ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το Υπουργείο Παιδείας με τροπολογία που κατέθεσε την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020,   επιχειρεί να θεσμοθετήσει τη δυνατότητα εκλογής των αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων (ΠΥΣΠΕ-ΑΠΥΣΠΕ-ΚΥΣΠΕ) μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Πρόκειται για μια άνευ προηγούμενου ολομέτωπη επίθεση – παρέμβαση στις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος που έρχεται ως συνέχεια μιας σειράς ρυθμίσεων της σημερινής κυβέρνησης που περιορίζουν τις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, όπως ο νόμος Βρούτση για την επιβολή μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων με το οποίο φακελώνουν τη συνδικαλιστική δράση και ο χουντικής έμπνευσης νόμος Χρυσοχοΐδη για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Είναι συνέχεια των αντεργατικών ρυθμίσεων της προηγούμενης κυβέρνησης και του νόμου Αχτσιόγλου για το 50%+1 ως προς την απαρτία των γενικών συνελεύσεων των σωματείων.

Είναι ταυτόχρονα προάγγελος των συνολικών σχεδιασμών της κυβέρνησης. Στόχος είναι η πλήρης μετάλλαξη του συνδικαλιστικού κινήματος, η νομιμοποίηση και επέκταση της κρατικής και της εργοδοτικής παρέμβασης μέσα στα συνδικάτα, στην κατεύθυνση της κατάργησης των συλλογικών και αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών, όπως οι γενικές συνελεύσεις. Στόχος είναι η αποτροπή κάθε συλλογικής απόφασης για αγωνιστικές δράσεις και κινητοποιήσεις που θα αμφισβητούν την αντεργατική πολιτική της Κυβέρνησης.

Με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στα υπηρεσιακά συμβούλια, επιδιώκουν την επιστροφή στην εποχή του «άβατου», των μουχλιασμένων σκοτεινών δωματίων της συνδιαχείρισης, όπου κυριαρχούσαν τα «κονέ» και οι προσωπικές εξυπηρετήσεις χωρίς καμία παρέμβαση του κινήματος και των διεκδικήσεων των εργαζομένων.

Η τροπολογία Κεραμέως για τις εκλογές αιρετών εκπροσώπων του υπουργείου Παιδείας στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, ακόμα κι αν ψηφιστεί, δεν θα εφαρμοστεί.

Η χειραγώγηση του συνδικαλιστικού κινήματος δε θα περάσει.

Τα συνδικάτα έχουν κατοχυρωμένες και κατακτημένες με αγώνες διαδικασίες, για την εκλογή των οργάνων τους και δεν θα επιτρέψουμε κανενός είδους παρέμβαση στη λειτουργία τους.

Καλούμε τη ΔΟΕ:

Να απαιτήσει την απόσυρση της τροπολογίας για ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Να λάβει ομόφωνα απόφαση ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας  επιχειρήσουν την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις εκλογές αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των Εκπαιδευτικών στις 4 Νοεμβρίου, οι παρατάξεις θα αποσύρουν τα ψηφοδέλτιά τους και δεν θα συμμετέχουν στη διαδικασία ακυρώνοντάς την στην πράξη.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.