ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΘΜΟΙ!ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Όλοι/λες στην Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Αττικής, Δευτέρα 9/9, στη 1μ.μ. (Ξενίας 24, Αθήνα, Σταθμός Μετρό Μέγαρο Μουσικής)
Αγαπητοί γονείς,
με λιγότερα παιδιά στο τμήμα, κάθε παιδί έχει περισσότερες ευκαιρίες.
Όταν προσπαθούμε να εντάξουμε τα παιδιά με ξεχωριστές ανάγκες στο απλό σχολείο, χρειάζεται να έχουμε λιγότερα παιδιά στο τμήμα και τους αναγκαίους εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης. Όταν αυτά λείπουν, όλα τα παιδιά δυσκολεύονται. Πολλά από αυτά υπέρμετρα και καθοριστικά.
Δεν χρειάζονται λόγια για να αναγνωρίσουμε την αλήθεια των παραπάνω. Το πρόβλημα αρχίζει όταν συζητάμε για το τι είναι αναγκαιότητα και τι πολυτέλεια, τι είναι λογικό και τι υπερβολή, τι είναι πρόοδος, τι οπισθοδρόμηση και τι αδιαφορία για τα παιδιά των δημόσιων σχολείων.
Στην χώρα με τον μικρότερο προϋπολογισμό για τα δημόσια σχολεία της, δεν είναι υπερβολή ούτε πολυτέλεια η απαίτηση να μην χειροτερεύσει η κατάσταση στα δημόσια σχολεία. Δεν είναι υπερβολή ούτε πολυτέλεια ο αγώνας για να μειωθούν τα παιδιά ανά τμήμα.
Σήμερα ο νόμος επιτρέπει από 15 ως 25 μαθητές ανά τμήμα δημοτικού ή νηπιαγωγείου, όταν δεν έχουμε παιδιά με συγκεκριμένες ειδικές μαθησιακές ανάγκες. Όταν αυτό συμβαίνει ένα τμήμα μπορεί να διαιρείται στα 23 ή 24 παιδιά.
Δεν είναι καλός νόμος, γιατί:
α) επιτρέπει στην κυβέρνηση να διοικεί με στόχο τα 25 παιδιά στην τάξη -όπως κάνει σήμερα- που είναι πάρα πολλά για τα παιδιά του 21ου αιώνα,
β) επιτρέπει σημαντικές ανισότητες, άλλα δηλαδή τμήματα να έχουν 15 κι άλλα 25 παιδιά, ενώ θα μπορούσαμε, χωρίς ούτε ένα ευρώ δαπάνη, να έχουμε ισομεγέθη πάνω κάτω τμήματα, και
γ) χειροτέρευσε τον προηγούμενο νόμο που προέβλεπε μέγιστο αριθμό ανά τμήμα τους 22 μαθητές.
Ο νόμος μπορεί και πρέπει να αλλάξει. Να μειώσει τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα, να μην επιτρέπει ανισότητες μεταξύ των τμημάτων και να μην δίνει περιθώρια στην κυβέρνηση να χειροτερεύει την κατάσταση όπως κάνει σήμερα.
Τα επόμενα χρόνια τα σχολεία είτε θα συρρικνωθούν στριμώχνοντας όλο και περισσότερο τους όλο και λιγότερους μαθητές τους ή θα δουλέψουν σε καλύτερες συνθήκες για το καλό των παιδιών μας. Για να βελτιωθούν τα πράγματα ο νόμος πρέπει να αλλάξει και οι μαθητές ανά τμήμα να μειωθούν.
· 15 παιδιά στο τμήμα
· Να πάρει πίσω η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης τις καλοκαιρινές
συγχωνεύσεις τμημάτων.
· Να καλυφθούν όλες οι γνωματεύσεις για παράλληλη στήριξη.
Όλοι/λες στην Περιφερειακή Δ/νση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου στη 1 μ.μ, (Ξενίας 24, Αθήνα, Σταθμός Μετρό Μέγαρο Μουσικής)
ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.