Κάτω τα χέρια απ’ τα σχολεία μας και τις/τους συναδέλφισσες/φους μας!Κάτω τα χέρια από την απεργία!

Το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Πειραιά « Η Πρόοδος» αφού έλαβε υπόψη του την 34412/Ε3/ 3 – 4 – 2024 εγκύκλιο του Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘΑ  Γ. Κατσαρού με θέμα: «Αντικατάσταση στελεχών εκπαίδευσης που δεν συμμετέχουν στην αξιολόγηση», αποφασίζει τα ακόλουθα:

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘΑ διότι με αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις αμφισβητεί το κατοχυρωμένο απεργιακό δικαίωμα Διευθυντών/-ντριών – Προϊσταμένων σχολικών μονάδων που υπερασπίζονται το Δημόσιο σχολείο και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών/τριών  τους  συμμετέχοντας σε νόμιμα κηρυγμένη απεργία – αποχή από τις διαδικασίες της ατομικής αξιολόγησης!

Το ΥΠΑΙΘΑ στοχοποιεί αυτούς που υπερασπίστηκαν όχι τη θέση-ρόλο ευθύνης που θέλει να τους επιβάλλει αλλά  τη δημοκρατία στο σχολείο και την παιδαγωγική ελευθερία των εκπαιδευτικών από «θέση  ευθύνης» απέναντι στους/στις μαθητ(ρι)ες, τους/τις συναδέλφους/ισσες και τις συλλογικές αποφάσεις!

Η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο 3 χρόνια τώρα παλεύουν να επιβάλλουν το σχολείο της υποταγής και της εμπορευματοποίησης. 14 φορές  έσυραν στα δικαστήρια τα εκπαιδευτικά σωματεία και τις Ομοσπονδίες, με σκοπό να σταματήσουν τον δίκαιο αγώνα μας ενάντια στην εμπορευματοποίηση και τον επιθεωρητισμό. Το δικαστικό πραξικόπημα του ΥΠΑΙΘΑ δεν πέρασε, ο κλάδος στις πιο μαζικές συλλογικές διαδικασίες των τελευταίων χρόνων αποφάσισε τη συνέχιση του αγώνα με κήρυξη νέας Απεργίας-Αποχής.

Μπροστά στη γενικευμένη οργή και αποφασιστικότητα του κλάδου καταφεύγουν σε αυτό που ξέρουν καλύτερα: τον ολοκληρωτισμό, τον εκφοβισμό, τις απειλές ποινών. Επιτίθενται στο αγωνιστικό κομμάτι  των προϊσταμένων-διευθυντ(ρι)ών που στέκεται στο πλευρό του δημόσιου σχολείου και των εκπαιδευτικών!   Επιχειρούν να μας υποτάξουν ώστε σκυμμένοι και σκυμμένες με το φόβο της τιμωρίας να εφαρμόσουμε την αξιολόγηση!

3 χρόνια τώρα δεν κατάφεραν να διασπάσουν την ενότητα του εκπαιδευτικού σώματος αλλά αντίθετα την ενίσχυσαν.

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες συναδέλφους/ισσες πανελλαδικά που περήφανα και ανυπότακτα συνεχίζουν να κουβαλούν στις πλάτες τους τη συλλογική αξιοπρέπεια ενός κλάδου που αρνείται  να παραδώσει το δημόσιο σχολείο και τα δικαιώματά μας στα αρπαχτικά της αγοράς, του κέρδους, της ζούγκλας που ετοιμάζουν για το σχολείο και ζητούν να νομιμοποιήσουμε!

Προσπαθούν να σπείρουν το φόβο, αλλά να ξέρουν πως θα εισπράξουν οργή!

  • Διαμηνύουμε στα στελέχη  εκπαίδευσης (Διευθυντές Εκπαίδευσης, Συμβούλια Επιλογής & Υπηρεσιακά  Συμβούλια) που καλούνται να υλοποιήσουν τις αυθαίρετες  πράξεις του ΥΠΑΙΘΑ και να εκδώσουν πράξεις αντικατάστασης ότι οι συνάδελφοι/ισσες είναι απεργοί και προστατεύονται από το συνταγματικά κατοχυρωμένο απεργιακό δικαίωμα! Όσες, όσοι το παραβλέψουν και υπογράψουν αυτές τις πράξεις έχουν προσωπική και νομική ευθύνη και θα αντιμετωπιστούν με κάθε συνδικαλιστικό, νομικό και πολιτικό μέσο.   
  • Απαιτούμε από τα μέλη των συμβουλίων επιλογής και των υπηρεσιακών συμβουλίων να μη σκεφτούν ούτε στιγμή να στραφούν ενάντια στους/στις εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε κηρυγμένη απεργία-αποχή των Ομοσπονδιών & των σωματείων τους! 
  • Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση και προς όλη την διοικητική πυραμίδα (από το ΥΠΑΙΘΑ ως τα Υπηρεσιακά Συμβούλια) ότι θα αξιοποιήσουμε κάθε νομικό, συνδικαλιστικό και πολιτικό μέσο σε περίπτωση που επιχειρήσουν να πλήξουν έστω και στο ελάχιστο απεργούς συναδέλφισσες/φους!
  • Κανένας/καμιά να μη δεχτεί να αντικαταστήσει συνάδελφους/ισσες διευθυντ(ρι)ες-προϊσταμένες που στοχοποιούνται.
  • Με βάση την απόφαση της Γ.Σ. της 26/3/2024 το Δ.Σ. του Συλλόγου δεσμεύεται για τη συνδικαλιστική, νομική και οικονομική κάλυψη των συναδέλφων.

Στηρίζουμε περήφανα την επιλογή μας να σταθούμε αταλάντευτα στην συλλογική μας απόφαση υπεράσπισης του δημόσιου σχολείου και των παιδιών!

Όχι μόνο δεν αλλάζουμε στάση αλλά αντίθετα κλιμακώνουμε τον αγώνα και διευρύνουμε το μέτωπο ενάντια στην αξιολόγηση. Συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη!

ΤΩΡΑ αποφασιστικά να σπάσουμε το πλέγμα της σιωπής και να αναδείξουμε το ζήτημα των διώξεων και της αμφισβήτησης του απεργιακού δικαιώματος ως ζήτημα δημοκρατίας. Καλούμε την ΔΟΕ να πάρει απόφαση συμμετοχής στην πανεργατική απεργία της 17/4 αναδεικνύοντας τα αιτήματα της δημοκρατίας στο σχολείο, της κατάργησης της αξιολόγησης, των αυξήσεων στους μισθούς, του ωραρίου των Νηπιαγωγών, του διορισμού μονιμοποίησης όλων των αναπληρωτών, της εξίσωσης των δικαιωμάτων τους με τους μόνιμους και της ακώλυτης μονιμοποίησης όλων των νεοδιόριστων.

Η υπεράσπιση του απεργιακού  δικαιώματος  είναι υπόθεση όλων και καλούμε να πάρουν όλοι θέση κόμματα, σωματεία, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ),  γονεϊκοί φορείς, η πανεπιστημιακή κοινότητα και όλο το εργατικό κίνημα μαχητικά και μαζικά να υπερασπιστούμε με όλα τα μέσα (συντονισμός σωματείων, νομικές ενέργειες – εξώδικο στο ΥΠΑΙΘΑ από ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ & ΣΩΜΑΤΕΙΑ για τις απειλές – μαζικές κινητοποιήσεις στις Διευθύνσεις  και στα συμβούλια επιλογής, παρεμβάσεις – επερωτήσεις στη Βουλή – υπογραφές – παρεμβάσεις – ψηφίσματα από τα συνδικάτα των εργαζομένων, τα Παιδαγωγικά Τμήματα, τους πανεπιστημιακούς Δασκάλους, γονεϊκούς φορείς,  άμεση απεργιακή κινητοποίηση)

Στο μαύρο που απαιτούν να υποταχθούμε, ας αντιπαραβάλλουμε το πάθος με το οποίο μπήκαμε στις τάξεις, την αγάπη που έχουμε για το σχολείο, τα όνειρά μας γι’ αυτό και την πορεία μας εντός του. Τα όνειρά μας για τους μαθητές/τριες μας. Την αλληλεγγύη μας και την στήριξη καθενός/καθεμιάς από όλους/όλες μας.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.