ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ!

Για την διεξαγωγή «προαιρετικών» εξ αποστάσεως «μαθημάτων» τις ημέρες του Πάσχα

Υπάρχει συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο (ΠΔ79) που ορίζει με ενιαίο τρόπο τη λειτουργία των σχολείων και αυτό θα ακολουθήσουμε όλοι και όλες… Η προαιρετική, στα πλαίσια της παιδαγωγικής σχέσης, επικοινωνία εκπαιδευτικών – μαθητών δεν χρειάζεται υπουργική άδεια

«θα δύναται να παρέχεται σε προαιρετική βάση εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και κατά τη διάρκεια των δύο επερχόμενων εβδομάδων, με εξαίρεση το χρονικό διάστημα από Μεγάλη Τετάρτη 15.04.2020 ως και Τρίτη 21.04.2020. Το ακριβές πλαίσιο θα οριστεί με σχετικές διατάξεις.

από την ιστοσελίδα του ΥΠΑΙΘ, 9/4/2020

Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η λειτουργία του σχολείου, η έναρξη των μαθημάτων, οι διακοπές και οι αργίες, ρυθμίζονται με το ΠΔ79 άρθρο 3 § 1 «Τα δημόσια σχολεία και νηπιαγωγεία δεν λειτουργούν τις ακόλουθες ημέρες: … στ) από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και την παρασκευή του Διακαινησίμου». Διάταξη η οποία δεν αναιρείται ούτε με υπουργικές αποφάσεις ούτε με συστάσεις ούτε με προσφυγή στον κοινωνικό αυτοματισμό.

Και ρωτάμε:

1. Από πότε η λειτουργία του δημόσιου σχολείου έγινε προαιρετική; Δεν υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία που καθορίζει τις ημέρες και ώρες που λειτουργούν τα σχολεία;

2. Σε τι θα βοηθήσει στην παρούσα φάση η ένταση του πολυκερματισμού που ήδη συμβαίνει στο χώρο της εκπαίδευσης.

3. Τι υπονοεί το υπουργείο πετώντας για άλλη μια φορά το μπαλάκι στους εκπαιδευτικούς; Ότι υπάρχουν εργατικοί δάσκαλοι που δουλεύουν και το Πάσχα και κατ’ αντιστοιχία οι τεμπέληδες που δε δουλεύουν, ενεργοποιώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό, εργαλείο χρήσιμο για τα επόμενα μέτρα που ετοιμάζει;

Υπάρχει λοιπόν συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο (ΠΔ79) που ορίζει με ενιαίο τρόπο τη λειτουργία των σχολείων και αυτό θα ακολουθήσουμε όλοι και όλες απαρέγκλιτα. Τα υπόλοιπα, ας τα βρει το Υπουργείο Παιδείας με τους αυλικούς του δημοσιογράφους που είναι ήδη σε διατεταγμένη υπηρεσία να βγουν στα κανάλια και να προαναγγέλλουν μειώσεις μισθών για τους «τεμπέληδες» εκπαιδευτικούς!

Η προαιρετική, στα πλαίσια της παιδαγωγικής σχέσης, επικοινωνία εκπαιδευτικών – μαθητών δεν μπορεί ρυθμίζεται από το κτίριο του Αμαρουσίου. Δεν χρειάζεται υπουργική άδεια. Όταν το υπουργείο μπλέκεται στις προαιρέσεις της σχολικής κοινότητας, θολώνει τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ υπαλληλικής υποχρέωσης και προσωπικής επιλογής. Σ’ αυτά τα θολά νερά το δημόσιο σχολείο θα ναυαγήσει. Να αφήσει ήσυχη λοιπόν το υπουργείο την παιδαγωγική σχέση, στον βαθμό που αυτή ξεπερνάει τον ορίζοντα του.

Για όλα τα παραπάνω καλούμε το ΔΣ της ΔΟΕ να πάρει άμεσα θέση.

Αυτές τις ώρες σκυμμένοι πάνω από τα πληκτρολόγια ή με ένα τηλέφωνο στο χέρι δίνουμε τη μάχη της μόρφωσης και της αλληλεγγύης για να στηρίζουμε τους μαθητές μας τις οικογένειες τους. Δίνουμε τη μάχη για να σταθούμε δίπλα στους δικούς μας ανθρώπους, που τώρα μας θέλουν κοντά τους. Αφήστε μας απερίσπαστους. Τα επικοινωνιακά παιχνίδια, οι πολιτικές σκοπιμότητες, οι συκοφαντικές επιθέσεις εναντίον μας και τα τρομολαγνικά σενάρια και τα στημένα ρεπορτάζ που απειλούν το κύρος και τους μισθούς μας από τα δελτία των επτά δεν βοηθούν.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.