ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: ΕΠΑΝΑΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ-ΑΠΟΧΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Δ.Ο.Ε.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το εκπαιδευτικό κίνημα, μαζικά, αποφασιστικά και με μεγάλη επιτυχία, συνεχίζει τον πολύμορφο αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση. Η Υπουργός Παιδείας στέλνει στα δικαστήρια τους εκπαιδευτικούς, στις 5 Οκτωβρίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαιδευτικού, για την κήρυξη απεργίας-αποχής από την ΑΔΕΔΥ. Επιβεβαιώνει έτσι τις αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθόδους τις οποίες χρησιμοποιεί για να σπάσει το αγωνιστικό φρόνημα των εκπαιδευτικών. Μάταια όμως.

Πως συνεχίζουμε:

Α. Για την απεργία-αποχή από τους μέντορες/ενδοσχολικούς συντονιστές

Ύστερα από την κήρυξη της απεργίας – αποχής της ΑΔΕΔΥ ως παράνομης από το δικαστήριο στο οποίο προσέφυγε το ΥΠΑΙΘ,  συνεδρίασε το Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε. στις 6 /10/2022 και αποφάσισε την επαναπροκήρυξη της ΑΠΕΡΓΙΑΣ – ΑΠΟΧΗΣ από τη Δ.Ο.Ε.

Στο μεσοδιάστημα η απεργία- αποχή της  ΑΔΕΔΥ βρίσκεται σε ισχύ έως ότου η απόφαση του δικαστηρίου επιδοθεί επισήμως  στην ΑΔΕΔΥ.

Καλούμε όσους/ες συναδέλφους/ισσες δεν έχουν υπογράψει ακόμη τη δήλωση συμμετοχής στην απεργία-αποχή να το κάνουν ΑΜΕΣΑ. Επισυνάπτουμε τη σχετική δήλωση συμμετοχής στην απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ. Η δήλωση αυτή πρωτοκολλείται εκ νέου ΑΜΕΣΑ, με τη σημείωση ότι υπογράφεται από τους εκπαιδευτικούς που υπέγραψαν και την δήλωση απεργίας-αποχής της ΔΟΕ με αρ.πρ. (…). Εναλλακτικά, θα πρέπει να συγκεντρωθούν εκ νέου οι υπογραφές.

Τέλος, θεωρούμε ότι ο ορισμός από διευθυντές/ντριες συναδέλφων/ισσών που συμμετέχουν στην απεργία-αποχή ως μεντόρων/ενδοσχολικών συντονιστών δεν είναι αποδεκτός ιδιαίτερα όταν υπάρχουν έστω ελάχιστοι συνάδελφοι που δεν συμμετέχουν στην απεργία-αποχή. Σε κάθε περίπτωση, κάνουμε σαφές ότι συνάδελφος που απεργεί δεν μπορεί να υποχρεωθεί να επιτελέσει καθήκοντα μέντορα/ενδοσχολικού συντονιστή ούτε να συνεργαστεί μαζί του. Το δικαίωμα στην απεργία είναι αδιαπραγμάτευτο.

Β. Για την ακύρωση της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας με τα ενιαία κείμενα της ΔΟΕ

Προχωράμε όπως ακριβώς και πέρσι. Συγκεκριμένα:

α) Σύμφωνα με τον Νόμο 4692/2020, άρθρο 33, παρ.1:

«Κατά την έναρξη του σχολικού έτους και το αργότερο έως τις 10 Οκτωβρίου κάθε έτους, ο Διευθυντής κάθε σχολικής μονάδας συγκαλεί σε ειδική συνεδρίαση τον σύλλογο διδασκόντων για να προβεί σε προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου και σχεδιασμό συλλογικών δράσεων και ερευνητικών διαδικασιών, καθώς και καθορισμό του τρόπου υλοποίησής τους για το τρέχον σχολικό έτος».

Επομένως, η ειδική συνεδρίαση δεν μπορεί να παρακαμφθεί ως διαδικασία από διευθυντές/ντριες που πιθανόν θα επιθυμούσαν να καταρτίσουν μόνοι τους (!!) τον συλλογικό προγραμματισμό.

β) Στην ειδική συνεδρίαση υποστηρίζουμε τα ενιαία κείμενα της ΔΟΕ.  Επισυνάπτουμε σχετικά σχέδια πρακτικών για κάθε κατηγορία σχολείου για το βιβλίο πρακτικών καθώς και τα ενιαία κείμενα τα οποία αναρτώνται έως τις 20/10.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.