ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ: ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΤΑΦΩΡΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ! ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ!

Πέμπτη 11/1/2024 στα Προπύλαια στις 12:00. Όλες/οι στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στην καταστρατήγηση του συντάγματος και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Κηρύσσουμε από μία (1) έως τρεις (3) ώρες διευκολυντική στάση εργασίας, στο τέλος της πρωινής και στην αρχή της απογευματινής ζώνης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζει συντριπτική επίθεση στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση με το νομοσχέδιο Πιερρακάκη για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Με απόλυτο κυνισμό και αίσθηση παντοδυναμίας, η κυβέρνηση σκοπεύει να καταργήσει σαν κουρελόχαρτο το άρθρο 16 του συντάγματος που απαγορεύει την ίδρυση τους. Επικαλείται το άρθρο 28, που προβλέπει ότι οι διακρατικές συμφωνίες και το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερτερούν του ελληνικού συντάγματος, ώστε να εφαρμοστούν οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για «ελευθερία ίδρυσης εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ή παραρτημάτων με τη μορφή της επιχειρηματικής ελευθερίας»! 

Η διαβόητη «αυτονομία» του νομοσχεδίου Πιερρακάκη σημαίνει την απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη της αποκλειστικά δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης.  Tα «αυτόνομα» (διάβαζε Ιδιωτικά) πανεπιστήμια δεν θα χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό ανοίγοντας τον δρόμο για το κλείσιμο της κάνουλας για τα δημόσια πανεπιστήμια που θα πρέπει να αναζητήσουν πόρους από άλλες πηγές (Ιδιώτες χορηγούς, επιβολή διδάκτρων κ.λπ.). Ήδη για τα δημόσια ΑΕΙ προβλέπεται η αναζήτηση πόρων από «φορείς της κοινωνίας», δηλαδή από ιδιώτες και επιχειρήσεις, των οποίων η δράση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κέδρος. 

Yπενθυμίζουμε ότι ήδη έχουμε κραυγαλέα μείωση του μόνιμου προσωπικού στα ΑΕΙ κατά 2.300 εργαζομένους, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2024, και μειωμένη κατά 70% την κρατική χρηματοδότηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση την τελευταία δεκαπενταετία. Πολύ περισσότερο, εικόνες ντροπής μαρτυρούν καθημερινά την εγκατάλειψη του δημόσιου πανεπιστημίου: φοιτητές που κάθονται στα πατώματα, ανύπαρκτη θέρμανση, υποβάθμιση εργαστηρίων, βιβλιοθηκών, γραμματειών, επί πληρωμή συγγράμματα και αναλώσιμα, έλλειψη διοικητικού προσωπικού, ακατάλληλες για διαβίωση φοιτητικές εστίες και παραχώρηση των λεσχών σίτισης σε ιδιώτες.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές τυμπανοκρουσίες, η ίδρυση ξένων ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα «θα αυξήσει το επίπεδο και στα δημόσια, γιατί θα υπάρχει ανταγωνισμός». Τίποτε ψευδέστερο: οι ιδιώτες στις μεταφορές σήμαναν 57 νεκρούς στα Τέμπη, οι ιδιώτες στην υγεία υποβάθμισαν περαιτέρω το ΕΣΥ, μεαποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς ιδίως στην περίοδο της πανδημίας, ενώ οι ιδιώτες στην ενέργεια είχαν «απρόσμενα κέρδη» με αποτέλεσμα την εκτόξευση των λογαριασμών και τις παγωμένες πολυκατοικίες. Με λίγα και απλά λόγια, η «ιδιωτική πρωτοβουλία» σημαίνει κέρδη για τους λίγους και, συνεπώς, ο «ανταγωνισμός» των ιδιωτικών πανεπιστημίων με τα δημόσια θα επιφέρει ολέθρια αποτελέσματα: διάλυση των πτυχίων και των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, συγχωνεύσεις και καταργήσεις πανεπιστημιακών τμημάτων, εντατικούς ρυθμούς σπουδών, επιβολή διδάκτρων, εμπορευματοποίηση και τελικά συρρίκνωση του δημόσιου Πανεπιστημίου. Το κράτος, λοιπόν, παρουσιάζει τους ιδιώτες σαν «σωτήρες» προικίζοντάς τους παράλληλα με την αναγκαία πελατεία, ενώ η διαβόητη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής αποκλείει ήδη εδώ και μια τριετία χιλιάδες παιδιά από τις σχολές.

Αν σήμερα, παρά τα χιλιάδες προβλήματα, τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών καταφέρνουν με πολλές θυσίες να σπουδάζουν, αύριο αυτό θα είναι αδύνατο χωρίς την πληρωμή  διδάκτρων είτε σε ιδιωτικά είτε σε δημόσια ΑΕΙ. Αυτό αποδεικνύει και η διεθνής εμπειρία. Μόνο στις ΗΠΑ τα φοιτητικά δάνεια φτάνουν στο εξωφρενικό ποσό των 1,77 τρις παράγοντας ένα επιστημονικό δυναμικό που για πολλά χρόνια πρέπει να δουλεύει για να απαλλαγεί από τη θηλεία των χρεών στις τράπεζες.

Διαμορφώνεται, έτσι, μια αγορά Ανώτατης Εκπαίδευσης που χωράει πτυχία διαφόρων κατηγοριών και επιπέδων, η οποία θα υπηρετεί μια αγορά εργασίας οργανωμένη στη βάση του ανταγωνισμού και της εκμετάλλευσης και όχι στη βάση των αναγκών μας. Χιλιάδες συνάδελφοι και συναδέλφισσές μας αναπληρωτές που σπούδασαν στο δημόσιο πανεπιστήμιο, θα δουν μέσα μια μέρα να ακυρώνονται οι κόποι και τα πτυχία τους με την εξίσωσή τους με τις βεβαιώσεις του κάθε λογής κολλεγίου και ιδιωτικού ΑΕΙ, όπου δεν ισχύει καμία Ελάχιστη Βάση εισαγωγής παρά μόνο δίδακτρα μερικών χιλιάδων ευρώ για όσους το αντέχει η τσέπη! 

ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ, ΟΛΟΙ-ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ! 

Το φοιτητικό κίνημα, όμως, όπως και το 2006-2007, μπορεί και πρέπει να αγωνιστεί μαζικά  με διαδηλώσεις και καταλήψεις για την ανατροπή της ίδρυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων.  Άλλωστε η κυβέρνηση έσπευσε να καταθέσει για πολλοστή φορά ένα ακόμη νομοσχέδιο εντός των γιορτών και της εξεταστικής περιόδου ακριβώς γιατί φοβάται την έκρηξη των φοιτητών. Το εκπαιδευτικό κίνημα οφείλει να πάρει αποφασιστικά μέρος στις φοιτητικές και νεολαιίστικες κινητοποιήσεις, αφού και η επίθεση ενάντια στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων αλλά και στις εργασιακές προοπτικές τους είναι ενιαία. Αυτό αποδεικνύεται από την πληθώρα αντιλαϊκών μέτρων που έχουν ληφθεί ή όσων είναι προ των πυλών εναντίον μας, όπως το επικείμενο νομοσχέδιο για την Τεχνική Εκπαίδευση, το Εθνικό Απολυτήριο, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η Τράπεζα Θεμάτων σε όλες τις τάξεις των Λυκείων, Οι εξετάσεις τύπου PISA, η «ελεύθερη επιλογή σχολείου» και η κατηγοριοποίηση των σχολείων της αξιολόγησης.

Ωστόσο, η ιστορία διδάσκει ότι δεν υπάρχουν συσχετισμοί που δεν αλλάζουν και πολιτικές που δεν ανατρέπονται υπό το βάρος της συλλογικής μας δύναμης και κινητοποίησης! Η πανεπιστημιακή αστυνομία αποτελεί στην ουσία παρελθόν, ο νόμος των διαγραφών είναι στον αέρα, η αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων έχει ακυρωθεί στην πράξη μέσω των ενιαίων κειμένων ενώ άπειρες διατάξεις είναι πρακτικά ανενεργές αν και τυπικά ψηφισμένες. Το Εκπαιδευτικό κίνημα απέδειξε πολλές φορές στο παρελθόν ότι μπορεί να νικάει! 

Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις και καλούμε σε άμεση συνέχιση και απεργιακή κλιμάκωση του αγώνα μέχρι τη Νίκη. Κηρύσσουμε από μία (1) έως τρεις (3) ώρες διευκολυντική στάση εργασίας, στο τέλος της πρωινής και στην αρχή της απογευματινής ζώνης, για τη συμμετοχή των συναδέλφων στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 11/1/2024 στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Συμμετοχή και σε κάθε συλλαλητήριο φοιτητών, μαθητών, πανεπιστημιακών και εργαζόμενων στα ΑΕΙ που οργανώνεται για τις επόμενες μέρες.

  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία.
  • Όχι στην κατάργηση του άρθρου 16 – όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
  • 15% για την παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα στο πτυχίο.
  • Άμεση επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου.
  • Μαζικούς, μόνιμους διορισμούς για την κάλυψη όλων των αναγκών. Αποκλειστικά με την προϋπηρεσία και την ημερομηνία λήψης πτυχίου. Διορισμός όλων των αναπληρωτών. Κατάργηση του ν.4589/2019 για το προσοντολόγιο. ΟΧΙ στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
  • Κατάργηση των νόμων 4692/2020 & 4823/2021 της κατηγοριοποίησης και διάλυσης των Δημόσιων Σχολείων μέσω της «αξιολόγησης». Κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου (αξιολόγηση, Ελάχιστη βάση εισαγωγής, τράπεζα θεμάτων, διαγωνισμό PISA, Πανεπιστημιακό άσυλο κ.λπ.).

Πέμπτη 11/1/2024 στα Προπύλαια στις 12:00

Όλες/οι στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο
ενάντια στην καταστρατήγηση του συντάγματος και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.