ΝΑ ΑΝΑΝΕΩΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΤΡΙΜΗΝΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ. ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΛΥΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ.

ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΟΙ Δ/ΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΑ ΑΠΟΛΥΣΟΥΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ

Στην αρχή της σχολικής χρονιάς ανακοινώθηκε από το ΥΠΑΙΘ το ευφάνταστο μέτρο των συμβάσεων αναπληρωτών αδειών covid τρίμηνης διάρκειας. Όλοι λίγο πολύ καταλάβαιναν την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, αλλά  λιγότεροι φαντάζονταν  τι θα μπορούσε να σημαίνει στην πράξη μια τέτοια αρνητική εξέλιξη. Και να που η πραγματικότητα αποδίδει σε όλη του την έκταση το μέγεθος των προβλημάτων που δημιουργρί η αντιεκπαιδευτική πολιτική του ΥΠΑΙΘ

Τώρα λοιπόν, λίγο πριν από τα μέσα της σχολικής χρονιάς, και με τα σχολεία να είναι μόνο λίγες μέρες ανοιχτά, οι συνάδελφοι αναπληρωτές με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας δε μπορούν να συνεχίσουν να υπηρετούν στη θέση τους αν η άδεια covid όσων αναπληρώνουν διακοπεί και μετατραπεί π.χ. σε άδεια κύησης. Σε κάποιες περιπτώσεις για να συνεχίσουν να εργάζονται πρέπει να μετακινηθούν όχι μόνο σε άλλο σχολείο, αλλά και σε άλλο νησί! Κι αυτή είναι η καλή περίπτωση, γιατί στη χειρότερη απολύονται ενώ το κενό συνεχίζει να υπάρχει και η τάξη να παραμένει χωρίς δάσκαλο.

Οι αρμόδιοι δηλώνουν αναρμόδιοι, επειδή οι αναπληρωτές covid υπηρετούν μόνο σε θέσεις αδειών λόγω covid – ο νομοθέτης σε … μεγάλα κέφια – και το παιχνίδι στη σκακιέρα συνεχίζεται σα να μην πρόκειται για αληθινούς ανθρώπους με αληθινές ζωές!

Όσο για τους μαθητές, αλλάζουν συνεχώς δασκάλους μέσα στην περιπετειώδη αυτή χρονιά περιμένοντας τώρα την επόμενη φάση προσλήψεων, χωρίς να τους υπολογίζει πραγματικά κανείς! Είναι καταφανές ότι για το Υπουργείο είναι προτιμότερο οι μαθητές να μείνουν χωρίς δάσκαλο και να καλύπτονται οι διδακτικές ώρες από τα περισσεύματα των ωρών των υπολοίπων, παρά να παραμείνει ο δάσκαλός τους στη θέση του συνεχίζοντας να καλύπτει το κενό.

Σε αυτήν την ευαίσθητη περίοδο της πανδημίας, που έχει καταβάλει ψυχολογικά και όχι μόνο, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, το Υπουργείο χωρίς κανένα παιδαγωγικό έρεισμα και με μόνο γνώμονα το οικονομικό κόστος έρχεται να δημιουργήσει άλλα μεγαλύτερα προβλήματα, όπως το να στερεί από τους μαθητές τη σταθερή παρουσία του δασκάλου.

  • Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις αναπληρωτών τρίμηνης διάρκειας. Να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος. Κάλυψη εδώ και τώρα όλων των κενών στα σχολεία.
  • Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αναγκών. Κατάργηση του ν.4589/2019 για το προσοντολόγιο. Άμεσος διορισμός όλων των αναπληρωτών που έχουν υπογράψει έστω και μία σύμβαση στην εκπαίδευση αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία. ΟΧΙ στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
  • Πλήρη εργασιακά, εκπαιδευτικά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές. Καμιά απόλυση – κανένας αναπληρωτής χωρίς δουλειά. Δημιουργία οργανικών θέσεων για όλες τις υπάρχουσες ειδικότητες εκπαιδευτικών. Πρόσληψη – τοποθέτηση εκπαιδευτικών των υπαρχουσών ειδικοτήτων σε όλα τα σχολεία. Πλήρη εξομοίωση όλων των αδειών σε σχέση με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς (κανονικές, αναρρωτικές, μητρότητας, επαπειλούμενης κύησης, φοιτητικές κ.λπ.) με αποδοχές, προσμέτρηση της προϋπηρεσίας και των ενσήμων. Επίδομα ανεργίας για όλους μετά τη λήξη της σύμβασής τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των αναπληρωτών με αναγνώριση του συνόλου της προϋπηρεσίας τους. Μέτρα στήριξης των αναπληρωτών στη στέγαση, τη σίτιση και τη μεταφορά.

Καλούμε το Δ. Σ. της Δ.Ο.Ε. να επιληφθεί του θέματος και να λάβει ανάλογες αποφάσεις.