Εργατική Πρωτομαγιά 2024: Μαζική συμμετοχή στις πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις.

Αγώνας ενάντια στην αξιολόγηση και την εμπορευματοποίηση της παιδείας, την ακρίβεια, τον πόλεμο, τις αντιεκπαιδευτικές και αντιλαϊκές πολιτικές

Η φετινή πρωτομαγιά βρίσκει τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους στη δίνη μιας πρωτοφανούς επίθεσης ενάντια στα δικαιώματά τους.

Μετά από μια 15ετία συνεχόμενης αντιλαϊκής επίθεσης, ο ένας χρόνος από τα Τέμπη, η συνεχιζόμενη λιτότητα και η έκρηξη των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης, η κατάλυση κάθε ψήγματος κράτους δικαίου, κηλιδώνουν το κυβερνητικό αφήγημα. Κυβέρνηση-κράτος-κεφάλαιο-ΜΜΕ-δικαστικοί μηχανισμοί επιχειρούν να επιβάλουν στους εργαζόμενους και το λαό την ισοπέδωση στοιχειωδών δικαιωμάτων, κατακτήσεων και ελευθεριών. Έτσι, αθωώνουν βιαστές, φυλακίζουν φοιτητές, διώκουν εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους, χτυπάνε τις πορείες, συλλαμβάνουν χωρίς αφορμή, πηγαίνουν στα δικαστήρια τις απεργίες και παίρνουν ό,τι αποφάσεις θέλουν. Εξαφανίζουν βαγόνια, εκτελούν μάρτυρες, τσιμεντώνουν τα πειστήρια, κουκουλώνουν υποθέσεις που αγγίζουν την πολιτική και οικονομική ολιγαρχία. Όσο για την εμπλοκή της χώρας στις δύο πολεμικές συρράξεις, στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη, πέρα από το ζήτημα της απόλυτης σύμπνοιας με τους νατοϊκούς σχεδιασμούς, πέρα από το οικονομικό ζήτημα της κατασπατάλησης δημοσίων πόρων για στρατιωτικές δαπάνες που τις πληρώνουν οι εργαζόμενοι, ανοίγει σοβαρά ο κίνδυνος εμπλοκής σε μια ευρύτερη πολεμική σύρραξη.

Όμως, οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη! Αναδείχτηκε πόσο σημαντικός είναι ο συλλογικός οργανωμένος αγώνας με το φοιτητικό κίνημα και τις μεγάλες πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις δύο μηνών, με τη μαζικότατη απεργία και τα συλλαλητήρια στις 28 Φλεβάρη, με τη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα μας ενάντια στην αξιολόγηση, με  τις μάχες που δόθηκαν σε μια σειρά από μέτωπα. Σε αυτό τον αγωνιστικό δρόμο πρέπει να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε. Αντλούμε δύναμη και από την  απαίτηση του λαού μας  όλο τον τελευταίο χρόνο όχι μόνο να μην ξεχάσει αλλά και να διαδηλώσει και να καταδικάσει το προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών, που έχει την υπογραφή της πολιτικής της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ και των κυβερνήσεων που ξεπούλησαν και εμπορευματοποίησαν τις συγκοινωνίες. Αλλά και τα χιλιάδες «Τέμπη» που βάζουν σε κίνδυνο και απειλή τη ζωή και την εργασία μας.

Να υπάρξει άμεσα ειρήνη σε Παλαιστίνη και Ουκρανία! Όχι στον πόλεμο, λευτεριά στην Παλαιστίνη!

Όπως και να ‘χει, δεν ξεχνάμε πως εμείς οι εκπαιδευτικοί κρατάμε όρθιο το δημόσιο σχολείο, οι γιατροί κρατάνε όρθια τα δημόσια νοσοκομεία, οι εργαζόμενοι παράγουν τον πλούτο αυτού του κόσμου, οι φοιτητές και οι μαθητές είναι η ελπίδα μας για ένα καλύτερο αύριο, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, με κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα, αλληλεγγύη, ελευθερία.

Χαιρετίζουμε τις μεγάλες διαδηλώσεις των φοιτητών στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και την Αργεντινή που αποδεικνύουν ότι το αποστειρωμένο από κοινωνικούς αγώνες πανεπιστήμιο υπάρχει μόνο στη φαντασία των κυρίαρχων κύκλων. Αγώνες για ειρήνη αλλά και για τη δημόσια εκπαίδευση.

Καλούμε την Τρίτη 1η Μάη στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις, ακολουθώντας τις αγωνιστικές παραδόσεις των εκπαιδευτικών αλλά και ευρύτερα του εργατικού κινήματος.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.