ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Ε.Σ.Ε.Θ.): Ψήφισμα αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών

Η απεργία δεν τιμωρείται! Νικά! Κάτω τα χέρια σας από τις/τους απεργούς! Η ποινικοποποίηση της απεργίας δε θα περάσει! Οι απειλές και τα ραβασάκια του Υπουργείου Παιδείας θα ακυρωθούν!

Με μια πρωτοφανή εγκύκλιο το ΥΠΑΙΘΑ καλεί να παυτούν χιλιάδες προϊσταμένες/οι νηπιαγωγείων και διευθυντές/ντριες δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων και να αντικατασταθούν από άλλες/ους γιατί συμμετέχουν στην νέα απεργία αποχή που έχουν κηρύξει οι ομοσπονδίες ΔΟΕ/ΟΛΜΕ/ΠΟΣΕΠΕΕΑ και τα σωματεία τους.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘΑ διότι με αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις αμφισβητεί το κατοχυρωμένο απεργιακό δικαίωμα Διευθυντών/-ντριών – Προϊσταμένων σχολικών μονάδων που υπερασπίζονται το Δημόσιο σχολείο και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών/τριών  τους  συμμετέχοντας σε νόμιμα κηρυγμένη απεργία – αποχή από τις διαδικασίες της ατομικής αξιολόγησης!

Οι ομοσπονδίες ΔΟΕ/ΟΛΜΕ έχουν νόμιμα προκηρύξει νέα απεργία-αποχή, η οποία καλύπτει συνδικαλιστικά τα μέλη τους για να μην προχωρήσουν σε καμία ενέργεια σχετιζόμενη με την ατομική αξιολόγηση.

Το δικαίωμα στην απεργία δεν έχει καταργηθεί! Με αγώνες και με αίμα εργατικό έχει κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα και προστατεύεται.

Το ΥΠΑΙΘΑ στοχοποιεί αυτές/ούς που υπερασπίστηκαν όχι τη θέση-ρόλο ευθύνης που θέλει να τους επιβάλλει αλλά τη δημοκρατία στο σχολείο και την παιδαγωγική ελευθερία των εκπαιδευτικών από «θέση ευθύνης» απέναντι στους/στις μαθητ(ρι)ες, τους/τις συναδέλφους/ισσες και τις συλλογικές αποφάσεις!

Η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο3 χρόνια τώρα παλεύουν να επιβάλλουν το σχολείο της υποταγής και της εμπορευματοποίησης.14 φορές έσυραν στα δικαστήρια τα εκπαιδευτικά σωματεία και τις Ομοσπονδίες βγάζοντας τις απεργίες τους παράνομες και καταχρηστικές. Στοχοποιούν αγωνιστές και συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς, και επιτίθενται στο εκπαιδευτικό κίνημα, με σκοπό να σταματήσουν τον δίκαιο αγώνα του ενάντια στην εμπορευματοποίηση και τον επιθεωρητισμό. Επιστρατεύουν  αυταρχισμό και την καταστολή των αγώνων, τους ν. Χατζηδάκη και Γεωργιάδη, τα δικαστήρια και τα ΜΑΤ όπως κάνουν απέναντι σε όλο το μαχόμενο εργατικό κίνημα και κάθε αγώνα που αμφισβητεί την πολιτική της κυβέρνησης -ΕΕ – κεφαλαίου.

Οι εκπαιδευτικοί, μαζί με τους μαθητές/μαθήτριές τους και τις οικογένειες τους παλεύουν όμως εδώ και χρόνια εναντίον της αξιολόγησης-κατηγοριοποίησης. Στόχος της κυβέρνησης, αλλά και όλων των προηγούμενων, είναι να μετατρέψουν τα σχολεία σε ανταγωνιστικές μονάδες που θα λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, με γονείς πελάτες και μαθητές που θα στερούνται βασικών μορφωτικών δικαιωμάτων, σχολεία βουτηγμένα στον ανταγωνισμό, τον κανιβαλισμό, την απόρριψη και την κατηγοριοποίηση. Αξιολογικά κάτεργα, σκληρής ταξικής επιλογής, ατομικών φακέλων επιδόσεων και αποδόσεων που θα καταπίνει τα κυρίως τους μαθητές/τριες από τα λαϊκά στρώματα, με υποταγμένους εκπαιδευτικούς να «διδάσκουν» σε ένα ζοφερό τοπίο, φόβου, πειθάρχησης και χειραγώγησης, πλήρους εξουθένωσης, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, χωρίς στοιχειώδη παιδαγωγική ελευθερία, όπου η ελευθερία της σκέψης και η ελευθερία του αγώνα, ο ανθρωπισμός και η κριτική παιδαγωγική θα βρίσκονται στο στόχαστρο.

Όλα αυτά, την στιγμή μάλιστα που εγκληματίες αθωώνονται, που η κυβέρνηση συγκαλύπτει εγκλήματα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης και της πολιτικής της, όπως τα Τέμπη, ιδιωτικοποιεί κάθε κοινωνικό αγαθό, δίνει υπέρογκα ποσά για εξοπλισμούς συμβάλλοντας σε γενοκτονίες λαών παίζοντας ενεργό ρόλο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ενώ ο λαός και η νεολαία ζει την ακρίβεια, την φτώχεια, την επίθεση στα οικονομικά, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.

Τελικά, κυβέρνηση και υπουργείο παιδείας, μπροστά στη γενικευμένη οργή και αποφασιστικότητα των εκπαιδευτικών καταφεύγουν σε αυτό που ξέρουν καλύτερα: τον ολοκληρωτισμό, τον εκφοβισμό, τις απειλές ποινών. Επιτίθενται στο αγωνιστικό κομμάτι των προϊσταμένων-διευθυντ(ρι)ών που στέκεται στο πλευρό του δημόσιου σχολείου και των εκπαιδευτικών! και θέλουν να υποτάξουν όλους τους εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται.

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς πανελλαδικά που περήφανα και ανυπότακτα αρνούνται να παραδώσουν το δημόσιο σχολείο στα αρπαχτικά της αγοράς και του κέρδους!

Στηρίζουμε και υπερασπίζουμε αποφασιστικά, συντονισμένα και αταλάντευτα τους απεργούς εκπαιδευτικούς και δεν θα επιτρέψουμε να ακουμπήσουν κανέναν/καμία εκπαιδευτικό που δεν συμμετέχει στην αξιολόγηση, γιατί αντιδρά στην ιδιωτικοποίηση, εμπορευματοποίηση και κατηγοριοποίηση του δημόσιου σχολείου, με όποιον τρόπο και με όποιο ρόλο (διευθυντές/ντριες – προϊσταμένους/ες, εκπαιδευτικούς νεοδιόριστες/ους, μόνιμους/ες, αναπληρωτές/τριες).

Διαμηνύουμε στα στελέχη εκπαίδευσης (Διευθυντές Εκπαίδευσης, Συμβούλια Επιλογής και Υπηρεσιακά  Συμβούλια) που καλούνται να υλοποιήσουν τις αυθαίρετες πράξεις του ΥΠΑΙΘΑ και να εκδώσουν πράξεις αντικατάστασης ότι οι εκπαιδευτικοί είναι απεργοί και προστατεύονται από το συνταγματικά κατοχυρωμένο απεργιακό δικαίωμα!

Συντασσόμαστε και στηρίζουμε τα αγωνιζόμενα εκπαιδευτικά σωματεία και καλούμε μαζί τους :

Κανένας/καμιά να μη δεχτεί να αντικαταστήσει συνάδελφους/ισσες διευθυντ(ρι)ες-προϊσταμένες που στοχοποιούνται.

Δηλώνουμε ότι θα συμβάλουμε στη  συνδικαλιστική, οικονομική, νομική στήριξη στα σωματεία και στους εκπαιδευτικούς που απειλούνται!!

Η υπεράσπιση του απεργιακού δικαιώματος είναι υπόθεση όλων και καλούμε να πάρουν όλοι θέση κόμματα, σωματεία, ομοσπονδίες, γονεϊκοί φορείς, η πανεπιστημιακή κοινότητα και όλο το εργατικό κίνημα μαχητικά και μαζικά να υπερασπιστούμε με όλα τα μέσα.

Γιατί το ζήτημα αυτό ξεπερνάει τα όρια των σχολείων και της εκπαίδευσης. Είναι αιτία πολέμου για όλο το εργατικό κίνημα και ΔΕΝ θα επιτρέψουμε σε κανένα να παίξει μ΄ αυτό.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ/ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΧΟΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Για το Δ.Σ.

      Ο Πρόεδρος                                                  Η  Γεν. Γραμματέας

Αγαπητός Θανάσης                                           Τσιντίκη Γωγώ