ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΑΙΘ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας «Τοποθετήσεις εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ σε λειτουργικά κενά » (Αρ.πρ.102027/ΓΔ5/30/7/2020) ορίζεται ότι οι υπηρεσιακές μεταβολές (υπεραριθμίες, τοποθετήσεις, αποσπάσεις εντός Π.Υ.Σ.Π.Ε, συμπληρώσεις ωραρίων κ.λπ.) πρέπει να ολοκληρωθούν ως τις 14 Αυγούστου, στη διάρκεια δηλαδή των καλοκαιρινών διακοπών με κλειστά σχολεία, χωρίς να έχουν συνεδριάσει οι σύλλογοι διδασκόντων και κυρίως χωρίς να έχουν αποτυπωθεί οι πραγματικές ανάγκες των σχολείων σε διδακτικό προσωπικό.

Για μια ακόμη φορά το ΥΠΑΙΘ με πρόσχημα την πανδημία του κορωνοϊού και την «αποφυγή συγχρωτισμού στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης», παραβιάζει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Καταστρατηγεί τη νομοθεσία και παραβιάζει τη θεσμοθετημένη διαδικασία σχετικά με την εκτίμηση των λειτουργικών αναγκών και τον προσδιορισμό των κενών από τα κατά τόπους Π.Υ.Σ.Π.Ε. Η διαδικασία αυτή προϋποθέτει το άνοιγμα των σχολείων, την ανάληψη υπηρεσίας από τους εκπαιδευτικούς, την ολοκλήρωση των εγγραφών και μετεγγραφών των μαθητών, την κατάθεση διαγνώσεων για τα παιδιά με Ε.Ε.Α. κ.λπ. Πάνω απ’ όλα απαιτεί να συνεδριάσουν οι σύλλογοι διδασκόντων για να καταγράψουν και να αποτυπώσουν τις πραγματικές ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό κάθε σχολείου.

Η εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘ είναι παράνομη. Δρομολογείται πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι αποσπάσεις Β’ φάσης, οι αποσπάσεις σε φορείς και ΑΕΙ, χωρίς γνώση των αναγκών που θα προκύψουν από την κατάθεση αιτήσεων μακροχρόνιων αδειών (άδειες κύησης, επαπειλούμενες, ανατροφής, μακροχρόνιας ασθενείας κ.λπ.) και με εκκρεμείς ακόμη τις συγκροτήσεις τμημάτων στα Νηπιαγωγεία για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης και τις πιθανές κατατμήσεις τμημάτων. Είναι προφανές ότι θα προκληθούν λάθη και αδικίες με συνεχείς επανατοποθετήσεις και αναστάτωση της ζωής των συναδέλφων.

Το Υπουργείο Παιδείας στοχεύει στην κατάργηση της δυνατότητας αποτύπωσης όλων των αναγκών των σχολικών μονάδων μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του συλλόγου διδασκόντων (συνεδριάσεις συλλόγων διδασκόντων στις αρχές του Σεπτέμβρη) και στην αποφυγή κάθε συλλογικής αντίδρασης του εκπαιδευτικού κινήματος. Στοχευμένα και μεθοδικά κατασκευάζει τη μαγική εικόνα μιας «κανονικότητας» με ελάχιστα κενά εκπαιδευτικών, πολλούς «πλεονάζοντες» και τις λιγότερες δυνατές προσλήψεις αναπληρωτών.

Επιχειρεί να απαλλαγεί από τις πιέσεις για την εξασφάλιση εκπαιδευτικών στο ολοήμερο πρόγραμμα, την ενισχυτική διδασκαλία, τα Τ.Ε., τα μαθήματα ειδικοτήτων, τη λειτουργία τμημάτων με λιγότερους από 25 μαθητές ακόμα και όταν το απαιτούν οι κτιριακές συνθήκες ή /και η φοίτηση μαθητών με Ε.Ε.Α.

Και για να μην ξεχνιόμαστε, εν μέσω θερινών διακοπών προσφεύγει στην «ατομική ευθύνη» των εκπαιδευτικών που οφείλουν «να παρακολουθούν την ιστοσελίδα της Διεύθυνσής τους» όπου θα αναρτηθούν τα λειτουργικά κενά των σχολικών μονάδων προκειμένου να δηλώσουν προτιμήσεις για τοποθέτηση. Όσοι χάσουν τις προθεσμίες, όσοι δεν αντιληφθούν τον αιφνιδιασμό του ΥΠΑΙΘ θα είναι ατομικά υπεύθυνοι.

Παράπλευρες απώλειες και οι διοικητικοί υπάλληλοι που μέσα στο κατακαλόκαιρο θα δουλεύουν υπερωριακά, επωμιζόμενοι τεράστιο όγκο δουλειάς.

Όλα αυτά, όχι τυχαία, με ανοιχτή την επιλογή νέων Δ/ντων Εκπαίδευσης που, με εμβόλιμη τροπολογία στο νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση, θα πραγματοποιηθεί από διορισμένο Πενταμελές Συμβούλιο Επιλογής χωρίς την παρουσία των αιρετών και κυρίως με απουσία στοιχειωδών κριτηρίων επιλογής.

Καταγγέλλουμε την ενέργεια του Υπουργείου Παιδείας που παραβιάζει την εκπαιδευτική νομοθεσία και κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα.

Απαιτούμε την ανάκληση της εγκυκλίου. Καμία υπηρεσιακή μεταβολή, καμία τοποθέτηση δεν πρέπει να γίνει πριν από το άνοιγμα των σχολείων.

Καλούμε τα Π.Υ.Σ.Π.Ε να μην συνεδριάσουν και να μην νομιμοποιήσουν μια διαδικασία που είναι εμφανώς παράνομη.

Καλούμε τους αιρετούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών στα Π.Υ.Σ.Π.Ε να καταγγείλουν τη διαδικασία και να απέχουν από τις συνεδριάσεις των υπηρεσιακών συμβουλίων.

Καλούμε τη ΔΟΕ να πάρει άμεσα θέση, να διαφυλάξει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και να προβεί σε όλες της αναγκαίες ενέργειες ώστε να ανακληθεί και να μην εφαρμοστεί η εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘ.