Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας στη δουλειά, την υγεία και τη ζωή. Ενάντια στην εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος στον αυταρχισμό και την καταστολή

Παμπειραϊκό Συλλαλητήριο, Πασαλιμάνι, Σάββατο 3/4 στις 12.00μμ Αποκλεισμός Υπουργείου Περιβάλλοντος, Δευτέρα 5/4 στις 5.30μμ

Ενώ η πανδημία αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση μόνο με δύο τρόπους: Επικοινωνιακά (με την απεριόριστη στήριξη των συστημικών Μ.Μ.Ε.) και με ατελείωτο εγκλεισμό, η Δημόσια Υγεία παραμένει υποστελεχωμένη και υποχρηματοδοτούμενη, ενώ ο ιδιωτικός τομέας της δρέπει τα οφέλη της μετατροπής των νοσοκομείων σε μονάδες περίθαλψης covid. Για τη Δημόσια Παιδεία τα γνωρίζουμε όλοι. Κλείνουμε, ξανανοίγουμε, ξανακλείνουμε με τους ίδιους ή χειρότερους όρους εν μέσω ορυμαγδού αντικρουόμενων δηλώσεων πολιτικών, ειδικών και μή. Τα δίκαια αιτήματα  του κλάδου αγνοούνται.

Τους τελευταίους μήνες η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και της επερχόμενης οικονομικής, έχει ανατεθεί στην αστυνομία. Εκατοντάδες προσαγωγές, δεκάδες συλλήψεις και μάλιστα για σοβαρά αδικήματα ακόμα και τυχαίων ανθρώπων είναι ο απολογισμός μόνο των τελευταίων μηνών με αποκορύφωμα τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης.

Η εργαλειοποίηση της πανδημίας για να περάσουν νόμοι χωρίς αντιδράσεις είναι γνωστή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα από τον χώρο της Παιδείας η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, η εξίσωση πτυχίων κολλεγίων- πανεπιστημίων, η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων….  Δεν είναι άλλωστε μόνο ελληνικό φαινόμενο.

Στον Πειραια το λιμάνι ξεπουλήθηκε στην κινεζική Cosco, η οποία με τη σειρά της έχει καταστρώσει ένα τερατώδες επιχειρησιακό σχέδιο (Master Plan) το οποίο θα δημιουργήσει τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα. Η προστασία του περιβάλλοντος με αυτό το έργο στέλνεται στο πυρ το εξώτερο, το συγκοινωνιακό πρόβλημα θα πάρει εφιαλτικές διαστάσεις, η υγεία των πολιτών τίθεται σε άμεσο κίνδυνο, τα εργατικά δικαιώματα σε όλη την περιοχή του λιμανιού απειλούνται, ενώ το εργασιακό μοντέλο της Cosco είναι ο Πειραιάς να μετατραπεί σε μία απέραντη China Town δηλαδή σε μία ελεύθερη οικονομική ζώνη.

Στη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι τα επεισόδια αφόρητης κακοσμίας συνεχίζονται. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των παρακείμενων στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις σχολείων μαζί με τους κατοίκους της περιοχής εγκλείονται σε μια ανθυγιεινή ζώνη, κατάλληλη για β’ κατηγορίας συμπολίτες. Η απομάκρυνση των καζανιών και των άλλων βιομηχανικών δραστηριοτήτων δεν είναι πολυτέλεια. Είναι η μοναδική ρεαλιστική επιλογή για τη Δραπετσώνα, τη Χαραυγή και την Ευγένεια. Το γεγονός αυτό πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση, πρώτα στην περιοχή και κατόπιν σε όλη τη χώρα. Στην βάση αυτής της συνείδησης θα καταφέρουμε να διώξουμε την οχλούσα βιομηχανική δραστηριότητα από τις αυλές των σχολείων μας και τα μπαλκόνια των σπιτιών μας.

Ταυτόχρονα οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση, η Περιφέρεια και ο ΕΔΣΝΑ συνεχίζουν μια πολιτική δεκαετιών, αντιμετωπίζοντας τις περιοχές μας σαν τους μοναδικούς και μόνιμους σκουπιδότοπους ολόκληρης της Αττικής. Η επέκταση των παλιών (ΧΥΤΑ Φυλής και ΕΜΑΚ) και η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων( μονάδες επεξεργασίας σε Φυλή και Σχιστό), μαζί με την έντονη απειλή μιας κεντρικής μονάδας καύσης στα Δυτικά του Λεκανοπεδίου, μεγαλώνουν τους κινδύνους για τη ζωή και το περιβάλλον και μονιμοποιούν τις «πληγές» που δε σταμάτησαν ποτέ να «αιμορραγούν». Αυτές οι επιλογές δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από έναν ιδιότυπο περιβαλλοντικό ρατσισμό σε βάρος των κατοίκων του Δ. Πειραιά, της Δ. Αθήνας και της Δ. Αττικής.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 • Ανοιχτά, αλλά ασφαλή σχολεία με άμεσα μέτρα :
 • Αραίωση, μέχρι 15 μαθητές ανά τμήμα έστω και με βάρδιες αρχικά,
 • Καθαριότητα, πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας
 • Προσαρμογή των ωρολόγιων και αναλυτικών προγραμμάτων με στόχο την εξασφάλιση της ψυχικής υγείας και της κοινωνικότητας των μαθητών, καθώς και τη διδασκαλία των κομβικών περιεχομένων κάθε τάξης.
 • Δημόσιο και δωρεάν εθνικό σύστημα υγείας για όλους με γενναία χρηματοδότηση. Μαζικά τεστ και ιχνηλάτηση του ιού. Εμβόλιο για όλους και όλες που επιθυμούν να το κάνουν.
 • Επίταξη ΤΩΡΑ του ιδιωτικού τομέα υγείας, χωρίς αποζημίωση των κλινικαρχών.
 • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.
 • Εξασφάλιση του αναγκαίου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των δημόσιων μονάδων υγείας.
 • Άμεση επαναφορά της τακτικής λειτουργίας (εξωτερικά ιατρεία, χειρουργεία).
 • Άμεση μετεγκατάσταση της OilOne και της Lafarge.
 • Απόδοση των καζανιών των ΕΛΠΕ και των υπόλοιπων από τα 640 στρέμματα στο λαό.
 • Όχι στο φαραωνικό masterplan της Cosco.
 • Άμεση διακοπή των διαδικασιών κατασκευής νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων σε ΦΥΛΗ και ΣΧΙΣΤΟ και της επέκτασης των υφιστάμενων υποδομών στη Φυλή (ΧΥΤΑ, ΕΜΑΚ).
 • Κατασκευή όλων των αναγκαίων υποδομών -συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων νέων ΧΥΤΥ- για ένα νέο σύστημα δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα έχει βασικό στόχο τη μέγιστη δυνατή προδιαλογή και ανάκτηση υλικών (ανακύκλωση), με δίκαιη κατανομή των βαρών και αυστηρή τήρηση όλων των περιβαλλοντικών διασφαλίσεων.
 • Ανοιχτή δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες, τους φορείς, τις συλλογικότητες και τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης για το περιεχόμενο του νέου ΠΕΣΔΑ Αττικής.
 • Καμία μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων με οποιαδήποτε μορφή στο Σχιστό.
 • Όχι στην καύση απορριμμάτων.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.