ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ- ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΚΑΖΑΝΙΑ 26/6/20

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΞΩ ΤΑ ΚΑΖΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ

Η διαμαρτυρία της Παρασκευής 26-6-2020 για την άμεση μετεγκατάσταση των καζανιών της OilOne και της Lafarge ξεπέρασε τις περιορισμένες προσδοκίες του συλλόγου μας, αν και δεν κατόρθωσε να υπερκεράσει την χρόνια αδυναμία του τοπικού κινήματος: την απουσία ενότητας.

Το θετικό στοιχείο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας συνοψίζεται στην ευκαιρία που έδωσε σε εκατοντάδες συμπολίτες μας μέσα από συλλόγους γονέων, εκπαιδευτικών και πολιτιστικούς φορείς να διεκδικήσουν δύο πράγματα: αφενός καθαρό αέρα, απαλλαγμένο από το βενζόλιο (και τις άλλες χημικές ουσίες) της OilΟne και την τσιμεντόσκονη της Lafarge, και από την άλλη την απόδοση στο λαό της περιοχής του συνόλου των 640 στρεμμάτων της παλιάς βιομηχανικής περιοχής για τη δημιουργία ενός πάρκου προσιτού σε κάθε κάτοικο ή επισκέπτη της περιοχής.

To αρνητικό συνίσταται στη συνειδητή και εκ των υστέρων επιλογή διοργάνωσης παράλληλης διαμαρτυρίας από άλλους φορείς και σωματεία της πόλης. Όσο κι αν εκτιμάμε την πολυφωνία του κινήματος, πρέπει να παραδεχθούμε ότι η ταυτόχρονη διοργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για τον ίδιο σκοπό, απογοητεύει και αποξενώνει. Η ενότητα όλων γύρω από τον κοινό στόχο, ήταν, είναι και θα παραμείνει βασική μας επιλογή, παρά τις όποιες δυσκολίες.

Στη βάση αυτής της επιλογής θα αντιμετωπίσουμε τόσο τους κινδύνους όσο και τις ευκαιρίες της επόμενης κρίσιμης περιόδου: το πιθανολογούμενο πισωγύρισμα στις χρήσεις γης στην περιοχή, η απαξίωση των ερευνητικών δεδομένων του Δημόκριτου και του Αστεροσκοπείου, η δυνατότητα να προχωρήσει η απαλλοτρίωση των 200 στρεμμάτων της Εθνικής Τράπεζας και η απόδοση τους στο λαό της περιοχής, η νομοθετική πρωτοβουλία για την άμεση μετεγκατάσταση των καζανιών.

Μια ενωτική προσπάθεια όλων των τμημάτων του κινήματος και της κοινωνίας, θα μπορούσε να συντομεύσει κάπως το χρόνο σ’ αυτόν τον αγώνα μακράς διάρκειας. Διαφορετικά, οι αντοχές όλων μας θα δοκιμαστούν.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.