ΕΞΩ ΤΑ ΚΑΖΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ Η ΑΓΩΓΗ ΤΗΣ OIL-ONE ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ – ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

όχι στα καζάνια,  αγαπάμε τη ζωή

Όλοι στα δικαστήρια του Πειραιά την 14η Φεβρουαρίου στις 9:00 το πρωί.

Κηρύσσουμε 3ωρη στάση εργασίας για τρεις πρώτες ώρες του πρωινού κύκλου.

Ο χειμώνας κρύβει το πρόβλημα των καζανιών, αλλά η άνοιξη και το καλοκαίρι δεν αργούν. Η ζέστη, η βόλτα και τα ανοικτά παράθυρα θα φέρουν πίσω την αφόρητη δυσοσμία και τη δικαιολογημένη ανησυχία για τις αόρατες συνέπειες της στην υγεία μας. Τα μικρά και μεγάλα επεισόδια έντονης και εκτεταμένης βρόμας θα ξαναμπούν τότε στην καθημερινότητα της Δραπετσώνας, της Ευγένειας και της Χαραυγής και στα «αναμενόμενα ξαφνιάσματα» για τους πιο κοντινούς γείτονες.

Όλοι ξέρουμε ότι μόνο κέρδος θα είχε η πόλη και οι άνθρωποι της αν τα καζάνια της OilOne και η Lafarge απομακρύνονταν. Τα μεροκάματα που προσφέρουν αυτές οι βιομηχανίες είναι απειροελάχιστα και σίγουρα λιγότερα απ’ όσα θα μπορούσαν να γεννηθούν αν η ρύπανση τους μηδενίζονταν. Η υγεία μας κι ο καθαρός αέρας θυσιάζονται για το τίποτα. Γιατί τίποτα είναι η μετακίνηση αυτών των δραστηριοτήτων μακριά από κατοικημένες περιοχές. Ένα τίποτα που θα αναστατώσει κάπως τους ιδιοκτήτες τους, ίσως μειώσει και λίγο τα κέρδη τους, αλλά θα επιτρέψει σε όλους τους υπόλοιπους να κυκλοφορούμε πιο ασφαλείς στους δρόμους μας, να ανοίγουμε τα παράθυρα μας και να αναπνέουμε ελεύθερα.

Ο αγώνας μας έχει ξεκινήσει εδώ και λίγα χρόνια, από τότε που τα καζάνια επέστρεψαν δίπλα στα σπίτια και τα σχολεία μας. Μέχρι τώρα ήταν αποσπασματικός. Με λίγα επεισόδια κάποιας έντασης (κάποιες διαδηλώσεις μερικών εκατοντάδων, μια στάση εργασίας, το κλείσιμο των σχολείων από τον δήμο) και περισσότερα κενά διαστήματα. Παρόλα αυτά, είχαμε κάποια αποτελέσματα που θα ήταν σπουδαία, αν δεν καταστρέφονταν από τη ρύπανση: την ανάπλαση και την αρχή της απαλλοτρίωσης στην έκταση της Εθνικής Τράπεζας. Είναι φανερό ότι αν θέλουμε να πιάσουν τόπο και να διευρυνθούν αυτά τα αποτελέσματα, χρειάζεται καλύτερη οργάνωση και πιο συχνή, μαζική και έντονη παρουσία.

Πρώτο βήμα σ’ αυτή τη νέα φάση ας είναι η δίκη του δημάρχου στις 14 Φεβρουαρίου. Για όποιους δεν το ξέρουν ας πούμε ότι τ’ αφεντικό της OilOne όχι μόνο αρνείται το πρόβλημα και μας περιπαίζει χρόνια τώρα, αλλά ζητά και αποζημίωση μισού εκατομμυρίου ευρώ από το δήμαρχο, όπως και τη φυλάκιση του για ένα χρόνο, γιατί τάχα δυσφημείται όταν μιλάμε για τη δυσοσμία. Μετράει τις δυνάμεις μας. Αν εμείς σκύψουμε το κεφάλι, αν αφήσουμε μόνο του το δήμαρχο, θα έχει εκφοβίσει όσους μπορούν να υποστηρίξουν την απομάκρυνση των καζανιών. Αντίθετα, αν μετατρέψουμε τη δίκη του δημάρχου σε ημέρα καθολικής αποδοκιμασίας της παρουσίας της OilOne στις γειτονιές μας, τότε θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα για να οργανώσουμε καλύτερα την πάλη μας για καθαρό αέρα. Η 14η Φεβρουαρίου πρέπει να είναι η πρώτη μέρα μιας καινούργιας φάσης του αγώνα μας.

Όχι στα καζάνια, Αγαπάμε τη ζωή.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.