Η κυβέρνηση αντί να προστατεύει την υγεία των εργαζομένων, καταργεί τις μισές ειδικές άδειες των ευπαθών ομάδων

Το σενάριο της εφαρμογής της ανοσίας της αγέλης και στην Εκπαίδευση από την κυβέρνηση και το το Υπουργείο Παιδείας ξεδιπλώνεται ακόμη και σε βάρος των πιο ευάλωτων υγειονομικά, συναδέλφων εκπαιδευτικών. Με ένα πρωτοφανή εμπαιγμό το Υπουργείο Εσωτερικών, με νέα εγκύκλιό του, στις 20/9 επανακαθορίζει τις κατηγορίες ευπαθών ομάδων εκπαιδευτικών που δικαιούνται ειδική άδεια απουσίας και τροποποιεί τις προϋποθέσεις χορήγησής της σε ομάδες αυξημένου κινδύνου. Επιδιώκει με αυτόν τον τρόπο να εξοικονομήσει προσωπικό αδιαφορώντας για την υγεία των συναδέλφων.

Με τον επανακαθορισμό των ομάδων αυξημένου κινδύνου πολλοί συνάδελφοί μας που είναι ήδη σε άδεια θα αναγκαστούν να επιστρέψουν στο χώρο εργασίας τους. Ήδη οι Διευθύνσεις καλούνται να επανεξετάσουν αν οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να δικαιούνται την άδεια. Πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που πλέον πρέπει να υπάγονται σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις, ώστε να δικαιούνται την άδεια. Για παράδειγμα, ενώ μέχρι τώρα όλοι οι εργαζόμενοι άνω των 65 ετών υπάγονταν στις ευπαθείς ομάδες, τώρα πια δεν ανήκουν σε αυτές, αν δεν έχουν ταυτόχρονα κι άλλο συγκεκριμένο νόσημα.

Επίσης, γίνεται ακόμη περισσότερο γραφειοκρατική και δυσλειτουργική η χορήγηση των αδειών αυτών καθώς απαιτείται αιτιολογημένη γνωμάτευση από γιατρό σχετικής ειδικότητας η οποία εκδίδεται μετά από  σχετικό παραπεμπτήριο έγγραφο της Υπηρεσίας (οικείας Διεύθυνσης Διοικητικού/ Προσωπικού) στο οποίο θα πρέπει να αναγράφονται τα καθήκοντα που ασκεί ο εργαζόμενος, οι συνθήκες εργασίας του κλπ.

Καλούμε τη Διοίκηση, να αναλάβει τις ευθύνες της και να ξεκαθαρίσει το τοπίο ΤΩΡΑ! Να δώσει σαφείς οδηγίες στα σχολεία. Δε θα ανεχτούμε να ζητηθούν εκ των υστέρων ευθύνες.

Η κυβέρνηση που:

Στοιβάζει μαθητές σε 25άρια τμήματα,

Δεν εξασφαλίζει δωρεάν τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ,

Αδιαφορεί για την καθαριότητα των σχολείων

Δεν καλύπτει τα κενά αφήνοντας χιλιάδες μαθητές χωρίς εκπαιδευτικούς

Δεν προμηθεύει με επαρκές υγειονομικό υλικό τα σχολεία

Στέλνει οδηγίες και πρωτόκολλα προκλητικά ανεφάρμοστα

Τώρα εκθέτει προκλητικά σε κίνδυνο και την υγεία των εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευπαθεός ομάδες.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση :

  • Να αποσυρθεί η εγκύκλιος.
  • Να μην ανακληθεί η άδεια κανενός εργαζόμενου.
  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας όλων των εργαζομένων.
  • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αναγκών. Άμεσος διορισμός/μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των αναπληρωτών που έχουν έστω και μία σύμβαση ΤΩΡΑ αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία. ΟΧΙ στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ –ΟΧΙ στην κοροϊδία με τριμηνίτες αναπληρωτές.

Καλούμε τη ΔΟΕ

  • Να απαιτήσει άμεσα την απόσυρση της εγκυκλίου
  • Να παρέμβει για να σταματήσει την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία φαίνεται να αντιμετωπίζει τα προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία ως δευτερεύοντα!

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.