Καταγγελία για την ξαφνική μεταφορά μαθητριών και μαθητών από τη Δομή του Ελαιώνα

Παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα το δράμα του ουκρανικού λαού που κατατρεγμένος παίρνει το δρόμο της προσφυγιάς λόγω του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην χώρα του. Παράλληλα ακούμε τα μεγάλα λόγια και τις υποσχέσεις από κυβερνητικά στελέχη αλλά και τη Δημοτική Αρχή της Αθήνας για αλληλεγγύη και στήριξη στις/στους πρόσφυγες που φτάνουν και στη δική μας χώρα. Ωστόσο, την ίδια ώρα, βιάζονται να πετάξουν εκτός σχολείων δεκάδες παιδιά προσφύγων και μεταναστών από την Ανοιχτή Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων Ελαιώνα.

Με βάση όσα είχαν ανακοινωθεί, είχε δρομολογηθεί το κλείσιμο της Δομής στο τέλος του Μαΐου. Όμως, σήμερα Τετάρτη 29-03-2022 πληροφορηθήκαμε, ότι εβδομήντα εννέα (79) από τις οικογένειες που διαμένουν στον χώρο της Δομής καλούνται μέχρι την Παρασκευή 1η Απριλίου να τον εγκαταλείψουν και να μεταφερθούν σε άλλο Κέντρο Φιλοξενίας εκτός αστικού ιστού, στο Σχιστό.

Συνέπεια αυτού, πενήντα (50) παιδιά σχολικής ηλικίας, που φοιτούν σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, θα βρεθούν για ακόμη μια φορά εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας, αφού θα πρέπει να αναζητήσουν νέα σχολεία και να εξασφαλίσουν τον τρόπο μετακίνησής τους από και προς αυτά, μια ανάσα πριν τη λήξη του σχολικού έτους. Η ανατροπή της ομαλής φοίτησής τους, έρχεται μετά από σχεδόν δύο σχολικές χρονιές όπου οι πρόσφυγες μαθήτριες και μαθητές ήταν αποκλεισμένοι από την τηλεκπαίδευση, αφού δε διέθεταν τα τεχνολογικά μέσα που απαιτούνταν.

Τη φετινή χρονιά κατάφεραν να παρακολουθήσουν κανονικά τα μαθήματά τους, με μεγάλη προσπάθεια να χτίσουν σχέσεις με τις/τους εκπαιδευτικούς, να κοινωνικοποιηθούν με συνομηλίκους τους, να αποκτήσουν μια καλύτερη καθημερινότητα που τους προσέφερε το σχολείο, δημιουργώντας αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας που τόσο έχουν ανάγκη στη ζωή τους.  Όλα τα παραπάνω θα διακοπούν βίαια μεσούσης της σχολικής χρονιάς και τη θέση τους θα πάρουν η ματαίωση, η ανασφάλεια και η επίπονη προσπάθεια να αποκτήσουν από την αρχή σταθερές στη ζωή τους.

Επιπλέον, θα μετακινηθούν και μαθήτριες και μαθητές που φοιτούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σε μια σχολική χρονιά που εφαρμόζεται η Τράπεζα Θεμάτων, είναι άδικη και συνιστά επιπλέον εμπόδιο η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, πολύ περισσότερο η διακοπή της φοίτησης λίγο πριν τις εξετάσεις τους. 

Η βίαιη μετακίνηση των μαθητ(ρι)ών μας και των οικογενειών τους έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά την απόφαση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να μην κάνει δεκτή την αίτηση Ασύλου (παροχής καθεστώτος Διεθνούς Προστασίας) του μαθητή της Γ’ Λυκείου του 1ου ΓΕΛ Αγ. Δημητρίου Σαϊντού Καμαρά.

Η κυβέρνηση αλλά και ο δήμος της Αθήνας επιβεβαιώνουν και με αυτή την απόφαση ότι είναι υποκριτικά όσα ευαγγελίζονται περί αλληλεγγύης.

Με κεκτημένη ταχύτητα πετάνε τα παιδιά εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας για να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες κατασκευής των έργων ανάπλασης στον Βοτανικό. Όταν μπαίνει στο ζύγι η έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης και στήριξης-φροντίδας των ανθρώπων από τη μια και οι σχεδιασμοί των κατασκευαστικών εταιριών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων από την άλλη η επιλογή τους είναι δεδομένη!  

Καλούμε άμεσα Κυβέρνηση και δημοτική αρχή να ανακαλέσουν αυτή την απαράδεκτη απόφαση και να φροντίσουν να ολοκληρωθεί κανονικά και ομαλά η σχολική χρονιά για όλα τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών από όλες τις Δομές Φιλοξενίας στα σχολεία που φοιτούν έως σήμερα. Άμεσα να διεκπεραιωθούν οι μετεγγραφές στα νέα σχολεία και να εξασφαλιστούν τα  λεωφορεία για τη μετακίνηση των παιδιών προς και από αυτά, ώστε τα παιδιά να είναι στις θέσεις τους με το πρώτο χτύπημα του κουδουνιού τον Σεπτέμβρη.  

Οφείλουμε να δούμε κατάματα τα αίτια της αναπαραγωγής της προσφυγιάς, δηλαδή το σάπιο καθεστώς της εκμετάλλευσης και τους πολέμους που αυτό γεννά, την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, που έχει τη σφραγίδα της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, το αντιδραστικό Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ που διαχειρίζεται τους πρόσφυγες με κυνισμό ως φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό.

Απαιτούμε:

  • Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έκδοσης των αδειών διαμονής και διαβατηρίων και να πάψει αυτό το καθεστώς ομηρίας, χιλιάδων ανθρώπων.
  • Να πάψουν οι συνεχείς μετακινήσεις των μαθητ(ρι)ών κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους και να γίνεται απρόσκοπτα η εγγραφή τους στις σχολικές μονάδες.
  • Να εξασφαλιστεί η στελέχωση όλων των δημόσιων σχολείων με εκπαιδευτικούς τάξεων υποδοχής και διερμηνείς.
  • Να κλείσουν οι Δομές – στρατόπεδα. Να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.

Για τους εκπαιδευτικούς η επιλογή είναι ξεκάθαρη!

Στεκόμαστε πάντα δίπλα στον άνθρωπο!

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και στηρίζουμε ψυχολογικά, ηθικά, έμπρακτα τα παιδιά όλου του κόσμου και τις οικογένειές τους!

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.