Κανένας εκπαιδευτικός δεν υποχρεούται να παρέχει τηλεκπαίδευση από το σπίτι του

Λέμε ΟΧΙ στην κοροϊδία και στις επικοινωνιακές τακτικές του ΥΠΑΙΘ και της κυβέρνησης

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

το Υ.ΠΑΙ.Θ. έστειλε οδηγία στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου σχολεία και εκπαιδευτικοί να βρίσκονται σε ετοιμότητα για εφαρμογή του μοντέλου της σύγχρονης εξ’ αποστάσεως τηλεκπαίδευσης μέσω της πλατφόρμας Webex, σε περίπτωση που ο Περιφερειάρχης Αττικής ή μεμονωμένοι δήμοι κλείσουν σχολικές μονάδες λόγω των καιρικών συνθηκών.

Επιπλέον  με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής ανακοινώθηκε ότι: «Με αφορμή τα έντονα καιρικά φαινόμενα που ξεκίνησαν να εκδηλώνονται σήμερα το πρωί στην Αττική και τις μετεωρολογικές προβλέψεις ότι τα φαινόμενα αυτά θα επιδεινωθούν το επόμενο 24ωρο, … κλειστά θα είναι αύριο Δευτέρα 6 Ιανουαρίου όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αττικής.»

Η εκπαιδευτική κοινότητα απέδειξε ότι στο διάστημα της πανδημίας στάθηκε δίπλα στους μαθητές και στις οικογένειές τους και αξιοποίησε κάθε πρόσφορο μέσο για να διατηρηθεί η επαφή με τη σχολική ζωή, παρόλο που η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ δε δημιούργησε καμία προϋπόθεση για την ισότιμη συμμετοχή όλων των μαθητών στην τηλεκπαίδευση. Η τηλεκπαίδευση ήταν μία μορφή που επιλέχτηκε εξαιτίας της μακροχρόνιας αναστολής λειτουργίας των σχολείων λόγω κορωνοϊού. Δεν ήταν ούτε είναι ούτε θα πρέπει να είναι μία μορφή που θα επιλέγεται σε έκτακτες συνθήκες.

Στην περίπτωση των δυσμενών καιρικών συνθηκών, θεωρούμε αδιανόητο να επιβάλλεται η εφαρμογή τηλεκπαίδευσης, όταν δεν έχει εξασφαλιστεί η ασφάλεια των εκπαιδευτικών που χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό του σχολείου τους και άρα θα πρέπει να μετακινηθούν προς τις σχολικές μονάδες τους. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα ισχύουν για όλους, μαθητές και εκπαιδευτικούς, και πρωτίστως ενδιαφέρει η ασφάλειά τους, αλλά και σε κάθε περίπτωση οποιουδήποτε έκτακτου γεγονότος προέχει η ασφαλής πρόσβαση στους χώρους εργασίας των εκπαιδευτικών. Με δεδομένο ότι η πρόσβαση στα σχολεία δεν θα είναι ασφαλής για τους εκπαιδευτικούς, η παροχή οποιαδήποτε μορφής τηλεκπαίδευσης καθίσταται αδύνατη.

Επιτέλους ας σταματήσει η κοροϊδία και οι επικοινωνιακές τακτικές από την πλευρά του ΥΠΑΙΘ και της κυβέρνησης στην προσπάθειά τους να αποκρύψουν το γεγονός ότι έχουν αφήσει ανοχύρωτα τα σχολεία από άποψη τεχνολογικού εξοπλισμού και υποδομών. Σε ποια πλατφόρμα μας καλεί το Υπουργείο Παιδείας να κάνουμε τηλεκπαίδευση; Σε αυτή που έχει πουλήσει τα προσωπικά μας δεδομένα; Τέλος, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι πολλές μαθήτριες και μαθητές εν μέσω πολύ χαμηλών θερμοκρασιών δεν έχουν θέρμανση στα σπίτια τους, γεγονός που δεν φαίνεται να απασχολεί καθόλου την Κυβέρνηση.

Αφήστε τα παιδιά να παίξουν με το χιόνι και ασχοληθείτε με τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης και της κοινωνία.

Συνοψίζοντας:

1. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος μέσα στο Σαββατοκύριακο, εκτός ωραρίου και από το σπίτι του, να δοκιμάσει οποιαδήποτε πλατφόρμα ή να προβεί σε κάποια άλλη ενέργεια.

2. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να παρέχει από το σπίτι του τηλεκπαίδευση, εφόσον το σχολείο είναι κλειστό. Το σπίτι μας δεν είναι χώρος εργασίας ούτε οφείλουμε να διαθέτουμε ανά πάσα στιγμή τα αναγκαία τεχνολογικά μέσα.

3. Κανείς δεν μπορεί να μας υποχρεώσει να μεταβούμε στο σχολείο εφόσον αυτό είναι κλειστό με κίνδυνο τη σωματική μας ακεραιότητα.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.