης,  απαξίωση και ποινικοποίηση κάθε κινητοποίησης διαμαρτυρίας.

Η εργαλειοποίηση της πανδημίας για να περάσουν νόμοι χωρίς αντιδράσεις είναι γνωστή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα από τον χώρο της Παιδείας η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας και η εξίσωση πτυχίων κολλεγίων- πανεπιστημίων.  Δεν είναι άλλωστε μόνο ελληνικό φαινόμενο.

Η κατάταξη όμως της χώρας μας στις ελαττωματικές δημοκρατίες (σύμφωνα με το economist) είναι επίφοβη. Η χρήση της βίας για τον εκφοβισμό της κοινωνίας είναι εξοργιστική.

Η θέση μας πρέπει να είναι ξεκάθαρη. Η κοινωνική ειρήνη μπορεί να επιδιώκεται μόνο μέσα από συναινέσεις και συμβιβασμούς. Η καταστολή ως μέσο επιβολής της είναι και καταδικαστέα και καταδικασμένη να αποτύχει. Θα αποτύχει στους δρόμους, στις πλατείες στις κινητοποιήσεις που προκαλεί.

Συμμετέχουμε στο κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ για συλλαλητήριο την Τετάρτη 17/03 για την υγεία του λαού και στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 6:30 μ.μ. 

ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΑ

Η  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.