ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΠΟΥ ΑΣΚΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ Β.Α. ΑΙΓΑΙΟΥ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά «Η Πρόοδος» καταγγέλλει την άγρια αστυνομική καταστολή, με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον αγώνα των κατοίκων των νησιών ενάντια στη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης προσφύγων, στην πραγματικότητα πόλεων των 5000-7000 ανθρώπων με προδιαγραφές φυλακών.

Η Κυβέρνηση, με μεθόδους που θυμίζουν άλλες εποχές, τις τελευταίες μέρες στήνει στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου ένα επικίνδυνο πολεμικό σκηνικό:

  • Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προχώρησε σε αναγκαστικές επιτάξεις εκτάσεων, προκειμένου να επιβάλει την ανάπτυξη υπερδομών εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών.
  • Με νυχτερινές καταδρομικές επιχειρήσεις μεταφέρει δεκάδες διμοιρίες ΜΑΤ για να ενισχύσει τις ήδη υπάρχουσες και να επιβάλει με την καταστολή τους σχεδιασμούς της.

Η ωμότητα των αστυνομικών επιθέσεων σε Μυτιλήνη και Χίο δεν είναι μόνο δείγμα μιας εξαιρετικά αυταρχικής κατασταλτικής πολιτικής, αλλά και δείγμα της απόλυτης προσήλωσης και υποταγής της κυβέρνησης στην εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας για το προσφυγικό που έχει σαν αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου. Συμφωνία που προσυπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί με τον πιο αυταρχικό τρόπο η σημερινή.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά «Η Πρόοδος» συμπαραστέκεται στον αγώνα των νησιωτών για να μην κατασκευαστεί καμιά νέα δομή, να κλείσουν οι υπάρχουσες, να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και να μην μετατραπούν τα νησιά σε φυλακές ψυχών.

Οι νησιώτες, που ειδικά στον πρώτο καιρό, κατά κανόνα, συμπαραστάθηκαν και στήριξαν τους πρόσφυγες, με ηρωικές προσπάθειες διάσωσης –αλληλεγγύης- περίθαλψης και οργάνωσης συσσιτίων, αδυνατούν να αναλάβουν το υπέρογκο βάρος που τους επιβλήθηκε, και έχει αντίκτυπο σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Κυρίως, όμως, διαισθάνονται και διαπιστώνουν με την εμπειρία τους, πως καθημερινά το πρόβλημα διογκώνεται –χωρίς προοπτική βελτίωσης – με αποτέλεσμα να μετατρέπονται τα νησιά σε φυλακές μεταναστών.

Η προσφυγιά και η μετανάστευση είναι το φρικτό αποτέλεσμα των πολέμων που προκαλούν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή αλλά και της φτωχοποίησης που προκαλούν οι νεοαποικιοκρατικές πολιτικές σε διάφορες χώρες της Ασίας και της Αφρικής.

Καλούμε τους νησιώτες να απομονώσουν τις ακροδεξιές, φασιστικές και ξενοφοβικές απόψεις που βλέπουν τον ξένο σαν εχθρό και όχι την πολιτική των πολέμων, της αποικιοκρατίας και του ιμπεριαλισμού, που απελπισμένα τους έσπρωξε στην προσφυγιά. Να απομονώσουν τις ακραίες και φασιστικές φωνές που προσπαθούν να πατρονάρουν και να σφετεριστούν το δίκαιο και αυθόρμητο αγώνα των κατοίκων των νησιών. Τέλος τους καλούμε να συμβάλουν ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για κοινό μέτωπο αγώνα προσφύγων και κατοίκων στα αιτήματα τους.

Απαιτούμε:

  • την κατάργηση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για τους πρόσφυγες.
  • ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ενάντια στην λογική του εγκλεισμού σε στρατόπεδα.
  • να σταματήσει άμεσα η δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης προσφύγων.
  • την απομάκρυνση των δυνάμεων των ΜΑΤ από τα νησιά.
  • την απόσυρση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την επίταξη χώρων στα νησιά.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.