Καταγγέλλουμε την εγκληματική κυβερνητική πολιτική σε βάρος του περιβάλλοντος και της ζωής μας – Στήριξη και Αλληλεγγύη στους πυρόπληκτους!

Συνάδελφοι/ισσες,

Μέρες τώρα δεκάδες πυρκαγιές καίνε ανεξέλεγκτα απ’ άκρη σ΄ άκρη τη χώρα προκαλώντας μια ανείπωτη καταστροφή, με περισσότερο από 1 εκατ. στρέμματα καμένης γης, σπίτια κι ολόκληρους οικισμούς, αγροτικές καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες κι επαγγελματικούς χώρους κατεστραμμένους, εκατοντάδες ανθρώπους ξεσπιτωμένους. Μα πάνω απ’ όλα μια νέα τεράστια οικολογική καταστροφή, με την καταστροφή ατέλειωτων δασικών εκτάσεων (και όλου του οικοσυστήματός τους).

Όλα αυτά δεν δικαιολογούνται ως κάτι “φυσικό κι αναπόφευκτο” όπως προσπαθεί να μας πείσει η κυβέρνηση. Έρχονται ως συνέπειες μιας καταστροφικής για το περιβάλλον πολιτικής που χρόνια τώρα παραδίδει τα δάση, τη γη, τα νερά και τον αέρα μας, όλο τον δημόσιο πλούτο θυσία στον βωμό του κέρδους για τη δημιουργία κολοσσιαίων αιολικών πάρκων, ξενοδοχειακών μονάδων, εργοστασίων εξόρυξης χρυσού ή “διαχείρισης” απορριμμάτων, “επενδύσεων” σαν το Ελληνικό κ.ά.

Η κλιματική κρίση είναι το αποτέλεσμα των κυβερνητικών πολιτικών (στην Ελλάδα κι όλο τον κόσμο) κι όχι ο “αντίπαλος” τους όπως προσπαθούν να μας πείσουν. Το ίδιο και οι πυρκαγιές. Η ανικανότητά τους να τις ελέγξουν και να τις σταματήσουν οφείλεται  στην απόλυτη αποδιοργάνωση των υπηρεσιών δασοπυρόσβεσης και δασοπροστασίας. Πώς θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό άλλωστε όταν (κατ’ αναλογία με ό,τι συμβαίνει και στον τομέα της υγείας εν μέσω πανδημίας) αντί κονδυλίων για προσλήψεις προσωπικού και προμήθεια αεροπλάνων και εξοπλισμού δασοπυρόσβεσης, τα κρατικά κονδύλια κατευθύνονται σε προσλήψεις αστυνομικών κι αγορές περιπολικών, πολεμικές δαπάνες, ενισχύσεις μεγάλων επιχειρήσεων, “δωράκια” στους καναλάρχες κ.ά.

Όμως η φύση δεν είναι εμπόρευμα, το περιβάλλον δεν μπορεί να μετατρέπεται σε πεδίο κερδοφορίας! Πρέπει τώρα να προστατευτεί, πριν η ζωή μας στις πόλεις και τα χωριά γίνει αβιώτη!

Ο Συλλόγος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά «Η Πρόοδος» ενώνει τη φωνή του με τους πληγέντες. Αποφασιστική απάντηση δίνει ο μαζικός ενωτικός αγώνας του λαού της Β. Εύβοιας κόντρα σε σχεδιασμούς για “μπίζνες” πάνω στα καμένα όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση για την “ανασυγκρότηση” της περιοχής, εξασφαλίζοντας κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους. Στηρίζουμε το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών – Δασεργατών Εύβοιας και στον Αγροτικό Σύλλογο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, και τις Επιτροπές Αγώνα πυρόκληκτων που διοργανώνουν παλαϊκό συλλαλητήριο το Σάββατο 21 Αυγούστου στις 7 μ.μστον κόμβο της Στροφυλιάς. 

 Απαιτούμε:

Πλήρη και άμεση αποζημίωση των πληγέντων για την αποκατάσταση των καταστροφών σε κατοικία και εργασία. Άμεση καταγραφή των ζημιών και ουσιαστική στήριξη των πληγέντων, 100% αποζημίωση – Όχι στα μέτρα κοροϊδία της κυβέρνησης. Να εξασφαλιστεί το εισόδημα ιδιαίτερα για καλλιεργητές όπως οι ρητινοκαλλιεργητές, οι ελαιοπαραγωγοί, οι μελισσοκόμοι, αλλά και οι κτηνοτρόφοι. Να αποκατασταθούν όλες οι υποδομές ύδρευσης και ηλεκτροδότησης.

Εξασφάλιση ασφαλούς στέγασης, σίτισης, υγιεινής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όσους και όσο χρειάζεται.

Την άμεση δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, στελεχωμένου με όλο το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμένο με τα αναγκαία επίγεια και εναέρια μέσα – Δαπάνες για την πυροπροστασία και τις κοινωνικές ανάγκες και όχι για τα κανάλια, τα κέρδη των επιχειρήσεων και την αστυνομία

Καμιά αλλαγή χρήσης γης στις καμένες δασικές περιοχές – Πρόγραμμα πλήρους προστασίας των δασικών περιοχών ώστε να αναγεννηθούν χωρίς την καταστροφική παρέμβαση επιχειρηματικών και εργολαβικών συμφερόντων

Να προχωρήσουν άμεσα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα. 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα της ΕΛΜΕ Ευβοίας για ενίσχυση-συμπαράσταση–αλληλεγγύη στους πληγέντες, συνεισφέρει το ποσό των 300€ και καλεί τους/τις συναδέλφους/ισσες να συμβάλουν όπως μπορούν στον παρακάτω λογαριασμό:

Eurobank: GR5802606770000100102755624

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.