ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ

Κηρύσσουμε την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2ωρη στάση εργασίας για τις 2 τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου για όσα σχολεία αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εμφάνιση κρουσμάτων, την πλημμελή ιχνηλάτησή τους και την αναστολή λειτουργίας τμημάτων.

Χορτάσαμε επικοινωνία
Λεφτά σε υγεία και παιδεία

Πριν ακόμα συμπληρωθεί ένας μήνας λειτουργίας, στα σχολεία παρουσιάζονται όλο και περισσότερα κρούσματα. Ενώ όμως φτάσαμε ήδη στα 340 σχολεία που έχουν προχωρήσει σε ολική ή μερική αναστολή της λειτουργίας τους, παρατηρείται ότι έχουμε και κρούσματα που δεν οδηγούν ούτε σε καμία αναστολή ούτε σε κανένα άλλο μέτρο πρόληψης. Το προβληματικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, για το πότε κλείνει ένα τμήμα, πολλαπλασιάζει το άγχος και τους φόβους για τη διάδοση του ιού.

Σε απλά ελληνικά, αν ένα παιδί διαγνωστεί θετικό Κυριακή απόγευμα ή την επόμενη μέρα, το τμήμα του παραμένει ανοιχτό και οι συμμαθητές του και οι δάσκαλοι του καλούνται να συνεχίσουν τη σχολική ζωή χωρίς κανένα μέτρο ελέγχου. Με τη δικαιολογία ότι έχουν περάσει περισσότερες από 48 ώρες χωρίς το παιδί-κρούσμα να βρίσκεται στο σχολείο και επομένως οι συμμαθητές και οι δάσκαλοί του δεν θεωρούνται στενές επαφές. Αυτό ακριβώς συνέβη σε τρία τουλάχιστον σχολεία του συλλόγου μας: στο 3ο, στο 4ο και το 1ο Δημοτικά Σχολεία Δραπετσώνας.

Συχνά όμως αυτό είναι πλασματικό, αφού ο χρόνος κοινοποίησης των συμπτωμάτων από ένα παιδί δεν είναι απόλυτα αντικειμενικός και συνδέεται με υποκειμενικές κρίσεις. Η μόνη ασφαλής μέθοδος για τον έλεγχο της διάδοσης του ιού στο σχολείο θα ήταν η πραγματοποίηση πολλών και στοχευμένων τεστ στον πληθυσμό του. Μόνο έτσι η επιδημιολογική κατάσταση θα ήταν γνωστή και ελεγμένη, μειώνοντας ριζικά τις ανησυχίες και τις ανασφάλειες. Η κυβέρνηση φέρει την ευθύνη για την απουσία κάθε σχετικής προσπάθειας με αποτέλεσμα στην περιοχή μας σχολεία να κλείνουν λόγω κρουσμάτων ή να μην κλείνουν ενώ υπάρχουν κρούσματα και η εκπαιδευτική διαδικασία να διαταράσσεται, αφού οι γονείς εγκαταλειμμένοι από τις τραγικά υποστελεχωμένες υπηρεσίες υγείας, φροντίζουν μόνοι τους για την υγεία των παιδιών τους κρατώντας τα στο σπίτι.

Η κυβέρνηση φέρει επίσης αποκλειστικά την ευθύνη για τον τρόπο που άνοιξαν τα σχολεία αγνοώντας τις διεκδικήσεις εκπαιδευτικών και γονέων. Τα σχολεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τα μέτρα που μήνες τώρα εκπαιδευτικοί και γονείς διεκδικούμε.

Με βάση τα παραπάνω ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά «Η Πρόοδος» κηρύσσει την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2ωρη στάση εργασίας για τις 2 τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου για όσα σχολεία αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εμφάνιση κρουσμάτων, την πλημμελή ιχνηλάτησή τους και την αναστολή λειτουργίας τμημάτων.

Απαιτούμε:

Ανοιχτά, αλλά ασφαλή σχολεία με άμεσα μέτρα :

  1. Αραίωση, μέχρι 15 μαθητές ανά τμήμα έστω και με βάρδιες αρχικά.
  2. Καθαριότητα, πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας
  3. Προσαρμογή των ωρολόγιων και αναλυτικών προγραμμάτων με στόχο την εξασφάλιση της ψυχικής υγείας και της κοινωνικότητας των μαθητών, καθώς και τη διδασκαλία των κομβικών περιεχομένων κάθε τάξης.
  4. Δημόσιο και δωρεάν εθνικό σύστημα υγείας για όλους με γενναία χρηματοδότηση.
  5. Μαζικά τεστ και άμεση ιχνηλάτηση του ιού σε όποιο σχολείο υπάρχει κρούσμα.
  6. Εμβόλιο για όλους και όλες που επιθυμούν.