ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Πειραιάς 22/05/2019

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε κατά πλειοψηφία, συνταγματική την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος θερινής άδειας (13ος και 14ος μισθός) των δημοσίων υπαλλήλων, των υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, κ.λπ..

Για την ενημέρωση των συναδέλφων κοινοποιούμε το ενημερωτικό σημείωμα που εκδόθηκε από την νομική Σύμβουλου της Δ.Ο.Ε. κυρία Μαρία-Μαγδαληνή Τσίπρα:

«Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ολοκληρώθηκε χτες η διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με το θέμα της συνταγματικότητα της κατάργησης των επιδομάτων εορτών και αδείας των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πλειοψηφία του Ανώτατου Δικαστηρίου τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας των διατάξεων του ν. 4093/2012 κρίνοντας, ότι η κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας δεν παραβιάζει θεμελιώδεις κανόνες του Συντάγματος.

Κατ’ αρχήν θα ήθελα να τονίσω, ότι μέχρι την καθαρογραφή της απόφασης, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενο αυτής. Οποιοσδήποτε σχολιασμός, συνεπώς γίνεται, στηρίζεται σε πληροφορίες, που μπορεί και να απέχουν από την κρίση του Δικαστηρίου, όπως αυτή θα καταγραφεί στην τελική απόφαση.

Σε κάθε περίπτωση, γνωρίζοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που παρουσιάζει αυτή η υπόθεση, θα ήθελα να γνωρίζετε, ότι ήδη μελετάμε τις επόμενες κινήσεις μας, τόσο στο επίπεδο των εθνικών Δικαστηρίων όσο και στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο μπορούν να προσφύγουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αλλά και οι ενδιαφερόμενοι, που συμμετείχαν στην δίκη, επί της οποίας εκδόθηκε η απόφαση της Ολομέλειας.

Από την άλλη πλευρά, με δεδομένο, ότι μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί δεκάδες αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων για εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου, που δικαιώνουν αντίστοιχα αιτήματα για καταβολή των επιδομάτων εορτών και αδείας, που καταργήθηκαν, το ζήτημα αυτό αναπόφευκτα θα κριθεί και από τον Άρειο Πάγο, ο οποίος δεν δεσμεύεται από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σε περίπτωση δε έκδοσης αντίθετων αποφάσεων από τα δύο ανώτατα Δικαστήρια, επιλαμβάνεται το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο καλείται να επιλύσει την διαφωνία.

Κατανοώ πλήρως την απογοήτευση, που εισπράττω από όλους τους ενδιαφερόμενους, την οποία συμμερίζομαι απόλυτα, αφού το ζήτημα για τους υπαλλήλους του Δημοσίου είναι πρωτίστως ηθικό και δευτερευόντως οικονομικό. Σε κάθε περίπτωση, με απόλυτη ψυχραιμία και νηφαλιότητα, καλούμαστε να διαχειριστούμε την κατάσταση και δικαστικά [πέραν της συνδικαλιστικής και αγωνιστικής προσπάθειας], πράγμα το οποίο και θα πράξουμε.»

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.