ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ 19 – 22 Ιανουαρίου 2022

Ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και των μορφωτικών δικαιωμάτων!

Κατάργηση των νόμων 4692/2020 & 4823/2021 της κατηγοριοποίησης και διάλυσης των Δημόσιων Σχολείων μέσω της «αξιολόγησης».

Την Τετάρτη 19 – 1 – 2022 στις 17:00 συμμετέχουμε μαζικά στο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο Δ.Ο.Ε. – Ο. Λ. Μ. Ε. – Ο. Ι. Ε. Λ. Ε.   στο Σύνταγμα (Αθήνα)
Το Σάββατο 22 – 1 – 2022 στις 12:00 συμμετέχουμε στην κινητοποίηση για την Πανελλαδική ημέρα δράσης για την ΥΓΕΙΑ και την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ του λαού στο Σύνταγμα και την ίδια ημέρα στις 15:00 στη σύσκεψη Συλλόγων Εκπ/κών Π.Ε. και Ε.Λ.Μ.Ε. στη Γκράβα.
Σε χρόνο που θα καθοριστεί σε συνεννόηση και με τους υπόλοιπους Συλλόγους Π.Ε. Πειραιά προχωράμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Π.Ε.

Παρά την αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘ να παρουσιάσουν μια μαγική εικόνα την πρώτη βδομάδα ανοίγματος των σχολείων, η κατάσταση δυστυχώς είναι πολύ διαφορετική. Τα σχολεία άνοιξαν με τους ίδιους και χειρότερους όρους που έκλεισαν, με πρωτοφανή πρωτόκολλα διάδοσης του ιού (50%+1 για να κλείσει ένα τμήμα) χωρίς να έχει υλοποιηθεί κανένα από τα δίκαια αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος. Η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, δυστυχώς, επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις μας, με ένα απερίγραπτο χάος να επικρατεί ανά την Ελλάδα, με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα να καταγράφονται, μεγάλο ποσοστό μαθητών να απουσιάζει, καμία πρόβλεψη για την αντικατάσταση των εκπαιδευτικών που νοσούν και το Υπουργείο Παιδείας να επαίρεται ψευδώς ότι «δεν χάθηκε ούτε μία ώρα μάθημα»!

H κυβέρνηση κρύβει το γεγονός ότι τα 10.000, από τα 25.000 κρούσματα μαθητών και εκπαιδευτικών, βρίσκονταν στα σχολεία την πρώτη ημέρα, δημιουργώντας αντικειμενικά μια επικίνδυνη αλυσίδα υπερμετάδοσης, στο πλαίσιο των απαράδεκτων πρωτόκολλων λειτουργίας των σχολείων. Δεκάδες εκπαιδευτικοί στη Διεύθυνση Π. Ε. Πειραιά νοσούν ή είναι στενές επαφές και λείπουν από τα σχολεία. Τα δεκάδες έκτακτα κενά έρχονται να προστεθούν στα ήδη δεκάδες λειτουργικά κενά.

Η κατάσταση στα σχολεία δεν πρόκειται να ομαλοποιηθεί με το αντιεκπαιδευτικό σχέδιο της κυβέρνησης για το κουκούλωμα των χιλιάδων κενών με συγχωνεύσεις τμημάτων, με ευχολόγια, ψευδείς δηλώσεις στα Μ.Μ.Ε. και δελτία τύπου απόκρυψης της πραγματικότητας και ταυτόχρονα την απαράδεκτη προσπάθεια του ΥΠΑΙΘ, μέσα σ’ αυτές συνθήκες, να επιβάλει την κατηγοριοποίηση των σχολείων μέσω της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης,  με αυταρχισμό, απειλές και «εντέλλεσθε».

Το ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τον μηχανισμό της διοίκησης, με τη βοήθεια των ακριβοπληρωμένων γραφίδων, προσπαθούν να μας συκοφαντήσουν και να απαξιώσουν τον αγώνα μας, να στοχοποιήσουν τα σωματεία και την οργανωμένη στάση του κλάδου. Τα σχέδιά τους βρίσκουν τείχος. Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών με το εμβληματικό 95% στην απεργία – αποχή από τις διαδικασίες της λεγόμενης αξιολόγησης, η συγκλονιστική συμμετοχή των 100.000 απεργών της 11ης του Οκτώβρη, οι μαζικές κινητοποιήσεις, οι πολύμορφες δράσεις των σωματείων και η μαζική συμμετοχή Συλλόγων Διδασκόντων στα ενιαία κείμενα ως μέσο ακύρωσης της αξιολόγησης στην πράξη, δείχνουν ότι οι εκπαιδευτικοί απορρίπτουν συλλήβδην τα κυβερνητικά σχέδια.

Καλούμε το ΔΣ της ΔΟΕ να επαναπροκηρύξει απεργία-αποχή από όλες τις αξιολογικές διαδικασίες (χωρίς καμιά υποχώρηση στις αντιδραστικές προϋποθέσεις του ν. Χατζηδάκη), ώστε σε συνδυασμό με τα ενιαία κείμενα να συμβάλλουν στην ακύρωση της αξιολόγησης στην πράξη.

Απαιτούμε άμεσα:

 • Να αλλάξει άμεσα το πρωτόκολλο «ανοσίας της αγέλης» που ακολουθεί το Υπουργείο. Το τμήμα να κλείνει όταν έχει ένα κρούσμα και το σχολείο όταν παρατηρείται ταυτόχρονη συρροή κρουσμάτων και σε άλλα τμήματα. Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί να επιστρέφουν στο σχολείο μόνο με αρνητικό μοριακό test που θα παρέχεται δωρεάν.
 • Με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις, ώστε να καλύπτονται άμεσα τα κενά των εκπαιδευτικών που νοσούν ή βγαίνουν σε άδεια για λόγους υγείας και να εξασφαλίζεται η ομαλή ανάπτυξη του ωρολόγιου προγράμματος των σχολείων.
 • Να παρέχονται δωρεάν μάσκες υψηλής προστασίας σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Η χρήση της μάσκας υψηλής προστασίας να ενταχθεί ως υποχρεωτική στο πρωτόκολλο.
 • Αραίωση των τμημάτων. Μέχρι 15 μαθητ(ρι)ες στο τμήμα – Εύρεση και διαμόρφωση νέων σχολικών χώρων. Να ανακληθούν άμεσα όλες οι συγχωνεύσεις τμημάτων.
 • Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων με μόνιμες προσλήψεις, ώστε να τηρούνται τα πρωτόκολλα.

Ταυτόχρονα ο σύλλογός μας μαζί με το υπόλοιπο εκπαιδευτικό κίνημα από την αρχή της πανδημίας διεκδικεί:

 • Δωρεάν rapid και μοριακά τεστ για όλον τον πληθυσμό. Γενναία ενίσχυση των δημόσιων δομών και δημιουργία επαρκών σημείων για δωρεάν μοριακό τεστ.
 • Θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας (προσλήψεις, ΜΕΘ, επίταξη ιδιωτικών δομών κ.ά.)
 • Προσλήψεις σχολικών νοσηλευτών και σύνδεσης των σχολικών μονάδων με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων και δωρεάν πρόγραμμα ιατρικών εξετάσεων όλων όσοι νόσησαν.
 • Διεύρυνση των κατηγοριών που δικαιούνται άδεια ευπαθούς ομάδας. Άδεια ειδικού σκοπού σε όλους τους γονείς για όλο το χρονικό διάστημα που νοσούν τα παιδιά τους με πλήρεις αποδοχές.
 • Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού στους εκπαιδευτικούς που βγαίνουν θετικοί ή νοσούν (10 ημερών), σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους.
 • Στοχευμένα εκπαιδευτικά – παιδαγωγικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε μαθησιακό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Γενίκευση των προγραμμάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας, Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης και διάθεση όλων των αναγκαίων ωρών σε φροντιστηριακά μαθήματα. Προσλήψεις σε όλες τις ειδικότητες του Ειδικού Επιστημονικού και Βοηθητικού Προσωπικού. Κάλυψη όλων των κενών σε Παράλληλη Στήριξη, Τμήματα Ένταξης και Ειδικά Σχολεία. Δημιουργία νέων τμημάτων ένταξης. Πλήρης διεπιστημονική στελέχωση των ΚΕΔΑΣΥ. Αναπροσαρμογή-μείωση της σχολικής ύλης.

Συναδέλφισσες/φοι,

Έχουμε ήδη σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας τονίσει  ότι απέναντι σε αυτήν την πολιτική απαιτείται συντονισμένος, ενωτικός και μαζικός αγώνας για την ανατροπή της. Χρειάζεται το εκπαιδευτικό, το γονεϊκό και το μαθητικό κίνημα να συντονίσουν το βηματισμό τους. Η τακτική που απ’ την αρχή της χρονιάς βλέπουμε να ακολουθείται είναι ένας πληθωρισμός προτάσεων ή και εξαγγελιών κινητοποιήσεων από ομοσπονδίες, παρατάξεις, συλλογικότητες που δεν συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν μπορούμε ούτε θέλουμε να επιβάλουμε την άποψή μας σε κανέναν συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις τις περιόδου γιατί θέλουμε να συμβάλλουμε στους αναγκαίους αγώνες για την ανατροπή μιας πολιτικής που καθημερινά αφαιρεί δικαιώματα από την εργαζόμενη πλειοψηφία, οδηγεί στην φτωχοποίηση της την ίδια ώρα που πριμοδοτεί των κάθε είδους ελίτ. Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, και να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της υγείας εκπαιδευτικών και μαθητών καθώς και των μορφωτικών δικαιωμάτων. 

Συμμετέχουμε:

 1. Την Τετάρτη 19/1/2022 στις 17:00, στο Συλλαλητήριο των ΔΟΕ – Ο.Λ.Μ.Ε. – Ο. Ι. Ε. Λ. Ε. στο Σύνταγμα.
 2. Το Σάββατο 22/1/2022 στις 12:00 στην κινητοποίηση – διαμαρτυρία για την Πανελλαδική ημέρα δράσης για την ΥΓΕΙΑ και την αξιοπρέπεια του λαού στο Σύνταγμα που διοργανώνεται από εργατικά σωματεία και συλλογικότητες.
 3. Σε χρόνο που θα καθοριστεί σε συνεννόηση και με τους υπόλοιπους Συλλόγους Π.Ε. Πειραιά προχωράμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Π.Ε.
 4. Στην πανελλαδική σύσκεψη Συλλόγων Εκπ/κών Π.Ε. και Ε.Λ.Μ.Ε. στη Γκράβα (Ταϋγέτου 60 – Αθήνα) το Σάββατο 22/1/2022 στις 15:00 για τον συντονισμό και την κλιμάκωση της πάλης του κλάδου με στόχο την ανατροπή των αντιεκπαιδευτικών νόμων 4692/2020 & 4823/2021 και της αξιολόγησης. 

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.