ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΒΡΟΥΤΣΗ

ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΙΣΜΑ ΟΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

24ωρη πανελλαδική απεργία Τρίτη 18/2/20

Απεργιακή συγκέντρωση Πλατεία Κλαυθμώνος, ώρα 11:00πμ

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας και κλιμακώνοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων λεηλατεί τα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα, δίνοντας «γη και ύδωρ» στους επιχειρηματίες. Προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις σε όλο το δημόσιο τομέα, εμπορευματοποιεί τα κοινωνικά αγαθά και απορρυθμίζει τη μόνιμη και σταθερή εργασία.

Ειδικά, στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ, η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν καταργεί τον νόμο Κατρούγκαλου, όπως υποσχόταν προεκλογικά αλλά αντίθετα τον εφαρμόζει πλήρως και τον ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο. Το νομοσχέδιο Βρούτση που δόθηκε πρόσφατα στη διαβούλευση και οδεύει προς την αρμόδια επιτροπή της βουλής στην πραγματικότητα είναι δώρο προς στις ασφαλιστικές εταιρείες και στην εργοδοσία.

Συγκεκριμένα :

 • Επιβεβαιώνει τη διχοτόμηση της σύνταξης σε «εθνικό» επίδομα πείνας και ανταποδοτική (μη εγγυημένη κρατικά) στο πλαίσιο ενός κεφαλαιοποιητικού συστήματος.
 • Διατηρεί τα εξοντωτικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας, που ψηφίστηκαν με τον ν.4336/15 του ΣΥΡΙΖΑ (τρίτο μνημόνιο)
 • Διατηρεί τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που έφτασαν στο 50%, καθώς και στο εφάπαξ όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%.
 • Ενσωματώνει το ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική ασφάλιση) στον ΕΦΚΑ ανοίγοντας το δρόμο για την πιθανή πλήρη κατάργησή του, ενώ εντάσσονται στον ΕΦΚΑ και τα 7 δις αποθεματικά του.
 • Διατηρεί και επεκτείνει τη λεηλασία που έγινε διαχρονικά στα ασφαλιστικά ταμεία (80 δις ευρώ) χωρίς καμία πρόβλεψη για επιστροφή των κλεμμένων.
 • Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για καθιέρωση της 13ης και της 14ης σύνταξης, που περικόπηκε με τους με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς Νόμους του 2010-2012
 • Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τους εργαζόμενους στα Βαραία και ανθυγιεινά, για μείωση των ορίων ηλικίας τους, ούτε για τους εκπαιδευτικούς που είχαν ειδικές συνταξιοδοτικές διατάξεις (Ν3075/02).

Δεν ξεγελιόμαστε από τα ψέματα της κυβέρνησης που με αρωγό τα ΜΜΕ προσπαθούν να μας πείσουν για επερχόμενες αυξήσεις στις συντάξεις. Μικρά ποσά αυξήσεων αφορούν μόνο ασφαλισμένους που έχουν πάνω από 9000 ημέρες (30 έτη) ασφάλισης. Για τους παλιούς συνταξιούχους (που συνταξιοδοτήθηκαν πριν τον νόμο Κατρούγκαλου) οι μικρές αυτές αυξήσεις θα γίνουν αισθητές μόνο στις ελάχιστες περιπτώσεις που δεν απορροφούνται από την προσωπική διαφορά. Όλη αυτή η επικοινωνιακή καταιγίδα των δήθεν αυξήσεων είναι προκλητική, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι σε συνθήκες ανεργίας, υποαπασχόλησης και διόγκωσης της ελαστικής εργασίας κανείς από τους σημερινούς εργαζόμενους-ασφαλισμένους δεν θα ξεπερνά το φράγμα των 9.000 ενσήμων. Τρανταχτό παράδειγμα οι αναπληρωτές στην εκπαίδευση που εργάζονται στην καλύτερη περίπτωση εννέα μήνες το χρόνο.

Πίσω από το δήθεν φιλολαϊκό πρόσημο των εικονικών αυξήσεων η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει ότι σε δεύτερο χρόνο σχεδιάζει την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης που -όσο κι αν αυτή αναφέρεται στους νέους ασφαλισμένους- είναι παραπάνω από βέβαιο πως θα αποστερήσει τα επικουρικά ταμεία από τις εισφορές των νεοεισερχόμενων και θα εντείνει την εξάρτηση τους από τον κρατικό προϋπολογισμό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επισφάλεια του ύψους της αποδιδόμενης επικουρικής σύνταξης. Η ένταξη στον ΕΦΚΑ των αποθεματικών των 7 δις του ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική ασφάλιση) είναι το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης των επικουρικών ταμείων.

Διεκδικούμε:

 • Να μην περάσει η νέα επίθεση της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό.
 • Να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου και όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι.
 • Όχι στα Επαγγελματικά Ταμεία, στην ανταποδοτικότητα και στην ιδιωτικοποίηση στην κοινωνική ασφάλιση.
 • Δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Δημόσια, δωρεάν, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
 • Άρση όλων των περικοπών στις συντάξεις. Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες, ή με 30 χρόνια δουλειάς, χωρίς όριο ηλικίας.
 • Επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης.
 • Αποκατάσταση των αποθεματικών των ταμείων. Να πληρώσουν κράτος, τράπεζες, εργοδότες για την κοινωνική ασφάλιση.
ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020
Πλατεία Κλαυθμώνος, ώρα 11:00πμ