ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΑΙΘ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας (100252/E2/12-8-2021) ορίζεται ότι οι υπηρεσιακές μεταβολές  πρέπει να ολοκληρωθούν ως τις 25 Αυγούστου, στη διάρκεια δηλαδή των καλοκαιρινών διακοπών με κλειστά σχολεία, χωρίς να έχουν συνεδριάσει οι σύλλογοι διδασκόντων και κυρίως χωρίς να έχουν αποτυπωθεί οι πραγματικές  ανάγκες  των σχολείων σε διδακτικό προσωπικό. Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος απαιτεί να τοποθετηθούν σε λειτουργικά κενά οι υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί, οι ευρισκόμενοι στη διάθεση των ΠΥΣΠΕ, οι αποσπασμένοι από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, οι αιτούντες απόσπαση εντός των ΠΥΣΠΕ, οι νεοδιόριστοι και οι μεταταγμένοι εκπαιδευτικοί). Η Δ/νση Π.Ε. Πειραιά έχει ήδη εκδώσει πίνακα υπεραριθμιών και καλεί τους εκπαιδευτικούς συγκεκριμένων σχολείων να υποβάλλουν θετική ή αρνητική δήλωση υπεραριθμίας ως την ερχόμενη Δευτέρα 23 Αυγούστου.

Η εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘ είναι παράνομη. Τα ΠΔ 50 και 100 προβλέπουν ότι ο υπολογισμός των λειτουργικών υπεραριθμιών – πραγματικών κενών πραγματοποιείται «με την έναρξη της σχολικής χρονιάς». Για μια ακόμη χρονιά το ΥΠΑΙΘ παραβιάζει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Καταστρατηγεί τη νομοθεσία και παραβιάζει τη θεσμοθετημένη διαδικασία σχετικά με τον προσδιορισμό των λειτουργικών αναγκών και τον προσδιορισμό των κενών από τα κατά τόπους Π.Υ.Σ.Π.Ε. Η διαδικασία αυτή  προϋποθέτει το άνοιγμα των σχολείων, την ανάληψη υπηρεσίας από τους εκπαιδευτικούς, την ολοκλήρωση των εγγραφών και μετεγγραφών των μαθητών, την κατάθεση διαγνώσεων για τα παιδιά με Ε.Ε.Α. κ.λπ. Πάνω απ’ όλα απαιτεί να συνεδριάσουν οι σύλλογοι διδασκόντων για να καταγράψουν και να αποτυπώσουν τις πραγματικές ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό κάθε σχολείου.

Είναι προφανές ότι θα προκληθούν λάθη και αδικίες με συνεχείς επανατοποθετήσεις και αναστάτωση της ζωής των συναδέλφων.

Το Υπουργείο Παιδείας στοχεύει στην κατάργηση της δυνατότητας αποτύπωσης όλων των αναγκών των σχολικών μονάδων μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του συλλόγου διδασκόντων (συνεδριάσεις συλλόγων διδασκόντων στις αρχές του Σεπτέμβρη) και στην αποφυγή κάθε συλλογικής αντίδρασης του εκπαιδευτικού κινήματος. Στοχευμένα και μεθοδικά κατασκευάζει τη μαγική εικόνα μιας «κανονικότητας» με ελάχιστα κενά εκπαιδευτικών, πολλούς «πλεονάζοντες» και τις λιγότερες δυνατές  προσλήψεις αναπληρωτών.

Επιχειρεί να απαλλαγεί από τις πιέσεις για την εξασφάλιση εκπαιδευτικών στο ολοήμερο πρόγραμμα, την ενισχυτική διδασκαλία, τα Τ.Ε., τα μαθήματα ειδικοτήτων, τη λειτουργία τμημάτων με λιγότερους από 25 μαθητές ακόμα και όταν το απαιτούν οι κτιριακές συνθήκες ή /και η φοίτηση μαθητών με Ε.Ε.Α.

Κόφτης στις παράλληλες στηρίξεις με εισαγωγή πλαφόν;

Ταυτόχρονα πληροφορίες που διακινούνται από το Υπουργείο Παιδείας αναφέρουν ότι ετοιμάζεται εγκύκλιος «κόφτης» των παράλληλων στηρίξεων ανά σχολική μονάδα. Πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου διαρρέουν ότι θα εισαχθεί πλαφόν ως δύο (2) εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης ανά σχολική μονάδα ακόμα και όταν οι εγκεκριμένες παράλληλες είναι περισσότερες! Η παράλληλη στήριξη αντιμετωπίζεται ως άχρηστη πολυτέλεια που «φορτώνει» τον κρατικό προϋπολογισμό! Το εκπαιδευτικό κίνημα δεν θα το επιτρέψει! Κάθε απόπειρα να θυσιαστούν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες στον βωμό των δημοσιονομικών δεικτών θα βρει απέναντί του το μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα, γονείς και μαθητές!

Καταγγέλλουμε την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας που παραβιάζει την εκπαιδευτική νομοθεσία και κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα.

Απαιτούμε την ανάκληση της εγκυκλίου. Καμία υπηρεσιακή μεταβολή, καμία τοποθέτηση δεν πρέπει να γίνει πριν από το άνοιγμα των σχολείων.

Καλούμε τη ΔΟΕ να πάρει άμεσα θέση, να διαφυλάξει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και να  προβεί σε όλες της αναγκαίες ενέργειες ώστε να ανακληθεί και να μην εφαρμοστεί η εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘ.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.