Καθαρίστριες σε όλα τα σχολεία! Δίωρη στάση εργασίας Τρίτη 22/9

Μόνιμη και σταθερή δουλειά σε όλες τις καθαρίστριες!

Όχι στους ρατσιστικούς αποκλεισμούς μεταναστριών σχολικών καθαριστριών στους Δήμους!

Κηρύσσουμε την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2ωρη στάση εργασίας για τις 2 πρώτες ώρες του πρωινού κύκλου για όσα σχολεία αντιμετωπίζουν προβλήματα και ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας.

Η απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει το τρόπο πρόσληψης των σχολικών καθαριστριών αναθέτοντας την αρμοδιότητα και την ευθύνη στα γραφεία Προσωπικού των Δήμων και όχι πλέον στις σχολικές επιτροπές διατυμπανίστηκε ως μεγάλη αλλαγή και βελτίωση για την ποιότητα καθαριότητας που απαιτείται σε συνθήκες μάλιστα πανδημίας.

Όμως, αντί για μονιμοποίηση όλων όσων εργάζονταν εδώ και πολλά χρόνια στα σχολεία, αντί για δραματική αύξηση των προσλήψεων ώστε να τηρούνται με επάρκεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης της πανδημίας, το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε ελαχιστοποίηση των προσλήψεων και μάλιστα με ρατσιστικό αποκλεισμό των μεταναστριών καθαριστριών.

Έτσι, για παράδειγμα, στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας αντί για 65 σχολικές καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης που ζήτησε ο Δήμος έδωσαν 41 πλήρους και 9 μειωμένου ωραρίου (3 ωρών)! Λαμβάνοντας υπόψη ότι στα γεωγραφικά όρια του Δήμου λειτουργούν τριάντα δύο (32) νηπιαγωγεία -κάποια εξ’ αυτών σε παραρτήματα, είκοσι πέντε (25) δημοτικά σχολεία, έντεκα (11) γυμνάσια και έξι (6) λύκεια, μπορεί κανείς να αναλογιστεί τον όγκο εργασίας και το βεβαρυμμένο πρόγραμμα που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας όλων αυτών των χώρων.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στον Δήμο Πειραιά. Για περισσότερα από 140 σχολεία (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) έδωσαν 114 πλήρους και 25 μειωμένου ωραρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον ίδιο αριθμό σχολείων στην αρχή της περυσινής χρονιάς είχαν προσληφθεί 141 καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης.

Παράλληλα η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, να αλλάξει τη διαδικασία πρόσληψης των υπαλλήλων καθαριότητας στα σχολεία στις αρχές Αυγούστου (7/8) -με την πανδημία σε έξαρση- είναι ανεύθυνη και εγκληματική. Η Υπουργική Απόφαση για την κατανομή των θέσεων ανά δήμο εκδόθηκε μόλις την 21η Αυγούστου. Έτσι αναμενόμενο ήταν καθώς προβλέπεται περιθώριο τριών ημερών για αιτήσεις, και δύο ημερών για ενστάσεις να παρατηρηθούν φαινόμενα καθυστερήσεων και ανεπάρκειας προσωπικού καθαριότητας σε πολλούς δήμους.

Πολλά σχολεία του συλλόγου μας ως σήμερα είτε δεν έχουν καθόλου προσωπικό είτε το προσωπικό που τους διατέθηκε δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες τους. Τα σχολεία σε πολλές περιπτώσεις αναγκάστηκαν να απευθυνθούν σε ιδιωτικά συνεργία καθαριότητας- ξοδεύοντας από την επιχορήγηση των σχολείων – για να είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους μαθητές την ημέρα του αγιασμού! Ταυτόχρονα σε πολλά νηπιαγωγεία το προσωπικό δεν επαρκεί καθώς είναι μειωμένου ωραρίου (3 ώρες). Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση δεν μπορεί να διαιωνίζεται και ταυτόχρονα κρατικές και δημοτικές αρχές να εξαντλούνται σε επικοινωνιακά παιχνίδια και ανέξοδες υποσχέσεις.

Με βάση τα παραπάνω ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά «Η Πρόοδος» κηρύσσει την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2ωρη στάση εργασίας για τις 2 πρώτες ώρες του πρωινού κύκλου για όσα σχολεία αντιμετωπίζουν προβλήματα και ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας.

  • Απαιτούμε την αύξηση του αριθμού των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού καθαρισμού των δημόσιων σχολείων με βάση τις ανάγκες.
  • Απαιτούμε την πρόσληψη προσωπικού καθαρισμού πλήρους απασχόλησης για όλη την διάρκεια λειτουργίας των σχολείων. Όχι στις συμβάσεις μειωμένου ωραρίου (3 ωρών) που δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των σχολείων.
  • Απαιτούμε την άμεση τροποποίηση και την ανάκληση του ρατσιστικού αποκλεισμού των μεταναστριών καθαριστριών ώστε να συμμετέχουν ισότιμα στην προκήρυξη των θέσεων που έχουν γίνει.
  • Καλούμε τη ΔΟΕ και τους Συλλόγους εκπαιδευτικών να παρέμβουν άμεσα ώστε να ανατραπεί αυτή η ρατσιστική ρύθμιση.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.