Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους πολιτικούς, οικονομικούς και στρατιωτικούς ανταγωνισμούς στην Ουκρανία

Η βαριά απειλή του πολέμου απλώνεται πάνω από την Ουκρανία και την ευρύτερη περιοχή. Ο κίνδυνος έναρξης μιας πολεμικής σύγκρουσης στην περιοχή είναι πιο έντονος από ποτέ το τελευταίο διάστημα. Μια προβοκάτσια ή ένα «ατύχημα» μπορεί να δώσει την αφορμή για να εκδηλωθούν με τον πιο βίαιο τρόπο οι συσσωρευμένες αντιθέσεις. Οι κραυγές των ΗΠΑ και της Βρετανίας για εκδήλωση επιθετικών πολεμικών ενεργειών από τη Ρωσία, που έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, μοιάζουν περισσότερο με προσπάθεια «ανάμματος του φυτιλιού». Επιπλέον, το γεγονός πως οι πυρετώδεις αδιαφανείς διαπραγματεύσεις δεν έχουν οδηγήσει προς το παρόν σε κάποια διέξοδο, εντείνει τους φόβους.

Σε αυτές τις συνθήκες, ιδιαίτερα μεγάλη είναι η ανησυχία στη χώρα μας, καθώς η κυβέρνηση με την νέα πενταετή συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις μετατρέπει την Ελλάδα σε επιθετικό προγεφύρωμά των ΗΠΑ, καθιστώντας την στόχο του αντίπαλου μπλοκ, προκαλώντας έτσι μεγάλους κινδύνους για τον λαό και τη νεολαία.

Την ώρα που η λαϊκή οικογένεια:

  • αδυνατεί να τα βγάλει πέρα με την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις στο ρεύμα και στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης
  • βρίσκεται αντιμέτωπη με την πανδημία, ως αποτέλεσμα των ελλιπών μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και με το Εθνικό Σύστημα Υγείας να παραμένει αθωράκιστο
  • ζει στο πετσί της τι θα πει φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση, μαζικές απολύσεις, κλείσιμο εργοστασίων και επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, όπως η ΛΑΡΚΟ
  • φορτώνεται ολοένα και μεγαλύτερα βάρη για τη μόρφωση και τις σπουδές των παιδιών της

η κυβέρνηση δίνει δις ευρώ για εξοπλιστικές δαπάνες (Rafale, Φρεγάτες) κι εμπλέκει όλο και περισσότερο τη χώρα στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η κυβέρνηση έχει ήδη εμπλέξει την Ελλάδα στην ουκρανική κρίση, με την ενεργοποίηση της στρατηγικής βάσης της Σούδας, την αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για να αναπτυχθούν προς βορρά αμερικανικά και βρετανικά στρατεύματα, με τον ελλιμενισμό κατασκοπευτικών και άλλων αεροσκαφών, τη συμμετοχή σε ασκήσεις και άλλες ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις.

Ο κίνδυνος μιας πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Ευρώπη, με την ξεκάθαρη εμπλοκή του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και η απειλή μιας ευρύτερης ανάφλεξης, παγώνει το αίμα των λαών. Στο βωμό της αντιπαράθεσης των συμφερόντων σε Ουάσινγκτον, Βρυξέλες, Κίεβο και Μόσχα, κινδυνεύουν να θυσιαστούν χιλιάδες ζωές ενώ οι λαοί πληρώνουν ήδη την αντιπαράθεση με φτώχεια, ακρίβεια, φόβο, πολεμική προετοιμασία, πανάκριβους εξοπλισμούς. Σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης οι αρνητικές συνέπειες θα γενικευτούν. Ο ελληνικός λαός και όλοι οι λαοί της περιοχής, έχουν ζωτικό συμφέρον να ανατρέψουν αυτούς τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς.

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές απαιτείται η κινητοποίηση του λαϊκού και του αντιπολεμικού κινήματος διεκδικώντας άμεσα:

  • Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή της Ελλάδας στην Ουκρανία. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα, όχι σε ασκήσεις και άλλες κοινές επιχειρήσεις.
  • Να κλείσουν άμεσα οι βάσεις στη Σούδα, στην Αλεξανδρούπολη, στο Στεφανοβίκειο και στη Λάρισα, να κλείσουν άμεσα όλες οι ευρωατλαντικές υποδομές και να μη χρησιμοποιηθούν  για επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
  • Όχι στο όργιο των εξοπλισμών – λεφτά για την υγεία, την παιδεία, τους ανέργους, τις κοινωνικές ανάγκες και όχι για όπλα.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.